Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

El naufragi del vapor francès ‘Alger’ a les illes Formigues l’any 1899.

Article de Rosa M. Masana publicat a la revista Baix Empordà número, 48  de l’any 2015, pàgines  16 a  18.  Està inclòs al Catàleg de la Biblioteca del Museu Marítim de Barcelona .

El buc ‘Alger’   data de l’any 1865, pertanyia a la Companyia Marsellesa i el dia 8 d’abril de l’any 1899  mentre es dirigia  cap a Marsella i  en passar  prop de les  illes Formigues,  va topar amb les roques i  naufragà. Els pescadors de la zona van auxiliar a la tripulació i no va haver-hi cap pèrdua personal. 

Es pot consultar l’article  a : El buc ‘Alger’

Naufragi del bergantí 'Fidio' el 15-2-1881
Naufragi del bergantí 'Fidio' el 15-2-1881

Hem localitzat la noticia  a una pàgina de diari que pensem havia de ser La Vanguardia, tot que no es segur perquè no consta  escrita la referència, notificaven que havia  naufragat el bergantí  Fidio comandat per M. Mateo S. Radoslovich  que havien arribat al port de Palamós, accident succeït el dia 15 de febrer i segons consta a una altra noticia de la mateixa pàgina  era l’any 1881.  Adjuntem la publicació .

La chimenea de la bòbila Almirall de Terrassa

Xemeneia Almirall , altura 63,25 metros  (RMMR).

Mariano a la derecha  con familiares, amigos y su prmetida  Maria Hierro
Mariano a la derecha con familiares, amigos y su prmetida Maria Hierro

La chimenea  Almirall fue construida por el maestro de obras Mariano Massana Ribas  junto con su  equipo de albañiles y fue inaugurada en el año 1956. En el año 1990 el Libro de los Récords Mundiales Guinnes consideró que era la chimenea industrial más alta del mundo provista de escaleras  que forman una estructura helicoïdal.

Colla de castellers els Minyons de Terrassa 20/3/2016 (Imatge de Maite Cozas, cedida per l'Arxiu Minyons de Terrassa)
Colla de castellers els Minyons de Terrassa 20/3/2016 (Imatge de Maite Cozas, cedida per l'Arxiu Minyons de Terrassa)

En el año 2015 fue considerada por la Generalitat de Catalunya como Elemento Arquitectónico Protegido Imprescindible. que consta con el número 101  d’entre  una relación  de 150 elementos.

Más información  en :  Rosa M. Massana. “Els constructors de la xemenea  industrial de la bòbila Almirall de Terrassa” Revista Terme número 14 ,1999

A Viquipèdia : Xemeneia Bòbila Almirall, también en : Marià Massana Ribas.     Mariano Massana Ribas 

Bloc  de Rosa M. Masana :  Libro Guinnes ,  Francisco Gálvez.

La xemeneia de la Bòbila Almirall estrenarà imatge a finals de maig. Canalterrassa tv radiomunicipal Terrassa 95. 2 30/4/2012.

Santi Palos. Diari de Terrassa 6/11/2012. El recuerdo de la construcción de la chimenea de la Bòbila Almiral de Terrassa. 

Bloc : El mundo en palillos 

ARQUITERRASSA  https://arquiterrassa.wordpress.com/2015/09/17/almirall-una-chimenea-de-record/#more-2063

La escalera de la Chimenea Almirall,la segunda más bonita del mundo

 

 

La chimenea de la Bòbila Almirall de Terrassa (imatge Rosa M. Massana)
La chimenea de la Bòbila Almirall de Terrassa (imatge Rosa M. Massana)

 

Placa a la base de la xemeneia Almirall
Placa a la base de la xemeneia Almirall

 

Pintura de Teresa Jordà regalada a Rosa M. Masana
Pintura de Teresa Jordà regalada a Rosa M. Masana

Darrerament he localitzar a l’hemeroteca ela noticia de l’accident que va sofrir Marià Masana Ribas  el dia 7 de juliol de l’any 1960 que adjunto el retall del diari junt amb una imatge recent de la xemeneia feta per Jose A. Venteo i Miquel Borrego   i una altre de Google Maps, Em vist que  el  mateix dia de l’accident de Marià, també  va morir ofegat a la piscina municipal de Terrassa  un jove de 19 anys anomenat Jaime Martínez Genescà.

 

Noticia de la defunció de Marià Masana Ribas
Noticia de la defunció de Marià Masana Ribas

 

Teresa Soler el dia 23 d’octubre del 2020 em fa arribar aquesta fotografia  de gran component  artístic realitzada  per  Xavi  Riera Margarit

Bona nit, amb la imatge de la xemeneia Almirall i la lluna, autor Xavi Riera,  octubre 2020
Bona nit, amb la imatge de la xemeneia Almirall i la lluna, autor Xavi Riera, octubre 2020