Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

El Dr. Pere Miret Cuadras (1928-2023) Breus apunts

En ocasions quan pensem amb alguna cosa, succeeix com si féssim una trucada telefònica, al cap de poc ens arriba la resposta al que ens estàvem plantejant, fet que ens confirma l’existència del sincronisme.

Revista Gimbernat, 2023
Revista Gimbernat, 2023

El dia 16 de juliol llegia per xarxa l’editorial de la revista Gimbernat núm. 80 del juliol del 2023 escrita per Lluís Guerrero. Es tracta de la Revista d’Història de la Medicina i Ciències de la Salut que editada entre diverses entitats en especial la Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona.

La lectura se’m feia interessant degut a que donava dades referents a la covid-19, deia que aquesta pandèmia havia estat declarada per la OMS el dia 30 de gener de l’any 2020 i havia estat donada  per finalitzada el dia 5 de maig del 2023, en total van ser 1.221 dies els que  va estar vigent. Es calcula que van morir 20 milions de persones, 121.000 a Espanya i 30.000 a Catalunya.

De prompte em va aparèixer en ment la imatge del doctor Pere Miret, persona  amb qui vaig treballar a l’ Hospital de Tòrax de Terrassa, ell n’ era el director i  també ho va ser de la escola d’Ajudant Tècnic Sanitari que es va posar en funcionament, personalment vaig  ser contractada com a cap de l’Escola o directora tècnica de l’esmentada escola. D’aqui va venir la coneixença.

Tesi del doctor Miret
Tesi del doctor Miret

 El dia que llegia la revista  vaig recordar també que el doctor Miret hi havia publicat en  la seva tesi o discurs d’ingrés a la Acadèmia que duia per no : Història de la Ciudad Sanatorial de Terrassa (1952) [i]. En aquell moment vaig  pensar, que deu fer el doctor Miret ? degut que havia de tenir una edat avançada i no  n’havia sabut res des del dia que vaig plegar de  l’hospital del Tòrax l’any 1985.

L’endemà dia 17 de juliol, la Emma Bosch que havia estat la secretaria del doctor Miret i també col·laborava en tasques de correcció lingüística de documents de la Escola, es va posar en contacte per comunicar-me  la trista noticia que el doctor Miret havia mort i que el funeral el  feren  el dia 18 a Barcelona.

Donats els esdeveniments, és lògic que ens preguntem que va succeir el  dia 16 de juliol, es donà  una comunicació especial? el que sorprèn és que no tinc costum  de revisar la revista Gimbernat.

He considerat presentar  tot seguit  alguns dels treballs i publicacions que havia fet el doctor Miret.

Un metge al Marroc
Un metge al Marroc

Va exercir de metge al Marroc i va editar un llibre on explica la seva experiència, es titula: Crónica d’un metge al Marroc (1954-1958), Barcelona 2006.

 Hi ha publicada la tesi que va redactar i va  llegir presencialment  a la Acadèmia de Medicina de Barcelona, porta per nim: La Tuberculosi a Catalunya, des del segon terç del segle XIX, a la meitat del segle XX.  La lectura va ser feta el dia 8 de setembre de l’any 2011. La Acadèmia també disposa  publicat el  currículum professional del doctor Miret.

L’ any  2015 va publicar un article sobre les activitats del docror Seix i Miralda especialista en tisiologia,  publicat a la revista Gimbernat  núm. 63 pags. 211 a 220.

Manual de prevenció i control de la tuberculosi
Manual de prevenció i control de la tuberculosi

L’any 1981 el Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya va publicar el Manual de Prevenció i control de la tuberculosi , llibre que van crear els professionals de la medicia i especialistes en neumologia que treballaven als  principals centres antituberculos  i als serveis de neumologia dels principals hospitals  de la demarcació de Barcelona , entre els 28 experts que formaben la comisió hi havia el doctor P.Miret.

A l’apartat titulat Galeria de metges catalans i a la secció Memòria de la professió, hi podem llegir: Entrevista al Dr. Pere Miret Cuadras, aquesta va ser feta l’any 2022 i consta  de vuit pàgines que ens donen a conèixer  aspectes de la seva vida i de la seva professió.

El Dr. P. Miret a una entrevista al Diari de Terrassa, 17/10/1998
El Dr. P. Miret a una entrevista al Diari de Terrassa, 17/10/1998

Darrerament hem localitzat un retall del Diari de Terrassa  on hi ha una imatge del doctor, l’article està encapçalat amb el títol: En el hospital del Tòrax vivimos problemas de toda índole, publicat el dia 17 d’octubre del 1998. Encara que poc nítida adjuntem la imatge.

La Vanguardia del dia 17 de juliol del 2023 va publicar l’esquela que comunicava la defunció del doctor Pere Miret.

Jornada
Jornada

Presentem la portada  del quadern de la Jornada celebrada al Hospital de la Mancomunitat Sabadell-Terrassa el dia 14 de juny de l’any 1985 , a la Àrea de Gestió núm 7 ‘Centre’ per tractar  de l’Ànalisi i Programa de la tuberculosi.  A la imatge podem veure els facultatius que hi van intervindre.

Notes

[i] Miret i Cuadras, Pere. «Història de la ‘Ciutat Sanatorial de Terrassa’ (1952)». Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut, 2009, Vol. 51, p. 225-250,

Esmentar que en aquest treball es parla de l’obertura d’una Escola Universitària d’Infermeria (EUI) però en realitat els estudis que es  vàren impartir van ser els d’Ajudant Tècnic Sanitari, (ATS),en van sortir dues promocions del 1976 fins el 1980. Els primers estudis de DUI es van ser iniciats  el curs  1977-78, però l’escola del Tòrax no es va transfomar  per poder impartir diplomatura.

 Veure  Rosa M. Masana. La Escuela de Enfermeria del Hospital del Tórax de Terrassa, 1976-1980. Datos històricos del hospital, 1952-1986. 2016.

Leave a comment

name

email (not published)

website