Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

La capçalera del llit.

En motiu d’un fet que m’ha succeït fa poc, n’he recordat un altre que com aquest estava relacionat amb un fenomen  d’aquells que sovint diem quina casualitat ! Fenomens que de vegades passen el psicòleg Carl G. Jung (1876-1961) després de dur a terme diverses investigacions sobre la ment humana els va posar el nom de sincronicitat, ho sigui que dos fets separats l’un de l’altre inclús per quilometres de distància havien pogut estats observats  de manera  que es podia dir, havia estat  ha una casualitat, al contrari segons C. Jung  es tractaria d’una manifestació  sincronitzada amb un altre esdeveniment.

El que explicarem no podem dir que sigui del tot un fet que estigui lligat a un altre com seria uns sintonia d’esdenioments, però, si una similitut  amb altres de més evidents que també podríem explicar.

Comentar que una meva amiga, la  Maria del Carme sabia de coses que m’havien succeït , degut que soc molt donada a compartir experiències, a més ella  escoltava el que li deia i sense haver de fer cap esforç perquè fos creïble, ho entenia  degut que en alguna ocasió ens havia  succeït quelcom d’inverosìmil.

Comentar que la  M. Carmen era una persona de grans valors humans, els seus amics deien que era intel·ligent, elegant, esplèndida i un  gran cor. S’havia comprat un piset i el tenia decorat per ella mateixa amb  molt de gust, un dia una amiga que teníem en comú em va comentar que havia anat a casa la M. del Carme i que n’havia quedat encisada del bonic que era,  semblava una caixa de bombons, va dir.

Doncs bé un dia va anar a casa seva el tapisser per posar-li el capsal del llit que havia  forrat amb un teixit adient i molt bonic.  L’operari va procedir a fer dos forats a la paret, amb l’ensurt que al primer intent, tot i tractar-se d’una edificació de nova construcció era de l’any 2006, al fer pressió amb l’aparell de perforar se l’va ensorrar  l’enguixat de la paret deixant un forat vuit.  El senyor va demanar-li disculpes i li diguè que hauria d’avisar un paleta , perquè el forat era massa gran e per tapar-lo amb pasta i tampoc aguantaria el pes de la capçalera.

El divendres  d’aquella  setmana quan plegava de treballar al migdia havia de baixar a Terrassa, vaig anar  de seguida a casa de la M. del Carme  i sí, allò  que m’havia  explicar per telefòn referent a la trencadissa d’un tros de paret  era una cosa que no s’arregla amb de plis, plas , era una feina de paleta o de manobre.

Li dic: Anem a comprar una bossa de ciment a cal Armengol i a buscar un totxo.

Fent una tasca de paleta
Fent una tasca de paleta

Va respondre: El ciment bé però, el totxo d’on el vols  treure  ?

De can Anglada, allà sempre hi ha llocs on hi fan  obres, li vaig dir.

Després de donar una volta amb el cotxe,  observem que a un terreny estaven fent una edificació, quina casualitat que a l’entrada mateix de l’obra hi havia un tros de totxo i a més era d’aquells que tenen forats, que són fàcils de trencar.

Una vegada a casa,  amb un martell vàrem trencar a trossos petits el totxo i els vàrem submergir amb aigua , com feia el meu germà Marià que era paleta. La M. del Carmen tenia una caixa amb eines i també un taladrador que havia sigut d’un altre  meu germà  i quan va faltar li vaig donar a ella,  jo ja en tenia un.

Vaig fer la pasta de ciment i a l’interior del forat i anava introduint petits fragments d’obra que amb ajut d’un estri pressionava  barrejant-lo  amb el morter,  fins que va quedar ña cavitat  plena del tot,  després amb un drap humit vàrem allisar la superfície.

Vàrem deixar reposar l’obra i el diumenge decidim fer els forats , sense saber si l’altre de més enlla  del primer succeidira que la pret també es trecaria, per sort no va ser així.

M. del Carme va prendre les mides al mil·límetre perquè el capçal restes recte del tot,  varem fer els dos forats  amb una broca  que tenia el mateix pas dels tacs que anaven a la paret. Seguidament  varem collar els claus  previstos d’un  ganxo  i vàrem penjar per el capçal.

Acabada la feina, durant uns moments ens vàrem mirar la feina feta.  Estàvem cofoies de com havia quedat i la Carmeta, com sovint l’anomenava,  va ser presa d’un impuls d’espontaneïtat i amb va abraçar fort tot diguem-me : Que maca que ets !

Potser ve al cas dir que una vegada durant un dinar d’amics, va sortir a la conversa que digués:

De fet, la vida de vagades  te  moments fascinants !

La persona que tenia al davant  em va preguntar, amb un punt de  mitg dubte.

 Com què ?

No recordo l’ exemple  que li vaig dir però, penso garebé de segur havia de ser quelcom d’element, com  el que ara  hem  explicat.

Un dia ple de sensacions

El dia 19 de juny d’aquest 2024, vaig anar a la  celebració dels  50 anys d’haver finalitzat la carrera, vaig agafar el tren a  l’estació de Flaçà -Baix Empordà- amb direcció a  l’estació de Sans de Barcelona, des d’allà un taxi em va portar fins a la  Barceloneta. El taxista durant el trajecte  conversava per telèfon que duia subjecte  a la guantera del cotxe, parlant de manera que no sabia de quin idioma parlava, abans de baixar li vaig preguntar amb per l’idioma  va respondre  que era el paquistanès.

La  trobada amb les companyes va ser espectacular, les abraçades, els petons i els  gestos d’alegria estaven entre totes nosaltres, va ser un esclat d’entusiasme pel fet de veure’ns novament desprès de tants anys, tot que també havien celebrat el 25e aniversari però, en aquella ocasió l’esdeveniment no era tant significatiu com ho era ara la nostra  retrobada de cinquanta anys desprès.

El més bonic de tot va ser que amb les companyes més properes que teníem a la taula vàrem tenir ocasió de recordar-nos mútuament  alguns fets personals i anècdotes succeïdes, esdeveniments que sovint la persona que les viu en directe de vegades no p recorda.  Tres anys de convivència en  una escola amb residència  donava per molt en poder recordar algunes vivències personals  i les diverses accions grupals que vàrem dur a terme, algunes d’elles totalment transgressores, era evident que amb tot  tinguéssim la sensació que els temps se’ns havia fet curt, volien seguir dialogant i saber més coses  de les nostres vides.

Entrans i paella
Entrans i paella

El dinar va ser el de menys, el més important va ser la retrobada física i vàrem  agrair el treball que havien fet les organitzadores del dinar. Tot i l’emoció amb que estàvem immerses, recordo el que vaig menjar, una mica d’escalivada que es podia acompanyar amb pa de tomàquet,  un bunyol, una croqueta i tres o quatre muscles, de segon arròs a la paella  fet amb sípia i mongetes tendres, de postres un sorbet de llimona  i  un cafè.

Abans del sorbet m’ esperava  vingués  alguna altre cosa com per exemple  un tall de pastís i una copeta de cava per fer un brindis, clar que cada una de nosaltres només havíem pagat pagar 60 euros pel dinar i no  permetia fer cap extra. Vaig fer el comentari dient que trobava a faltar  un brindis, però aquesta va ser una observació no consensuada.

Algunes de nosaltres al marxar volíem agafar un taxi, però no n’havien, ens van aconsellar anar a l’estació de França i tampoc,  tot degut que hi havia la  representació de la Formula 1 a Barcelona amb una gran quantitat de públic.

 Em van aconsellar que agafes  el metro , ho vaig fer i en arribar al carrer  Aragó  em vaig trobar atrapada dins una massa humana de persones estàtiques i d’ enfilades  allà on podien  per poder veure  els vehicles esportius de la Formula 1 arribats  del circuit de Montmeló.  Segons el diari  la concentració de persones havia estat d’ unes 38.000,  lògic que tardés 45 minuts  en franquejar  el col·lapse de moviment.

Passeig de Gràcia amb espectadors de l' exhibició de la Formula 1
Passeig de Gràcia amb espectadors de l' exhibició de la Formula 1

Vaig agafar el tren de Mitja Distància  de la Renfe  a  Passeig de Gràcia -Figueres a  les 6,45 h, vaig agrair poder seure a dins el tren perquè entre d’altres coses aquell dia havia estrenat unes sandàlies.

El tren  es va aturar a Montcada mitja hora, van dir que era degut a un atropellament,  va arrancar i tot el camí va ser un parar , estar força estona i tornar a engegar , tot el trajecte va circular molt lentament ,  finalment va arribar a Flaçà a les  11,45 hores del vespre , amb el cotxe  que tenia  aparcat a l’estació  vaig arribar a casa a les 12 de la nit. Vàrem saber que l’atropellament havia succeit el dia abans, el dimarts 18 al matí.

Mentre anava amb el tren també vaig fer un comentari dient que allò que succeïa , no podia ser solament un atropellament perquè superat el punt de l’accident el tren  hagués pogut  circular a la velocitat de sempre. El comentari va quedar aquí , ningú va dir res , vaig veure clar, que no tenia el dia  en fer observacions encertades.

 Comentar que també va ser interessant observar la dinàmica  de convivència  que entre tots vàrem crear dins d’aquell vago  de tren, des de passar-nos quelcom per menjar o el carregador del mòbil i veure també com  espontàniament  va sortir un líder que va tenir la iniciativa de parlar amb  el departament d’incidències de Renfe, no sabem que li varen dir,  només que desprès de la conversa va restar callat i  molt quiet al seien i amb cara d’estar absort. Li vaig preguntar que l’havien dit i va respondre:  Que arribaríem més tard.

Vaig arribar a casa baldada i amb un ventall d’ experiències físiques i emocionals poc habitualment experimentades a casa fent les tasques corresponents, llegint o escrivint i observant  el  gat relaxat  dins el seu jas.

Lluís Molines Falgueres, ens ha deixat, 12-6-2024

El dia 12 d’aquest mes de juny  del 2024, Lluis Falgueres va fer el traspàs cap a un altre mon, no  farem una explicació de la seva persona ni de la seva obra perquè han estat diverses les persones que l’han entrevistat degut a  les aportacions i activitats polifacètiques que ha desenvolupat als llarg de la seva vida.  Lluís Molinas  va centrar el seu treball  vers a potenciar  la cultura en general i molt especialment  dins l’àmbit de Palafrugell però, també de distints  indrets de la demarcació de Girona. L’Ajuntament  de Palafrugell a la seva pàgina  web  inclou un resum del treball realitzat per en Lluís.

Lluís Molinas, el pintor  Ferran Vidal i Rosa M. Masana, L'Onada de Palamós, 2014
Lluís Molinas, el pintor Ferran Vidal i Rosa M. Masana, L'Onada de Palamós, 2014

En aquesta pàgina la  aportació  que fem  és  afegir-nos  a donar també la noticia i a la vegada recordar-lo amb algunes imatges, en especial de quan l’Ajuntament de  Palafrugell li va lliurar el Diploma d’Honor al mèrit de la ciutat complementat amb una breu filmació  del escriptori de casa seva. El recordarem per la seva amabilitat i per tot el que ha deixat fet i aplanat per a nosaltres.

A les llibreries podem trobar algunes de les seves obre i també  Arxiu Municipal de Palafrugell.

Presentem un retall de la noticia que ha estat  publicada  a la Revista del Baix Empordà de la que en Lluís en va ser, des de un bon principi , va treballar-hi per fer possible la seva edició amb quatre revistes cada any.  Podem veure el vídeo d’en Lluís, encara que de baixa resolució i qualitat. però bé serveix de record.

 Vídeo diploma-honor-2013-comprimit

Fragment del  comunicat  publicat a la  Revista del Baix Empordà, 14-6-2024
Fragment del comunicat publicat a la Revista del Baix Empordà, 14-6-2024
Lluís Molines al Fraternal de Palafrugell mentre conversava  amb  Santi Masseguer que també recordem.
Lluís Molines al Fraternal de Palafrugell mentre conversava amb Santi Masseguer que també recordem.

Una casa recreativa a la zona de Salvament Marítim de Calella de Palafrugell, 1901

Presentem un breu apunt sobre alguns fets  de Calella de Palafrugell  de fa uns 120 anys que sempre pot ser d’interès per engruixir les petites histories locals. Tot va venir perquè a la Correspondència Municipal de Palafrugell hi havia un document datat el 10 de gener del 1901 on veiem que Ambrosi Bofill Serra va sol·licitar a l’Ajuntament i aquest al la vegada al Governador de la província de Girona, permís per obrir una ‘casa de recreo ‘a la zona de salvament marítim de Calella de Palafrugell. Bofill consta que era membre de la Junta de vigilància de la ‘Societat Cooperativa La Confianza’ i pensem que havia de ser una persona reconeguda a la vila perquè la premsa l’any 1884 notificava que havia tingut un accident.

Segell de la’ Sociedad Española de Salvamiento de Naugragos’

Dir que els serveis de rescat de naufragis van ser creats l’any 1880 amb el nom de ‘Sociedad Española de Salvamento de Naufragios‘ (SESN), i el fet que a Calella hi hagués un servei d’aquest tipus ens indica que la activitat pesquera i portuària de mercaderies havia de ser relativament important.

La senyora Teresa Mestres ens recordava que al carrer de la Caritat de Palafrugell hi havia hagut una oficina de Duana on és feien les gestions administratives per el transport marítim de Calella de Palafrugell sovint vers Palamós i d’aquí cap a d’altres destinacions.  A la correspondència consta que Miquel Costa el dia 8de juliol del 1902 en era el responsable de la duana.  

Revisada la petició feta pel senyor Ambrosi, la Comandància de Marina de Barcelona i d’acord amb l’article 9e de la Llei de Ports va autoritzar les obres que anaven acompanyat del següent  argument: La servidumbre de salvamento no es obstáculo para que los dueños de los terrenos contiguos al mar siembren, planten y levanten dentro de la zona marítimo-terrestre, en terreno propio, los edificios agrícolas y cases de recreo. Para la edificación en tales sitios se dará previo conocimiento al Gobernador de la provincia, el cual, después de oír al Comandante de Marina y al Ingeniero Jefe de Obras públicas, podrá oponerse si resultase impedimento al ejercicio de la servidumbre de que habla el artículo anterior.

Més tard Ambrosi va sol·licitar novament a l’Ajuntament poder efectuar obres a la seva finca de Calella que consistia amb aprovar el plano de la façana de l’habitatge i edificar tres casetes al carrer que conduïa al Canadell. (Acta del Ple del 14 de maig de l’any 1899)

A la premsa constava que el camí que anava a Calella en ocasions era poc transitable, en especial els dies de pluja, per aquest motiu es demanava construir una palanca o trampolí al encreuament de la carretera de Calella direcció Santa Margarida. També en ocasions es feien peticions per arranjar camins que conduïen a algunes finques i a llocs d’estiueig .Veiem que el moviment d’ mercaderies, activitat de pesca i d’estiuejants a Calella començava a ser important, per posar un exemple Miquel Torroella  explicava que a les platges, cales i ports del terme de Palafrugell hi havien ancorades 123 embarcacions, 86 dedicades a la pesca i 37 d’esbarjo. La Crònica 15-5-1902.

Mar de Calella de Palafrugell (Rosa M. Masana)
Mar de Calella de Palafrugell (Rosa M. Masana)

Mes de mig segle fent cinema (1969-2024) Antoni Martí i Dolors Fuster

Antoni i Dolors, fent una composició al seu despaig (Rosa M. Masana)
Antoni i Dolors, fent una composició al seu despaig (Rosa M. Masana)

El dia 7 de juny d’aquest 2024 en motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Empordà va organitzar un acte consistent amb presentar la producció cinematografia feta durant un període de 55 anys per Antoni Martí i  la Dolors Sabater, la seva muller que feia els treballs interns que requeria la productora Videoplay  de la Bisbal d’Empordà.

Antoni Martí, al arxiu de les seves produccions cinematogràfiques, 2023( Rosa M. Masana)
Antoni Martí, al arxiu de les seves produccions cinematogràfiques, 2023( Rosa M. Masana)

L’acte es va celebrar al cinema-teatre del Mundial amb força concurrència de públic, una centenar aproximat de persones que algunes d’elles estàvem molt relacionades amb la producció d’audiovisual de tot arreu de Catalunya i també hi vàrem assistir una bona quantitat d’amics.

Van ser projectats a la pantalla del cinema petits fragments de moltes de les produccions fetes en el decurs d’aquests anys, alguns d’aquests documentals estaven  estretament vinculats al paisatge, fets i a la vida de persones  del Baix Empordà. Dolors Sabater va adreçar  unes paraules al públic i per finalitzar  l’acte va ser projectat el documentat en record  del cineasta afeccionat Pere Comellas de Corçà de manera que van intercalar part de les seves  filmacions amb cinta de 35 mm amb blanc i negre, amb entrevistes a persones que el recordaven, entre ells la seva filla.

El material de Pere Comelles que fins a la dècada de l’any 2000 havia estat dins les seves respectives caixes metàl·liques al lloc on ell hi feia les projeccions, va ser cedir a la Filmoteca de Catalunya on resta preservada la seva integritat documental. De Pere Comelles Pons, se’n pot consultar un article publicat a la Revista Baix Empordà núm.60 de l’any 2018, pag. 70

 Antoni publicada a la Revista Baix Empordà número 83 del desembre de l’any 2023, pag. 19, també hi ha publicada  una entrevista  feta a Antoni Martí que de moment encara no esta inclosa a la  xarxa, però si que la podem trobar amb format paper.  Podem veure a Antoni a un breu vídeo fet en motiu de la carbonera de  Sant Climent -Vulpellac- del que ell n’ha estat també propulsor de la  tasca de voler recuperar la tècnica de com es feien abans les carboneres i fer-ne una representació anual.

 

Cartell d'un dels curmetratges fets per A.Martí, La Trobada guió  de Núria Esponellà
Cartell d'un dels curmetratges fets per A.Martí, La Trobada guió de Núria Esponellà
Setmana Internacional dels Arxius. Produccions de Antoni Martí i Dolors Fuster
Setmana Internacional dels Arxius. Produccions de Antoni Martí i Dolors Fuster