Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

137 anys d’història de les llevadores de la Bisbal (1861-1998)

Portada Drac, 1998
Portada Drac, 1998

 

Per  llegir l’article que va ser publicat al Drac de La Bisbal l’any 1998,  clicar a :  Llevadores portada-2

Algunes de les imatges que estan adjuntades  a l’article es poden veure  en format vídeo llevadores-i-inferm-bisbal

Emília Hortal i Prat

A la pàgina 21 d’aquest PDF tracta de la llevadora Emília Hortal on s’esmenta que disposava d’un carnet de afiliació al cos de Funcionaris Municipals de la província de Girona  que em va ser lliurat per la seva filla Carme Masgrau i  en ell hi consten els Estatuts de la Associació.  Carnet que li va ser expedit durant la República el dia 1 de setembre de l’any 1936.

He considerat lliurar aquest document al Arxiu Comarcal del Baix Empordà, perquè es tracta d’una normativa de funcionaris municipals  de  84 anys d’antiguitat i  es possible  que en un futur tingui interès  o rellevància històrica per alguna persona estudiosa del tema.

A títol de resum de quelcom del seu contingut dir que els Estatuts estant compostos  per nou capítols que ocupen setze pàgines, tot que aquestes son de mida 7,5 per 10,5 centímetres.

Consta que els socis de la entitat pagaven quinze pessetes anuals i l’Associació admetia donacions, els seus membres havien de ser persones contractades pels ajuntaments i  tenien com a objectius:

La mútua cooperació i la millora moral, material i social dels associats i també el foment i la creació de tota classe d’institucions que vetllessin per la realització dels fins indicats i contribuir en el seu benestar.

Primera pàgina dels Estatuts
Primera pàgina dels Estatuts

Els socis s’ agrupaven en les següents seccions :

-   Funcionaris de la administració local, format per personal d’oficina.-

-   Funcionaris tècnics i facultatius, format per enginyers, arquitectes, metges, veterinaris farmacèutics, químics i practicant etc.

- Empleats subalterns , format per agutzils, porters, ordenances, corredors, vigilants i recaptadors d’arbitris i impostos municipals, guàrdies municipals o urbans diürns i nocturns i serveis especials similars als anteriors -detectius -

- Obrers municipals, el formaran els empleats que prestin serveis mecànics i els integrants de la brigada municipal, jardins, escorxadors etc.

 

 

 

Leave a comment

name

email (not published)

website