Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Un curs de gestió d’infermeria a l’EADA de Barcelona el 1985

L’any 1985 vaig cursar estudis de gestió de serveis d’infermeria a l’Escola d’Alta Direcció i Administració (EADA) de Barcelona, seu situada al carrer Aragó, 204. La nostra promoció hi consta referenciada com a GI52.

L’objectiu del curs era formar professionals de la infermeria que treballaven en centres sanitaris en qualitat de caps d’infermeria o de supervisió en hospitals públics, privats i concertats. També hi havia qui treballava en ajuntaments i en clíniques.

Rebíem coneixements sobre gestió dels serveis sanitaris i infermers partint del concepte d’empresa dedicada a la salut que garantís la bona qualitat de l’assistència als pacients i adaptat a la vegada als recursos disponibles. El canvi de paradigma era que la salut sí que té un cost, en contra del corrent que considerava que la salut no havia de tenir preu.

Vaig cursar els esmentats estudis perquè a l’escola d’infermeria de l’hospital del Tòrax de Terrassa, de la qual era infermera en cap, s’estava impartint el darrer curs de l’especialitat de laboratori de la branca professional sanitària i perquè l’anterior cap d’infermeria havia cessat del càrrec i el vaig assumir provisionalment jo mateixa amb possibilitat de mantenir-lo ja al nou hospital de la Mancomunitat Terrassa-Sabadell.

Hem de tenir en compte que en la dècada dels anys noranta a Catalunya es van obrir alguns nous centres, entre els quals el de Palamós, del qual em van proposar dur a terme la gestió del serveis d’infermera quan l’hospital era bastant a punt de ser inaugurat. Presentat el meu currículum professional i fetes tres entrevistes amb la gerent, vaig ser contractada.

Després d’aquesta introducció i d’acord amb els documents que tenia guardats relacionats amb aquests estudis, procedim a mostrar el títol i professor de  la assignatura d’alguns treballs presentats i a la vegada una relació dels companys d’estudi.

 

Treballs presentats

Professor Assignatura  Desenvolupat per Rosa M. Masana
Carles Collell Sistemes d’informaciósanitària (SIS) Projecte per iniciar la implantació d’històries clíniques als usuaris dels centres d’assistència primària (CAP)
Lena Ferrús Sistemes d’informaciósanitària Canvi de sistema en l’administració de medicació per via oral.
Andrés de Kelety Estadística Problemes d’estadística, resolució d’un cas pràctic.
F. Moreu Estructuraorganitzativa Reflexió sobre l’exposició teòrica feta pel professor a classe.
? Gestió econòmica ‘Balance de la situación econòmica de un hospital. Analisis del balance’

Relació de companys

Per protegir al màxim la identitat dels companys incloem solament el primer cognom i lloc de procedència, de manera que el mateix interessat es pugui reconèixer a la llista. Fent el resum he vist que la majoria de nosaltres exercíem en àrees de gestió de serveis i alguns venien de Lleida, Girona i d’altres ciutats de Espanya. Hem comptabilitzat que la promoció 1985 (GI52) va estar formada per un total de 30 estudiants, 24 dones i 6 homes que veurem a continuació:

Alemany, València; Arcos, Mollet; Arrazubi, Barcelona: Batlle, Badalona; Bossa, Lleida; Cabau, Lleida; Cervera, Valencia; Costa, Girona; Díaz, Mollet del Vallès; Díez, Oviedo; Estrada, Barcelona; Garcia, Barcelona; Gil, Mollet; Gutiérrez, Valencia; Isern, Barcelona; Jaureguibeitia, Bilbao; Liñan, Barcelona, Manzano, Lleida; Mas, Barcelona; Masana, Terrassa; Pascual, Barcelona; Riera, Terrassa; Rodríguez, Valencia; Rojo, Barcelona; Ruibal, Oviedo; Sánchez, Valencia; Sarrionanda, Barakaldo; Soriano, Barcelona; Viera, Barcelona i Zaldivar, Barcelona.             

Aquest resum només té l’objectiu de rememorar quelcom de l’esmentat curs de gestió abans de reciclar els documents, però a la vegada també donar la possibilitat de, qui sap, posar-nos en contacte i contrastar les nostres experiències laborals transcorreguts 35 anys d’aquests esdeveniments.

rmmasana@gmail.com

Leave a comment

name

email (not published)

website