Iniciem aquesta crònica dient que vaig ser contractada d’auxiliar de clínica a la Mútua de Seguros de Terrassa quan en era la directora d’infermeria la senyora Maria Llobet Furró (1) i dels serveis d’infermeria se’n ocupaven infermeres seglars i religioses, les germanes Carmelites de la Caritat.
L’any 1968 la directora de infermeria Maria Llobet va cessar del càrrec per ocupar el de directora d’infermeria la clínica oftalmològica Barraquer.
La vacant deixada per Maria Llobet la va ocupar la directora d’infermeria senyora Pilar Argelès Massó, professional que va posar en pràctica uns procediments de cures infermeres i de procediment que fins llavors eren del tot innovadores en l’atenció als malalts.

Pilar Argelès va crear el departament de Formació d’infermeria amb l’objectiu de lliurar formació continuada a les infermeres i auxiliars de clínica del hospital i també fer que aquestes poguessin obtenir el títol d’auxiliar de clínica.
Va ser fomentat també la creació d’ un equip d’ instructores en pràctiques que ens ocupàvem de formar a les alumnes dels tres cursos d’infermeria que venien de l’Escola de Sant Llàtzer de Terrassa a fer les pràctiques al hospital de Mútua. Les instructores érem Purificació Aparicio, Isabel Fernández, Dolors Casacuberta i Rosa M. Masana.

Per les pràctiques van esser assignats sectors de la clínica d’hospitalització on a cada un d’ells hi havia sis habitacions ocupades per 12 malalts. Les alumnes lliuraven cures al malalt en base al seu nivell de coneixements i sota la instrucció de la infermera responsable, la supervisora del servei també s’implicava en el seguiment de les tasques efectuades per les alumnes, la meva responsabilitat eren les alumnes del tercer curs.
El departament de Formació a més de l’atenció a les estudiants també acomplia la funció d’orientar a les infermeres candidates a ocupar una plaça al hospital i també impartir un curs de formació per joves que disposaven del COU i havien sol·licitat ser admeses a Mútua per fer d’auxiliars de clínica, les estudiants aprovades rebien un títol que era expedit pel Ministeri del Treball. Pel fet de demanar que tinguessin els estudis va ajudar que algunes auxiliar estudiessin infermeria degut que els estudis estàvem a punt de ser transformats en universitaris.

La funció professional desenvolupada en aquell moment va ser altament enriquidora en especial per la posada en pràctica de mètodes innovadors vers l’organització dels serveis d’infermeria i la docència en pràctiques, vàrem posar en funcionament el procés de cures personalitzar, en concret el mètode o Procés d’Atenció d’Infermeria (PAE) assessorades per la professora Juana Jara Puche, empràvem també com a guia les teories de la teòrica infermera Virginia Henderson i d’altres teòriques com també ens va ser molt enriquidor per intentar donar una atenció el més complerta possible al malalt van ser les teories d’Abraham Maslow molt vinculades també amb la línia de V. Henderson.
Un dels estímuls professionals considerats d’interès va ser poder iniciar el que va esdevenir el llibre de Procediments d’Infermeria del Hospital de Mútua, una guia especialment pràctica per tenir a punt el material necessari abans d’emprendre qualsevol procediment d’infermeria, que fet correctament podia estalviar força energia personal. També cal considerar l’experiència ennoblidora de poder aportar els nostres coneixements infermers i administratius en la postada en marxa del nou Hospital de Mútua l’any 1975.


Avui dia 10 de març del 2025 el diari Terrassa Digital publicava que a la Mútua de Terrassa el dia 9 de març de l’any 2020 va ser diagnosticat el primer cas del covi-19 a la ciutat.
Antigament un dia abans d’aparèixer aquesta malaltia, el 8 de març, que era el dia de Sant Joan de Deu, les infermeres celebràvem la nostra diada com també ho feien els bombers i actualment alguns policies municipals. Actualment la festa de les infermeres es celebra el dia internacional que és el 12 de maig.
El diari també deia que aquella mateixa setmana la OMS declarava al covid-19 com a pandèmia mundial. Es va infectar, diu 3 milions de persones, no se si de Espanya o Catalunya, si que confirma que aquí van morir 29.000 persones. Ens ha semblat d’interès posar el gràfic que mostra l’estadística demogràfica de l’any 2024 a Catalunya, obtingut de Indescat.

(1) Maria A. Llobet Furró (1921-1996): Una mujer avanzada y enamorada de la enfermería https://diposit.ub.edu/dspace/handle/2445/120994 Podem saber quelcom més de les dues directores d’infermeria de Mútua 1961-1983