Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Lo bonito subjetivo y algo real.

Felicidades para una y todas las  Montses
Felicidades para una y todas las Montses

Hoy es el dia de la Patrona de Catalunya, un dia de celebraciones familiares debido  que son bastantes las niñas que cuando fuerón  bautizadas les pusieron el nombre  de  la ‘Moreneta’ , el de  la Virgen de Montserrat  que también  recibe este nombre  la  emblemática montaña.

Para festejarlo una amiga me ha mandado por correo electrònico un vídeo con la canción de la que lleva por nombre la ‘Moreneta’,  cuya música y letra  és muy bonita y nos  emocionamos al  escucharla. Explicava también  que estaba   deseosa de poder subir al monasterio  de Montserrat tan pronto  como le fuese posible y, aún más ahora en tiempo  de primavera  cuando el bosque esta reverdecido y el cielo és  de color azul intenso.

 Otras realidades

Dama nube
Dama nube

Veo una nube blanca sigilosa

de contornos de cristal

que se aproxima a mi cama,

parece una mujer fugaz.

Quisiera que fuese mi amada,

que viniera a abrazarme,

pero es solo un sutil  ente de plasma

 siento  que enfría mi cuerpo.

Se enrosca a mi garganta,

no puedo respirar,

me falta el aliento.

Estoy sujeto entre barrotes

intento y quiero levantar

correr  ¡huir! ¡huir! y ¡gritar!

pero el negro de la noche es sordo

para mis angustiados lamentos,

la despiadada nebulosa me arrastra,

se me lleva  a no sé donde

en este estado  de delirio hipotérmico

deseo  aún con más  fuerza y anhelo

aquel  deseado  abrazo y cálido beso.

Cel de plom

El dia 12 de març del 2020 tenia hora a l’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí, ja que l’arxiver m’havia dit que millor concertar la cita perquè hi havia poc espai disponible a la sala de recerca —de fet aquell matí hi havia sis o set persones.

Representació de la angunia del matí 12-3-2020
Representació de la angunia del matí 12-3-2020

Vaig sortir de bon matí de la Bisbal i el sol començava a despuntar, quan al cap d’una estona que circulava amb el cotxe vaig adonar-me que el cel era ple de deixants, els rastres de condensació dels avions comercials. El cel estava bigarrat d’aquestes línies blanques que es creuaven entre si pujant, baixant i algunes en línia recta, ben bé com si de l’aeroport de Girona n’hagués sortit un festival aeri deixant les respectives esteles. Els deixants en comptes de desaparèixer s’anaven obrint i ampliant la superfície.

Anava badant mirant l’espectacle atmosfèric —per a mi no era nou perquè l’he vist moltes vegades pel Baix Empordà— i quan vaig arribar a la rotonda de Verges en lloc d’agafar la carretera que va a Torroella, vaig girar cap a la carretera que porta a Roses. Després de fer diversos quilòmetres i observant aquell fenomen atmosfèric vaig entrar en un poble per poder fer el canvi de sentit.

Llàstima que no vaig poder aturar el cotxe per aquella carretera tan estreta que arriba prop del pont del Ter de Torroella; em delia per fer una fotografia a la muntanya del Montgrí perquè del seu darrere sortien diversos deixants blancs com si fos un ventall d’aquells estels de condensació, com en diuen, la qual visió em feia pensar que el Montgrí semblava l’estàtua de la Llibertat dels EUA. Si hagués fet la fotografia hauria estat digna de presentar a concurs.

Cel a primera hora del matí a Torroella de Montgrí
Cel a primera hora del matí a Torroella de Montgrí

Tenia pensat que aquell dia en sortir de l’arxiu aniria a dinar al restaurant del club de golf que està en una de les sortides de Torroella, però quan vaig veure que el cel era tot gris, que tenia un gris plom, vaig decidir no fer-ho. Potser em vaig suggestionar i sé que algú pensarà que són manies meves, però la realitat era que l’atmosfera s’havia tornat densa i em feia la impressió que em mancava l’aire per respirar. Vaig experimentar allò que col·loquialment en diem un mal rotllo.

Una vegada a casa vaig fer el dinar i la meva intenció era anar més tard al supermercat, però vaig veure que l’atmosfera encara era més densa que al matí, motiu pel qual em vaig desdir d’anar a comprar, pensava que era millor estar a casa i anar a fer la compra l’endemà dissabte. Com a fet curiós al vespre vaig encendre la TV per mirar les notícies i veig que Pedro Sánchez, el president d’Espanya, avisava la ciutadania que havíem de quedar-nos a casa sense sortir —el terme usat era que havíem d’estar confinats—, tot degut al fet que regnava un virus molt contagiós que donava símptomes semblants als de la grip però molt més infecciós.

De seguida vaig pensar que una de les causes d’aquella gravetat de què informava el president havia de estar potenciada, de segur, per la combustió dels motors que aquell divendres dia 12 expulsaven els avions a l’atmosfera —no es va dir res d’això que pensava n’era la causa; era el coronavirus—. Era la primera vegada que l’ordre d’un president del govern em feia quedar a casa resguardada, cosa que molt disciplinadament vaig fer, perquè veia que aquella atmosfera no ens podia fer cap bé.

La meva mare recorso em va explicar que l’any 1936, just abans de la Guerra Civil Espanyola  va veure com una pluja d’estels queia del cel, he de reconèixer que no vaig donar masa importància al fet i potser degut que aquest era un fenòment que no tenia integrat n el meu imaginari.

Cel  a mitja tarda del dia 12-3-2020 (R.M.)
Cel a mitja tarda del dia 12-3-2020 (R.M.)
Cel a Palamós any 2021, amb menys estels ens recordava la muntanya del Montgrí
Cel a Palamós any 2021, amb menys estels ens recordava la muntanya del Montgrí

Altres aportacions sobre l’epidèmia de grip de 1918

Publicació a Revista de Palafrugell, 2018
Publicació a Revista de Palafrugell, 2018

L’any 2018, en la publicació que anualment edita Estudis del Baix Empordà i amb motiu dels cent anys de l’epidèmia de grip (grippe) apareguda l’any 1918 i que va afectar tants països, hi vaig presentar un article que tractava del nombre de persones que van contraure aquesta infecció al municipi de Palafrugell. L’Arxiu de Palafrugell va fer breu un comentari d’aquesta edició i donava a conèixer el títol dels treballs presentats relacionats amb Palafrugell, publicat  a la Revista de Palafrugell del novembre 2018.

Sovint succeeix que quan t’interesses per un tema és possible que posteriorment i sense fer cap més recerca en aquesta línia, apareixen dades relacionades amb el tema inicialment tractat. En aquest va passar això: que vaig localitzar més dades sobre l’epidèmia de grip d’altres poblacions del Baix Empordà i encara que la intenció no era fer un estudi exhaustiu sí que he enregistrat algunes dades dels municipis de la Bisbal, Palamós, Torroella de Montgrí, Sant Feliu de Guíxols i Girona capital. Una cerca més acurada ens proporcionaria més informació però el propòsit només ha estat presentar aquestes dades disponibles.

Palafrugell

Retall de premsa
Retall de premsa

Com hem esmentat, sobre la grip de l’any 1918 a Palafrugell en varen fer un article. Aquell any la vila tenia una població de 8.746 habitats, van contraure la grip un 15,77% de la població i d’aquests van morir un 0,51%. Les dades van ser calculades a partir dels registres dels metges que van atendre els malalts a la seva consulta, però sabem que hi va haver ciutadans que no van anar al metge, per la qual cosa la xifra que ens donen els facultatius quant a infectats, donats d’alta i defuncions podia no ser real, tenint en compte que també havien localitzat altres fonts informatives. Pel que fa a la trajectòria que la infecció va fer a Palafrugell, donaven la dada que les defuncions per grip podria ser variable.[1]

L’any 1927 a la premsa local s’esmentava el fet que l’epidèmia de grip continuava decreixent, la qual cosa demostra que el virus de la malaltia amb les seves corresponents mutacions anuals va seguir convivint amb nosaltres; com sovint diem, va venir per quedar-se.

La Bisbal d’Empordà

Revisades les actes de la Junta de Sanitat i documents de la correspondència municipal de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà corresponents a l’any 1918, sabem que una de les mesures adoptades per la Junta de Sanitat davant l’amenaça que la ciutadania fos contagiada, amb data 16 d’octubre del 1918 va ser cancel·lar fires i balls.

Un imprès publicitari de l’empresa alemanya Hartmann, fundada l’any 1818, comunicava a l’Ajuntament de la Bisbal que disposava d’aparells de fumigació i adjuntava també informació sobre com havien de ser usats els productes desinfectats per espargir amb el polvoritzador Hartmann. El preu era de 225 pessetes. Com que el document original amb el nom dels productes i com usar-los és poc llegible, hem considerat fer-ne una transcripció i presentar-lo en format de gràfic.

Productes per la fumigació (Gràfic Francesc Massana)
Productes per la fumigació (Gràfic Francesc Massana)

És possible que fossin diverses les empreses que en aquell moment van fabricar aparells i productes de desinfecció, perquè n’hem localitzat una altra que s’anunciava dient que disposava d’un aparell de fumigar Formogeno tipus II que costava 175 pessetes.

Altres productes també recomanats per fumigar era el formaldehid i el cresilol que consistia en un líquid incolor, càustic, insoluble en aigua i soluble en alcohol, glicerina i d’altres, tenia propietats semblants a les del fenol encara que era menys tòxic que aquest. Se sap que la crisolita unida amb sodi forma el cresilat de sosa, amb propietats antisèptiques, però succeeix que els cresols són molt irritants per a la pell i poden produir pertorbacions orgàniques importants. Els noms comercials d’aquest principi actiu són: àcid cresílic i cresilol tricresol. Si us interessa disposar de dades sobre productes desinfectants hi ha un treball molt interessant de M.E. Arcos.[2]

Palamós

Palamós, pel fet de tractar-se d’un municipi marítim, una de les seves preocupacions per evitar l’epidèmia de grip era el control sanitari dels vaixells que atracaven al port. En una de les actes de la Junta Municipal de Sanitat del dia 21 de setembre del 1918 del Servei d’Arxiu de Palamós, hi constava que el batlle accidental Eladi Cateura juntament amb el director de Sanitat Marítima comunicaven que el pailebot Anna Maria amb matrícula de Palamós i procedent de Sette (França) portava un pacient amb grip. Consta també que Agustí Llorach va demanar permís per poder desembarcar i conduir a l’hospital la persona malalta, la Junta va donar el vistiplau i recomanava que el pacient fos degudament aïllat per evitar el contagi. Signaven aquesta autorització vuit persones.

La Junta de Sanitat de Palamós havia estat constituïda l’any 1901 i l’any de l’epidèmia de grip estava formada pels metges de la vila, el farmacèutic, el veterinari el responsable de Sanitat Marítima i el consignatari de bucs. Aquesta Junta el dia 16 d’octubre del 1918 es va reunir per tractar sobre aspectes relacionats amb la grip i van considerar que era de caràcter benigne però amb tot s’havia de fer el següent:

1-     Fer que el veïnatge complís els articles 192, 193, 194 i 197 de les Ordenances Municipals, que entre d’altres tractava de la prohibició de fer cria d’animals domèstics en els punts que no reunien les condicions de capacitat i neteja.

2-     Impedir els balls públics i seccions cinematogràfiques.

3-     Que els cafès, tavernes, hotels etc. fossin desinfectats diàriament i a mesura que les circumstàncies ho exigissin.

4-     La suspensió de les classes a les escoles publiques i privades com a criteri unànime de la Junta de Sanitat, encara que la grippe, així ho especificaven, consideressin que generalment no atacava els nens i que a la vila es desenvolupava de manera sortosament benigna, però que també podia presentar-se amb més capacitat de virulència.

A les actes del ple (1915-1919, p. 358) hi consta que José Gafas que tenia un càrrec municipal, demanava que li fossin gratificades a un empleat, les tasques que havia fet en atenció als difunts per grip a les diverses cases de la vila. Li van respondre que ho havien de consultar al director de Sanitat exterior.

L’edició de Marinada número 59 del mes d’octubre de 1918 complementa la informació dient que de Sette vingué el pailebot Anna Maria, que era d’en Pere Gutiérrez i que un dels tripulants va morir a França i l’altre vingué malalt —que és el que hem esmentat que van dur a l’hospital—; també que el metge de Sanitat Oresanz havia comentat: “Fins ara no havíem tingut epidèmia de grippe, talment com si el baf de vapor ens en precedís.”

A Marinada del mes de novembre es deia que a Barcelona la grippe feia estralls i que les contínues relacions amb la capital podien portar mals esperits, per la qual cosa es plantejaven trencar les relacions.

Una altra dada d’interès que aporta el setmanari és el llistat de persones conegudes que havien mort degut a la grip que van ser: Josep Pella i Forgas, Josep Morató, Marian Linares,[3] Mario Boet propietari de les Mines de Sant Joan de Palamós, Lluís Oliu. També van morir els mariners que eren a l’hospital i tres capellans de la parròquia, en Tinker, fill gran del gerent de la Corchera a Barcelona; Marina Casademont, esposa de Francesc Conchs; Josefa Ribas, esposa de Josep Ramió, Antoni Fontanet i la seva esposa i Eduard Palet. Quan semblava que l’epidèmia s’estava acabant, encara van morir més persones, entre ells Mateu Suñer i Eladi Soler (Marinada del desembre 1918)

El mes de gener de l’any 1919 Marinada deia: “L’hòrrida grippe que tants estralls ha causat, ens ha fet perdre a Martí Roger un dels directors de Marinada. També havia mort Josep Nadal, metge, Josep Peña, notari, Josep Marull, fuster i Antoni Montaner”. El febrer de l’any 1919 la mateixa premsa comunicava: “per raó del dol que senten moltes famílies es veia poc concorreguda la festa tradicional del Casino La Unión”.

Torroella de Montgrí

De Torroella de Montgrí la informació que va restar enregistrada és minsa però, una que consta en una acta municipal del dia 31 d’octubre de l’any 1918 ens feia saber que l’inspector de Sanitat havia anat a una casa del barri de l’Estartit on havia mort un persona a causa de grip i que els altres membres de la família no presentaven signes de gravetat però amb tot els recomanava aïllament.

El consistori també destacava l’acte meritori que havia fet el reverent Juan Valls en prestar-se a acompanyar un difunt des del seu domicili al cementiri, perquè deien que el pànic s’havia apoderat dels habitants i només hi va haver un home i una dona disposats a fer el trasllat i enterrament del difunt. Els membres de consistori van agrair al reverent la seva actitud i van acordar donar testimoni de la seva acció al bisbe de Girona.

Consta que havia estat suspès per un termini de trenta dies sense treball ni sou, el vigilant del barri de l’Estartit que no havia volgut participar en l’acte de l’enterrament de l’esmentada persona que havia mort al seu domicili de grippe. Encara que disposem de poques dades de l’epidèmia a Torroella de Montgrí, amb aquest fet esmentat veiem que la població devia estar bastant atemorida per aquesta desconeguda malaltia.

Sant Feliu de Guíxols

Alguns autors, després de transcorreguts diversos anys de  l’epidèmia de grip de l’any 1918 en van explicar quelcom, com ho va fer

Retall de premsa de l'any 1975
Retall de premsa de l'any 1975

Serafi Romancos a Àncora del dia 6 de març de l’any 1975 que comentava “salvats els perillosos dies de febrer no podem cantar victòria” i esmenta que els ciutadans estaven desorientats i tenien confusió davant aquesta epidèmia que anomenaven grip o bé grippe, influença o encostije i de la ciència en deia que “no en donava cap esperança”, tret de les vacunes. Un dels inconvenients també era que l’any 1917 havien hagut de tancar l’hospital per manca d’ingressos, fet que vol dir que l’any 1918 no hi havia hospital a la vila.

Gerard Bussot i Liñon va publicar un article titulat “La terrible grip de 1918 a Sant Feliu de Guíxols” (Àncora, 22 de desembre del 1994, p. 17 i 18), on deia que l’OMS va prevenir a primers d’octubre que la grip d’aquest hivern podria ser molt virulenta i que predominaria la A/Shagndan H3N2 i que també hi havia risc de contagi per la A/Singapur H1N1 i la B/Panamà, així mateix esmentava que cada any, degut a processos gripals morien a l’Estat espanyol de 3,5 a 4 milions de persones i d’aquestes 250.000 a Catalunya. També afirmava que la malaltia va sembrar la mortaldat durant els anys 1889, 1918 i el 1957.

Quant a desinfecció deia que les façanes eren desinfectades amb “sublimat” rebaixat a l’1% i que també eren emblanquinades les parets, com també s’aconsellava rentar-se les mans. Donava dades del nombre d’afectats dient que entre el dia 19 al 25 d’octubre havien mort 30 persones amb una mitjana d’edat de 27,96 anys. I quant a dades més generals esmentava que s’havia contagiat un membre de la brigada i els doctors Vidal i Corominas i que des del dia 11 de setembre fins al 31 de desembre de l’any 1918 havien mort 118 persones.

Girona

La Junta de Sanitat de Girona per la desinfecció recomanava emprar els següents productes: Dissolució forta de sublimat al 1×100 i dissolució dèbil al 1×200, dissolució d’àcid frènic fort 50 gr, àcid tartàric 1gr, sulfat de coure fort al 5×100 gr. i dèbil al 2×100 gr. proporcions per diluir amb 1000 gr. d’aigua i depenent de la fórmula a aplicar. També per fer lletada (lechada) era usat l’hipoclorit càlcic clorurat (anomenat pols de gas) 5 gr. per cada 20 gr de calç, possiblement per emblanquinar les parets. Un altre producte era el formaldehid sublimat a l’1% o al 2%, sulfat de coure ferro, àcid fènic, clorur de cals, sofre, solució cresilar (zotal) i d’altres.

L’empresa de productes químics Lambiotte & Cie, amb seu a Bèlgica, presentava els seus productes dient que no contenien àcids ni metalls i donava a conèixer com s’havien de preparar alguns dels seus productes. Un d’ells consistia a posar una cullerada de sopa del químic escollit amb 5 litres d’aigua i era útil per usar-lo en escorxadors, quadres, peixateries, boscos, instruments de la indústria de l’alimentació, transport de persones i habitacions de malalts. Deia que no deixava cap olor forta o penetrant i que també podia servir per submergir la roba una o dues hores abans de rentar-la. Hem vist que la casa Vermorel subministrava formaldehid al 40% amb ampolles de litre i al preu de 250 ptes. Una nota deia que Capo i Navarro eren dues empreses especialitzades en fumigacions.

La brigada sanitària feia desinfeccions a les sales de l’hospital, en fàbriques, magatzems de mercat. El dia 3 de maig del 1918

Brigada de desinfecció, imatge feta a Terrassa que pot servir de model
Brigada de desinfecció, imatge feta a Terrassa que pot servir de model

l’inspector de Sanitat, per evitar com deia, “la propagació de l’epidèmia regnant”, va dir als brigadistes que un dia a la setmana desinfectessin les escoles i que prenguessin mesures profilàctiques als passatgers que arribaven a la ciutat. S’interessava també per la compra d’un aparell de desinfecció que havia demanat de la marca Hartmann que costava 225 pts. El consistori li va respondre que n’havien de parlar amb l’organització general de serveis sanitaris.

El mes d’octubre va ser creada l’organització benèfica sanitària que disposava de comissions a cada barri i parlaven d’habilitar un local per a l’aïllament dels malalts, més endavant juntament amb el president del col·legi de metges i l’inspector de sanitat es va fer una reunió per lliurar instrucció a les Juntes de Barris respecte als locals d’aïllament, mentre esperaven l’emissió de barraques (Actes 1918, p. 535, 547, 563). Alguns aspectes sanitaris eren gestionats per l’Instituto de Higiene de Alfonso XII de Madrid, entre els quals les peticions del sèrum antidiftèric per atendre les necessitats de la beneficència municipal. Comentaven que la febre tifoide era evitable igual que la verola, sabem també que al laboratori municipal disposaven d’una estufa que desinfectava per mitjà del calor i del vapor. Devia ser el que coneixem per autoclau d’esterilització.

Com a fets més singulars comentar que l’Ajuntament avisava els ciutadans que el dia 15 de novembre del 1918 havia finalitzat la Guerra Europea i que el dia 18 es volia celebrar el fet organitzant una festa amb ball públic de sardanes i engalanar la façana de l’ajuntament (acta, p. 576). Una altra curiositat va ser que el laboratori municipal va rebre per analitzar dos sobres que contenien un producte que el tècnic havia d’analitzar. El resultat va ser que en un hi havia anhídrid arseniós, conegut com a arsènic blanc, i l’altre, magnesi efervescent d’us comú. Un altre fet peculiar és que sense que haguessin de tractar un assumpte urgent, el ple municipal es va reunir el dia de Nadal. Fins ara no disposem de dades sobre el grau de mortaldat que va afectar la població.

Coneixem de altres persones que s’estan preparant un article sobre aquest tema, possiblement que ens trobem en una situació bastant semblant.

Notes


[1] Masana Ribas, Rosa M. “L’epidèmia de grip -influença-de l’any 1918 a Palafrugell”. Estudis del Baix Empordà, volum 37, any 2018

[2] María Esther Arcos Serrano i col·laboradors. Cuadernos de investigacion y toxicidad de constitu -residuo, Mexico, marzo 1994. http://www.cenapred.gob.mx/es/Publicaciones/archivos/395-2.PDF

[3] “D. de Linares, mort i enterrat aquest divendres a la Bisbal”, Arxiu Municipal de Palafrugell. Baix Empordà, 20/10/1918, p. 2.

Arxius consultats

Arxiu Municipal de Palafrugell (AMP)

Arxiu Municipal de Girona (AMG)

Servei d’Arxiu de Palamós (SAP)

Arxiu Comarcal del Baix Empordà (ACBE)

Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí (AMTM)

 

 

 

 

 

 

 

Josep Masana Ribas, imatges d’un bomber terrassenc

Noces de Josep i Conxita, Sant Pere de Terrassa
Noces de Josep i Conxita, Sant Pere de Terrassa

Presentem algunes imatges en format PowerPoint del bomber Josep Masana Ribas nascut a Maians -Igualada- el dia 22 d’octubre de l’any 1924 que era fill de Joan i Anna . Es va casar el dia 19 d’abril de l’any 1954  amb Conxita Torras Quimesó a l’església romànica de Sant Pere de  Terrassa i van tenir dos fills en Marià i Francesc. Va morir a Viladecavalls l’any 1997.

Aquesta nova aportació de Josep Masana  complementa  amb  imatges alguns dels incendis que van afectar a empreses llaneres  i d’altre tipus quan a Terrassa  que apogeu  tèxtil  no era tant potent com anys enrere .

 En aquest mateix bloc  podem consultar una crònica  que fa temps va ser incorporada on ens parla de Josep Masana tant en  la basant  personal com pel que fa a la històrica de la professió a la ciutat de Terrassa, podem  llegir-la a:

                                                                                                         Un bomber terrassenc.

També es pot veure un PowerPoint, clicar a :

Nota complementaria

USS Enterprise ( CVA (N) 62
USS Enterprise ( CVA (N) 62

A la pàgina número 7 d’aquesta crònica : Un bomber terrassenc, dèiem que Josep Masana junt amb la seva germana petita havien anat a visitar el portaavions americà  Franklin Delano Roosevelt atracat al port de Barcelona. Aquest portaavions inicialment rebia el nom de USS Coral Sea (CV-43) però li va ser canviat el nom en honor al president  del Estats Units que feia poc havia mort.

Segons Wiquipèdia el F.D. Roosevelt va ser botat el dia 29 d’abril de l’any 1945, sabem que en un dels seus desplaçaments havia atracar al port de Barcelona noticia publicada per La Vanguardia i el ABC del mateix dia, el  sis de setembre de l’any 1953.

Darrerament un fill de Josep Masana, Marià Masana també bomber com el seu pare, ha localitzat entre els seus documents informació i el tiquet d’entrada per fer una visita al portaavions USS Enterprise CVA (N) 65.

 En principi  vàrem tenir  el dubte de si havíem visitar aquest vaixell enlloc del F.D. Roosevelt com dèiem, però  que havia estat botat l’any 1960 i va fer el viatge inaugural l’any 1962.  però per l’edat ho hem descartat.

Quan vaig anar amb el meu germà a fer la visita tenia uns vuit anys i quan va atracar l’Enterprise a Barcelona havia de ser el 1962 o probablement  més enllà i  en aquesta data ja era una adolescent.  La troballa d’ aquest tiquet ens pot fer pensar que en Josep també hagués pogut anar a visitar aquest altre portaavions de nova generació, encara que la signatura de la entrada no sembla correspondre a la d’ell.

Cifras, 4-4-2020

entamos algunos datos estadísticos obtenidos de los medios de comunicación que fueron  publicados en periódicos como el digital Okdiario del dia 4 de abril del 2020. Hemos adjuntado dos  gráficos para poder resaltar más claramente las cifras  que nos proporciona este medio informativo.

Primero comentar que el día 13 de marzo de este año, el Presidente del gobierno español comunico que debido a  la pandemia del Coronavirus que estaba afectando al país, todos los ciudadanos deberíamos de permanecer en nuestros respectivos domicilios.

 Desde esta fecha  y hasta el día de hoy 4 de abril del 2020,  han  sido infectadas  117.710  personas  de entre una población como la española que dispone de 45,6 millones de habitantes, la proporción en este caso  seria la  de 2.565 personas  infectadas por cada millón de habitantes.

 De estos 117,710 pacientes que contrageron el coronavirus  han fallecido un total de 11.744, el equivalente aproximado del  10%  de todos los que fueron contagiados . No dispongo de datos de los enfermos que han sido dados de alta.

Hasta el momento el país menos afectado por esta pandémia es China, todo  que se considera que el  foco principal del virus, se ocasionó en Wuhan – China-  Ver gràfico, 2 obtenido de Okdiario.  Vemos pués que en estos momentos España es el país que sufre  más las consecuencias de esta ‘influenza’  global o pandémia.

Con fecha 9 de abril Tedros Adhanom Ghebreyesus comunica que el coronavirus es diez veces más contagioso que la gripe. Okdiario.

Grafico estadistico del Coronavirus, 4-4-2020
Grafico estadistico del Coronavirus, 4-4-2020
2- Datos de algunos paises afectados por el Coronavirus
2- Datos de algunos paises afectados por el Coronavirus

 

 

 

 

 

 

 

Datos del dia 5 de abril del 2020

Dades del Covid-19 a Catalunya, 5-4-2020
Dades del Covid-19 a Catalunya, 5-4-2020

En esta ocasión también incluimos datos de Catalunya que han sido obtenidos del periodico Betevé en Intenet,  edición que nos proporciona datos sobre el número de personas  que han sido  contagiadas, un total de 26.032, de les cuales 9.528  han sido restablecidas de la infeccion. El número de defunciones en fecha 5 de abril  asciende a  2.637.  Adjuntamos un gráfico.

Hay personas que pueden haber pasado un sindrome de coronavirus de forma leve con sintomas parecidos a los de la gripe gripe estacional, para conocerlos pulsa a: coronavirus Covid-19

Okdiario del dia 19-4-2020
Okdiario del dia 19-4-2020

Datos tambien de Catalunya pero de quice dias más tarde, para evitar transcribir los datos  adjuntamos un recorte del periodico digital Okdiariodel dia 19-4-20220

Hospitales de campaña, hoteles y locales

Para paliar la falta de camas, en Catalunya  estan  en proceso de ser equipados  hospitales de campanya  como el del ‘ Centre Esportiu Municipal’ (CEM) del Guinardó quer seria la  extensión del Hospital de ‘Sant Pau’ de Barcelona dotado de 100 camas.

Segun la Vaguardia del dia 20 de abril informa que Catalunya habilitara miles de camas hospitalias en polideportivos, ferias y hoteles . Publica una  relación de los lugares.

El ‘CEM Olimpia’  gestionado por el hospital de la ‘Vall d’Hebron’, con fecha 19-4-2020 no consta que este habilitado para este fin, y ‘Claror Maritim’ extensión del Hospital del Mar con 102 camas.  También está pendiente la obertura del hospital satelite del hospital ‘Clínic’ de Barcelona en  las dependencias del Instituto Nacional de Educación Física de Catalunya (INEFC).

En Badalona ha sido equipado el pavellon esportivo de 700 m2 perteneciente al Institu Guttman  con 75 camas  que seran administradas por el hospital ‘Germans Trias i Pujol’  se seguirá  trabajando en equipar el recinto hasta   disponer de 150 camas .

Las noticias del dia 6 de abril comunicaban que los bomberos  de Sabadell  trabajan para equipar un hospital provicionals  que funcionará como  extensión del hospital del Parc Taulí del Consorció de la Corporación Sanitaria, en la pista cubierta de atletismo con una capacidad de 300 plazas.  Han trabajado tambien en el projecto la Unidad Militar de Emergencias (UME),Sistema de Emergencias Medicas (SEM), CatSalut, Medicos Sin Fronteras i el Exercito de Tierra. Se ha puesto tambien en funcionamiento en cualidad de hospital el Gran Hotel Verdi con capacidad para 195 persones.

 Marta Ferrés, alcaldesa de Sabadell estan prevenidos para si llegase a venir el pico de la curba de contagios. Para los enfermos no infectados se dispone del hospital Quirón Salud del Vallès y la clinica Asepeyo de Sant Cugat.  Diari de Sabadell  29-3-2020

En el recinto de Ferias y eventos de Madrid (Ifema)  situado cerca del Hospital Gregorio Marañon se trabaja para  equipar  un hospital de campanya con capacidad para 1.300 camas. Esta también previsto que llegue a Melilla el buque ‘Galicia (L-51)’ con capacidad de 800 camas.

El Periodico del dia 5 de abril presenta un estudio tuyo texto ha sido  elaborado por Roger Pascual y acompañado de infofotografias cuyo autor es Ramon Curto que lleva por nombre  Mapa de los hospitales de campaña de Catalunya, el cual nos proporciona una valuosa información.

Con fecha 9 de abril la prensa comunica que ha sido habilitado por el Ejercito del Aire  la Unidad Medica de Aeroevacuacion (UMAER) en Zaragoza un avión  A 400 M del Ala 31  medicalizado que pude dar atención a cinco enfermos criticos y a 14 que requieren atencions menores.

La empresa Hospitecnia  que tiene una larga experiencia en la constructora de centros asistenciales para todo tipo de pataologias, recientemente han construido un Super hospital en en el aeropuesto de barlin para atender a los enfermos del Covid-19.

Modelo de centro adaptado

La Generalitat de Catalunya en base a la Resolución del día 26 de marzo de 2020 presentaba el listado de hoteles y locales que habían sido habilitados para ser utilizados por el ‘Sistema de Salut de Catalunya’ ante esta crisis sanitaria. Uno de estos centros que pertenece a la cadena rafaelhoteles situado en Badalona ha sido destinado  temporalmente en hospital.

Imagen de BDC
Imagen de BDC

  Viene a bién decir que la enfermera Assumpta Ruiz Consegal  recién jubilada de sus actividades en el ámbito de la gestión de los servicios  de enfermería, actividad que ejercia en el hospital ‘ Germans Trias de Bes’ de Badalona,  fue solicitada  para colaborar en aspectos logisticos  y de coordinación  de los servicios de enfermería de este centro que se habia de adaptar como hospital,en un momento  de gran excepcionalidad y urgencia dada la  situación de salud  generada.

Referente a la gestión asistencial  llevada a termino, Badalona Comunicació S.A.  -bdncom.alacarta.cat- con fecha 23 de abril del 2020 publicaba un video  que hacia  referencia a la asistencia  que recibian los enfermos  acogidos  en uno de los hospitales de mencionada cadena  en Badalona que a la vez  incluida una entrevista  a  Assumpta Ruiz  en motivo de  su actividad como gestora  de hospital. En el vídeo se presentaban  algunas imágenes del recinto asistencial donde se percibía buena organización y calidez en el trato humano,  reportage que me ha aportado satisfacción  por ser Assun una buena amiga.

Más datos

En la publicación Redaccion médica consta que,  el coronavirus en España acentua su mejoria,  a la vez nos proporciona  los siguentes datos : Casos confirmados de infectados 130.759, ingresados en la UCI 6.861, fallecidos 12.418 y curados 38.080.

Redacción médica
Redacción médica

Segun un grafico extraido de Betevé,  vemos que por el momento Catalunya esta viviendo  possiblemente  el pico más alto de infectados  en relación al conjunto de la peninsula española, por encima de Italia y de los Estados Unidos. Posiblemente en los proximos dias esta tendencia va a ir a la baja, debido que la previsión era que durante esta semana se incrementaran el número de pacientes contagiados.

Grafico obtenido de Betevé
Grafico obtenido de Betevé
Eslogan del Gobierno contra el virus
Eslogan del Gobierno contra el virus

 

Datos del dia 6 de abril.  Inicio de la Semana Santa

Los datos recientes  recibidos en el dia de hoy  por TV3,  referentes a Catalunya son los  siguientes : Nuevos casos 792, defunciones 123 y  pacientes que han recibido el  alta 560.

Referente a las  personas mayores  fallecidas , se entiende desde que apareció la pandémia dado su elevado número, es de 4000 personas.

Este lunes dia 13 de abril del 2020, que coincide con el  fin de  Semana Santa, en Cataluya aún es festivo,  las cifras que nos són dadas  referentes al número de defunciones  a causa del Covid-19  es de 169.496  personas  y respeto a  las que contrajeron la enfermedad  y la han superado  asciende  a 64.727 personas.

La Conca d’Òdena

La Mancomunidad Intermunicipal de la Conca d’Òdena incluye nueve municipios entre ellos Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarita de Montbui y Òdena con una población 70.000 habitantes (2020). Después de presentarse el brote de la epidemia del Covid-19, el día 12 de marzo del 2020 se procedió al cierre de la circulación por esta área geográfica que había de prolongarse hasta el día 27 de marzo. Miquel Buch del Gobierno catalán pidió al Ministro de Sanidad Salvador Illa que levante el cierre perimetral de este territorio y con fecha 6 de abril el BOE publica este levantamiento. AnoiaDiari 6-4-2020.

Según informaba el alcalde de Igualada Marc Castells el número de muertos por esta causa era de aproximadamente de cien personas. El Nacional Cat 31-3-2020.

La Mancomunidad Intermunicipal de la Conca d’Òdena incluye nueve municipios entre ellos Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarita de Montbui y Òdena con una población 70.000 habitantes (2020). Después de presentarse el brote de la epidemia del Covid-19, el día 12 de marzo del 2020 se procedió al cierre de la circulación por esta área geográfica que había de prolongarse hasta el día 27 de marzo. Miquel Buch del Gobierno catalán pidió al Ministro de Sanidad Salvador Illa que levante el cierre perimetral de este territorio y con fecha 6 de abril el BOE publica este levantamiento. AnoiaDiari 6-4-2020.

Según informaba el alcalde de Igualada Marc Castells el número de muertos por esta causa era de aproximadamente de cien personas. El Nacional Cat 31-3-2020.

 Referente a los test de diagnóstico

Para saber si una persona está infectada de Covid-19 se ha ensayado la practica de test que según el doctor José Antonio López,  experto en neurobiología, ver tambien ‘tipos de test’  son útiles para detectar cuantos virus tienen los pacientes. Los hay de diversos tipos:  el genético mediante biología molecular con un 90% de fiabilidad, el test de antígenos , mediante inmunocromatografia el serológico similar al de antígenos  pero mediante extracción sanguínea  para detectar si existen inmunoglobulinas M y G provocadas por las propias defensas del organismo y el de nanotecnología mediante un biosensor óptico consistente en un microchip que contiene unas guías que son atravesadas por ondas de luz láser, los anticuerpos capturan y modifican  la luz , aún se desconoce el grado de fiabilidad (Cope 6-4-2020)

El govierno español compro a la empresa Shenzhen Bioeasysede situada en Guangdong -China-, 640.000 test para el diagnostico del Covid-19, però segun dicen son poco fiables y parece que han sido devueltos. Hay diversas empresas que fabrican este tipo de reactivo que detecta la infección.

Logotipo Gobierno de España
Logotipo Gobierno de España

En fecha del dia de hoy 13 de abril 2020, algunos medicos pediatras  comentaban que habian detectado un tipo de eritema en la piel de las extremidades en un porcentage de niños afectados por coronavirus,  decian que estaban en proceso de evaluar los expresados  signos dérmicos  y que aún tienen que hacer más observacions y análisis al respecto.   Tal vez, és una hipotesis de enfermera,  que tal vez podria tratar-se, en base a las imagenes observadas que podría tratarse  de una manifestación de caracter vascular, los científicos diran.

 Referente a la medicación sintomática y respiradores

Según las últimas referencias se aconseja tomar Paracetamol  ( N-(4- Hidroxifenil  acetamida)  que es de acción antitérmica y analgésica más que  el Ibuprofeno  que además de estas dos propiedades de alivio de los síntomas,  actúa como antiinflamatorio y se debe de tomar bajo control médico.  El Paracetamol tiene asimismo que ser tomado con precaución. La Agencia española de medicamentos y productos sanitarios se encarga de regular los aspectos relacionados con los tratamientos. Referente al uso del Ibuprofeno  dice que ningun dato indica que este medicamento agrave los sintomas.

Agencia española
Agencia española

 Segun la Vanguardia del dia 6 de marzo del 2020, la Agencia Española del Medicamento  aprovo un respirador de emergéncia (Respira) desarrollado por profesionales del hospital ‘Germans Tries i Pujol’ -Badalona-, el hospital ‘Clínic’ de Barcelona y la Universidad de la misma ciudad.  Seran fabricados por la empresa Seat cuya planta esta situada  en  Martorell y en colaboración  con la  empresa Protofy-xyz de Barcelona, se calcula que la producción será de 100 unidades diarias  y para hacerlos han utilizado entre otros elementos el motor del parabrisas del coche Seat León.

El delegado del sindicato de la Seat en dia de hoy 13 d’abril del 202o, en  televisión que esta el momento  habian fabricado unos mil respiradores y que  a partir de ahora dejaban  de producirlos  a causa que habian bajado las demanadas de los mismos.

Con fecha 7 de abril el servicio de Correos reparte gratuitamente los respiradores contruidos por Seat. En EEUU la Ford, empresa automivilista también se plantea la posibilidad de fabricar respiradores.

Datos del día 6 de abril del Departamento de Salud. También datos del dia 17-4-2020

Visitada la página del  ‘Departament de Salut de la Generalitat‘  referente a los datos del coronavirus SARS-Cov-2 son los que presentamos en la siguiente tabla.  Presentamos una imagen con datos que fueron presentados en TV5  por la Portavoz del Centro de Alertas del Govierno español, no registre la fecha.

Datos de la 'Generalitat de Catalunya'
Datos de la 'Generalitat de Catalunya'
Datos oficiales,  abril, no  registre el dia.
Datos oficiales, abril, no registre el dia.

 

En el dia de hoy  17 de abril de 2020 As.com proporciona datos referentes al coronavirus  descritos por cada una de las 17 autonomias mas Ceuta y Melilla  que en total componen las siguientes cifras : Numero de casos 188.068, número de altas 72.963 y fallecidos 19.478.

En el dia de hoy 20 de abril  del 2020, el número de fallecidos en España por esta causa es de 25.192 personas.

Parámetros Bioquímicos de Importáncia del Covid-19

La Sociedad Argentina de Terapia Intensiva (SATI) nos proporciona datos muy interesantes referentes a la estructura del Covid-19, parametros bioquimicos y  clinicos , factores de riesgo y  una actualizada bibliografia, por lo que adjunto un enlace  para  facilitar su lectura. (SATI)

Sobre el origen de este virus, aparecen distintas  opiniones , una de las últimas que hemos leido ha sido publicada  el  Okdiario del día 21 de abril 2020,  se basa en la opinión  dada por Luc Montagnier, Nobel de medicina  y experto en virologia  sostiene que el coronavirus es debido a un error ocurrido  mientras se buscaba  una vacuna contra el VIH -Sida-. Opinión fundamentada debido a que algunos elementos del genoma de este virus  junto con el del VIH  y el de la malaria  tienen características similares y que  a la vez no se pude dar el hecho de que este  nuevo virus  haya podido pasar des de un animal a una persona.

Por el contrario, científicos de todo el mundo  dicen que se trata de pequeños fragmentos que  pertenecen  también a otros tipos de  genomas de coronavirus y de bacterias.

 Organización mundial para la lucha contra la gripe

Logotipo G-20 , 2017
Logotipo G-20 , 2017

A raiz de la gripe aviar aparecida en el  año 2006, se reunieron por primera vez un grupo de personas que  a la vez fundaron una associacions publico-privada  finaciada por Peter Bogner y recibió el nombre de ‘ Global Initiative on Sharing All Influenza Date’ (GISAID). El objetivo de esta  asociación  era  el de proporcionar acceso publico a las frecuencias genètica de los virus de la influenza  además de proporcionar  datos clínicos y epidemiológicos .

El mes de mayo del año 2017  se reunieron en Berlin 20 lideres de las economias industrializadas y emergentes (G20) con el lema: Juntos hoy por un mañana saludable, cuyo objetivo era la lucha contra los riesgos para la salut a nivel mundial y poder compartir todos los datos referentes a la gripe.

Morgues improvisadas

En Madrid ha sido destinado el Palacio de Hiero como recinto para albergar el gran numero de fallecidos que no han podido aún

Mémora, empresa funeraria
Mémora, empresa funeraria

ser enterrados y despedidos por sus familiares. Un desalador drama humano el que està ocasionando este germen amigo de Tanatos.  La empresa funeraria Mémora ofrece servicios para despedir a los fallecidos por el coronavirus. Según las ultimas noticias del dia 14 d’este mes en Madrid existen dos morgues más improvisadas.

Datos del dia 10-4-2020

Informació publicada al periodio digital Okdiario que hemos obtenido directamente de su publicació, salvo el dibujo que es de R.Masana

 

  Defunciones de sanitarios por Covid-19

Diario Enfermero con fecha 10 de abril del 2020  comunica que toda la enfermeria esta de luto a causa de  haber fallecido Esteban, enfermero de quirófano del hospital Severo Ochoa de Leganes -Madrid-

Desde que empezo la pandemia, en Catalunya han fallecido  cuatro sanitarios del coronavirus. El Español 3 de abril del 2020

La emisora Ser directo ultima hora, del dia 8 de abril del 2020  informava que en España se habian infectado del Covid-19,  19.000 profesionales de los cuales 26 habian fallecido. Nos presentan también una  breve sintesis del trabajo profesional que habian desarrollado, hecho  meritorio porque  reconocer su  actividad en la medicina y sale de las cifras meramente estadisticas.

‘Infermeres de Catalunya’ es un sindicato  de nueva creación y en su página de Internet consta algunas de las posiciones  de los profesionals en referéncia al tema de la atención de paciente criticos . Actualmente en Wiquipédia esta infección  ya esta registrada con el encabezado  Pandémia de coronavirus 2019-20 que seguramente será ampliada la información.

Logotipo del nuevo sindicato de enfermeras
Logotipo del nuevo sindicato de enfermeras
Luto por el enfermero Esteban
Luto por el enfermero Esteban
Cuatro sanitarios muertos por Covid-19
Cuatro sanitarios muertos por Covid-19

Reinfección

As.com del dia 11 d’abril 2020, informa que la OMS investiga a pacientes  curados que vuelven  a reinfectarse, debido que en  Corea del Sur 91 pacientes que habian recibido el alta han vuelto a dar positivo, con lo que esta conducta viral nos  plantea un gran interrogante. Se piensa que tal vez la causa sea  debida a  la falta de eficiéncia de las pruebas  diagnósticas y a los  métodos  empleados.

Ante este hecho, deberiamos de considerar la opinión de la doctora Isabel Sola experta en coronavirus en el Centro Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) que dice no se trata de un virus completo con carga infectiva,  más bien podria tratarse de residuos que estan siendo destruidos por el sistema inmune.

Palabras

Durante este mes que ha transcurrido des de que el dia  13 de marzo del 2020 el presidente del govierno indicaba que habiamos de permanecer en nuestros domicilios, vimos que la palabra más usada además de la de  Coronavirus, fué confinamiento, léxico que personalmente me resonava  a  con-finado o sea estar  con un  ‘finado’,  posiblemente  influida por los casos de defunciones que se iban anunciando. Escribí algo en referéncia a este término en este bloc con el titulo Palabra.

Imagen del mes de abril 2020, Semana Santa. (RM)
Imagen del mes de abril 2020, Semana Santa. (RM)

Otros de los léxicos empleados  ha sido el de  quarentena - cuatro veces diez-  cuyo picode la enfermedad se dio durante Semana Santa. La Biblia  nos habla mucho del número cuarenta , ¿que tendra este ciclo ? por ejemplo Isac estuvo  cuarenta años en el desierto,  Moises estuvo en el monte Sinai durante cuarenta dias, el Diluvio universal duro cuarenta dias y cuarenta noches, David reino durante cuarenta años, Jesucristo estuvo en ayunas cuarenta dias y también  durante cuarenta dias se seguia apareciendose a sus discipulos. Otras disciplinas también podrian analizar el significado de la cuarentena que siempre va acompañada de un  cambio.

En un futuro también tendremos que desconsiderar  como  nos puede haber influido esta reclusión , la perdida de familiares o amigos y el miedo en más o menos grado que todos hemos vivido durante  esta época  experimental de principios del siglo XXI.   Podemos preguntarnos ¿ que caracteristica tendran los valores humanos y culturales en un futuro inmediato, como seran las poblaciones carentes de personas mayores y sin que nadie pueda transmitir experiencia de vida, seremos más individuales  y frágiles  por la perdida de nuestro vinculo familiar y para compensar nos uniremos a un hilo cibernético  conectado a una central? ¿ quien lo sabe?, podrá llegar de imprevisto y nos va a coger sin ‘material’ o ¿estaremos preparados?

Esta mañana 13 de abril del 2020, las cadenas de televisión informaba que algunos trabajadores habian podido incorporarse  en sus lugares de trabajo y era bastante usada la frase salir de la hibernación, término tal vez más acertado debido que  de una  hibernación  no severa con calor se puede salir mientras que es la clàusula  finado  és irreversible.

Ultimamente se usa la palabra desescalada, en el sentido de ir abandonado poco a poco y por territorios el estado de aislamiento que padecemos los ciudadanos, los primeros en poder salir de su casa seran los niños, a  los que más les cuesta entender comprender y llevar la situación.

Seminario sobre enfermedades  infecciosas y encuentros internacionales.

Seminario Historia de la Enfermeria
Seminario Historia de la Enfermeria

 En el mes de enero de este año 2020 miembros del colectivo de enfermeria asistieron al II Seminario de la História de la Enfermeria  de la Càtedra Index ICS  organizada por Ciberindex que fué celebrado en Murcia cuyo  tema central eran las enfermedades contagiosas.

 Encuentros de este tipo se vienen celebrando des de hace tiempo,  uno de ellos fue  convocado por la Organización Colegial Veterinaria Española  que  debatia sobre  “Inmunologia clínica y enfermedades infecciosas” Se celebro en el Colegio de Navarra el dia 3  de Abril del 2020.

Anterior a estos encuentros se habian celebrado otros que trataban  también de enfermedades  infecciosa, podemos consultarlos en Internet. Recientemente el dia 30 de marzo, la Sociedad Española de Medicina Interna (SEMI) convoco un Seminario online cuyo título era “Infección respiratoria por Covid-19. Aspectos prácticos.

Un día más, un día menos
Un día más, un día menos

En ocasiones nos  preguntamos sobre el color que se usa al hacer carteles publicitarios, que quieren retransmitir  mediante un anunció  en concreto,  motivo por el me pregunte que mensaje querian dar   con el cartel que dice Un día más, un día menos,  dissenyado con los mismos coloreimpactantes que lucen las abejas  para avisarnos del riesgo de su picadura, motivo por el que lo encontré acertado  por el hecho que avisaba  sobre un riesgo.

Por el contrario la frase  Un día más, un día menos, me sugerió la idea de  uno más uno menos, curioso,  aunque posiblemente esta percepción sea debida a una de las artimaña que con frecuencia  es utilizada  por el  inconsciente para hacernos ver les cosas des de otra prespectiva.

 Otra referencia que he encontrado en relación a estos colores es la bandera que deben de llevan izada los buques en cuarentena que consiste en cuatro cuadrados dos amarillos y dos de negros, hecho que nos confirma una adecuada pertinencia de aviso o de riesgo.

El mes de junio cuando parece que las aguas se van calmando. El gobierno presentó un nuevo eslogan con el mismo formato en amarillo y negro con la frase Salimos más fuertes.

Salimos
Salimos
Oficina de Instituciones Democraticas y Derechos Humanos (ODIHR)

La (ODIHR) tiene la sede en Varsovia -Polonia- y fue fundada en el año 1991 a partir de la Carta de Paris, la  ODIHR es considerada la entidad principal de la Organización, Seguridad y Cooperación en Europa (OSCE).  Los lideres de (OSCE) se reunieron  recientemente para asegurar un enfoque integral sobre la seguridad necesaria para dar una respuesta global al Covid-19 antes del Día Internacional del Multilateralismo y la Diplomacia para la Paz,  este dia se celebra el 24 de abril  y en esta  misma páginaque hemos señalado  podemos informarnos de cada uno de los días internacionales  establecidos.

Logotipo de OSCE/ ODIHR
Logotipo de OSCE/ ODIHR

 Es curioso que en este momento que estoy escribiendo este nota, hoy 4 de mayo, he localizado la página que trata del dia internacional de Star Wars que fue establecido en motivo  de conmemorar que el  día 4 de mayo de 1979  se celebró el estreno de la primera pelicula de la Guerra de las Galaxias.

Datos del mes de abril del año 2020, días 13, 14, 23, 26

Des del dia 13 de marzo  hasta el dia 13  de abril el número de fallecidos han alcanzado un total  de 17.489  personas  y segun  datos proporcionados por TV Antena 3,  del dia 14  mostravan en un gráfico  que el porcentage de fallecidos hombres y mujeres de más de 65 años ascendia al  95,3% .  Impacta este dato.  Segun la revista digital del  ‘Baix Empordà‘ el número de defunciones  hasta la fecha han sido notificadas  es de 22 personas.

En cuanto a este virus comentar que el enviado especial del director de la Organización Mundial de la Salud, dijo que el día 13 de abril le fué comunicada la noticia  de que  aunque pase la actual crisis sanitaria  provocada por el Covid-19 la población necesitará acostumbrarse a una nueva realidad, deberá  de asimilar la situación, porqué el virus no va a desaparecer.

En base a esta declaración  y también por otros comentarios hechos por epidemiólogos, parece predecible que los  gráficos  de la infección en un futuro  muestren  un trazado ondulatorio de  ascensos y descensos  en cuanto a  contagios.  Asimismo  se considera que la infección avanzará hacia  países  o continentes  más desfavorecidos  con la probabilidad  de que este agente infeccioso pudiese mutar. Es impactante  pensar que los ciudadanos  tengamos que vivir  a partir de ahora con espada de Damocles encima de nuestras cabezas.

Propongo desatar esta espada de Damocles que prende de un fino y frágil hilo  y que la  clavemos en un bloque de hormigón aunque  sea  tan solo mentalmente.

 

Defunciones
Defunciones
Espada de Damocles
Espada de Damocles
Datos Baix Empordà
Datos Baix Empordà

 

A partir de aquí se ha perdido gran parte del contenido de esta pàgina, desconozco que ha podido suceder

( nuevo inicio octubre 2020)

Nuevos logos, las cuatro provincias y corazon con V al reves, significado ?
Nuevos logos, las cuatro provincias y corazon con V al reves, significado ?

S’ha borrado solo. Añado nueva información, de la anterior no  habia guardado cópia.

Fachada mimética, abajo izquierda
Fachada mimética, abajo izquierda

Esta mañana dia 10-10-2020 añadia datos  referentes a tratamientos y después de incluir un enlace  relacionado con el tema, vi como desaparecian los datos de nueva inclusión y gran parte del contenido que ya estaba gravado previamente.  Desconozco  las causas de este incidente peró tal vez fuese debido al uso de algunas  palabras actualmente no aceptadas, si así fuese seria un motivo de preucupación similar a la noticia que apareció a principios de este mes de octubre en televisión.

TV-1 a primeros del mes de octubre
TV-1 a primeros del mes de octubre

Si que localizado un apunte que presento muy resumido. Caracas ha recibido dosis de la profilaxis llamada Suptnik V, para 40.000 personas y hay previstos elaborar cien millones de este contenido para los paises latinos.  Proceden de Rusia, del fondo de inversión.

No se aconseja  propiciar la inmunidad de grupo

Premios Principe de Asturias 2020 a Verónica i Xavier

De varios tipos
De varios tipos
Capfred  molt similar a calfred, esgarrifança, tremolor.
Capfred molt similar a calfred, esgarrifança, tremolor.
Per edats
Per edats
 Verónica i Javier
Verónica i Javier