A la Revista del Baix Empordà número 86 del mes de setembre del 2024, vàrem presentar un article relacionat amb unes dades obtingudes de l’ Arxiu Històric de la Diputació de Girona, informació que ens donà a conèixer el nombre de mines explotades a Mont-ras durant els anys 1886 al 1980 quan es donà per finalitzada aquesta activitat.

Aportació que inclou el nombre d’estàncies que disposava cada una de les mines , fet que ens ajuda a saber  la capacitat productiva que podien tenir  i en conjunt el volum industrial miner de Mont-ras. .

La revista està disponible a diverses llibreries del Baix Empordà i passat un temps es podrà consultar digitalitzada a la pàgina web que disposa  la revista

                                                                                                                        Imatge de les pàgines de l’article

Presentem algunes dades  no incloses al esmentat article que poden ser d’interès.

A Espanya l’any 1898 hi havia en explotació 1.814 mines i d’aquestes les mes productives eren les de ferro, plom, plom argentífer coure, carbó i zinc que en conjunt totes elles van produir més de 29 milions de tones de material.  El Distrito del 8-1-1989 (Arxiu Municipal de Palafrugell AMP

Des de el dia 1 de juliol del any 1893 al 30 de juny del 1899 a la demarcació de la província de Girona es van extreure 20.298 quinta’ls mètrics de barita -un quinta’l mètric equival a 100 kgs.- i majoritàriament  procedia de les mines Francisca e Isabel de Mont-ras.

La barita una vegada polvoritzada era transportada a Barcelona per vendre amb el nom comercial d’espart pesat, el seu aspecte era força similar a la farina de blat. El Distrito, 15-10-1899, d’aquí que es diu era afegida a la farina. 

A  partir de la Llei d’Accidents del Treball coneguda per la ‘Llei Dato’  del dia 30 de gener de l’any 1900  esmentava que degut a la entrada cada vegada major de maquinaria a les empreses,  era també motiu d’ un major risc laboral provocant  baixes laborals i incapacitats essent necessària la creació de Juntes tècniques amb l’objectiu de garantir la correcta manipulació i prevenció personal en el funcionament de la maquinaria industrial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *