Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

La forja a la Bisbal d’Empordà

Treballant a un taller de la Bisbal (Rosa M. Masana)
Treballant a un taller de la Bisbal (Rosa M. Masana)

 

Des de fa temps col·laboro amb el diari digital Totbisbal aportant algun reportatge que pot ajudar a omplir una part de la tasca divulgadora d’aquest mitjà periodístic, sovint tractant temes relacionats amb la història de la Bisbal i pobles veïns,  així com també algunes entrevistes.

El dia 25 de març de l’any 2010 vaig publicar un reportatge titulat Balcons, reixes, baranes i portes de forja a la Bisbal d’Empordà  que anava acompanyat d’un vídeo on es mostraven diversos elements de la vila fets amb forja, en especial els balcons, titulat  La Bisbal també és terra de forja.

Mentre em preparava l’article, vaig contactar amb l’Associació de Forjadors de Catalunya (AFoC), concretament amb la senyora  Gullermina Morales, secretària i fundadora de l’esmentada associació per  si  podia  lliurar-me algun tipus d´informació al respecte.

Guillermina te el seu propi taller de forja al barri del Raval de Barcelona i porta a terme diverses activitats relacionades amb la tècnica de la forja, com pot ser la realització de cursos, col·laboració  en l’organització de  trobades i festivals bé siguin nacionals com internacionals. També aporta els seus coneixements i ajut en  algunes  àrees científiques  relacionades amb l’arqueologia, de peces de metall i, en definitiva, ajuden a projectar i promocionar la forja autòctona a altres parts del món.

Disposen d’un web especific de temes relacionats amb aquest ofici: tallerdelaforja.net. De segur que a les persones interessades en aquest tipus d’especialitat la consulta d’aquest web els aportarà una valuosa informació, bé sigui pel que fa a coneixements sobre la matèria com també temes d’actualitat, trobades i congressos.

Des d’aquí  vull agrair-li que hagi incorporat a la seva pàgina l’article Balcons, reixes…  que  es va publicar a Totbisbal,  perquè  considerem que també ajuda a  donar a conèixer la nostra vila,  que a més de la seva especialitat ceramista, també  disposa d’excel·lents forjadors. Alhora volem felicitar-la per la tasca que porta a terme i per la parcel·la professional que ha sabut desenvolupar dins d´un ofici fins no fa gaire, poc practicat per les dones.

Aquest més de maig del 2021 he vist que l’article que parlava dels ferrers i de la forja de la Bisbal  amb un vídeoincorporat, ara han estat retirats  degut que el diari digital Totbisbal va deixar d’estar actiu.  El text no l’havien guardat però sí les imatges que ara refetes les adjuntem. forja-bisbal-13-mb

Balcó restaurat
Balcó restaurat
Revisant el codi (r.m.)
Revisant el codi (r.m.)

Forja 1890 (r.m.)

Forja del 1881 (r.m.)

Leave a comment

name

email (not published)

website