Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Dos llibres de l’Hospital de Palamós, anys 2018 i 2019

Llibre auto editat que està en línia, 2018. La portada del llibre correspon a una vidriera que hi havia a la capella de l'hospital
Llibre auto editat que està en línia, 2018. La portada del llibre correspon a una vidriera que hi havia a la capella de l'hospital

L’any 2018 vaig escriure un petit  llibre que duia per nom La gestió dels serveis d’infermeria de l’hospital de Palamós, (1985-1986), es tracta d’una autoedició que de bon principi estava pensada només, per posar-la a la xarxa i així va ser, més tard vàrem editar amb paper mitja dotzenes de llibres destinats a regalar.  Tot va venir perquè mentre buscava una altre cosa van aparèixer  els documents que tenia dins d’un arxivador de quan  vaig treballar a l’hospital de Palamós, la sorpresa va ser en veure el contracte laboral que em van fer en condició de directora dels serveis d’infermeria el dia 23 d’octubre  de l’any 1985 i just aquell dia, precisament, era el dia que segons el calendari marcava també el 23 d’octubre però, de l’any  2017.

Vaig recordar la feina que havia fet, van ser nou mesos  d’intensa activitat,  vist retrospectivament diria que van ser excessives les hores que vaig dedicar  per fer possible tenir els servei d’infermeria a punt per quan s’obrissin els 24 primers llits, a més d’ocupar-me del geriàtric , preparar al personal de nova contractació  i al intern, bé, podem trobar aquestes referències l al esmentat llibre.

Fa poc un amic, Antoni Bofill, hem va dir: tenia ganes de veure’t perquè et volia regalar aquest llibre, vaig pensar que millor el tinguessis tu degut que està  relacionat amb la teva professió  Realment  em va interessar i a més perquè vaig veure que era escrit per Gabriel Martín Roig,  company  també col·laborador de publicacions a la Revista del Baix Empordà.

Quan vaig llegir el llibre vaig  pensar que hagués calgut posar més referencies d’aquell període de construcció del nou hospital i de ples funcions que va desenvolupar l’estament d’infermeria de nova creació, que com sabem és el col·lectiu de professionals més nombrós  dels hospitals, sovint però, la historia de sempre n’ha donat poques referencies, passa però que estem al segle XX.

Vista la poca representació , clar que el llibre parla de 700 anys enrere, en concret el títol del llibre és Els hospitals de Palamós, 700 anys d’història, i  lògicament no permetia entrar en detalls, per aquest motiu vaig considerar que haver escric amb anterioritat aquell poc voluminós llibre, havia estat una bona decisió perquè  d’altre manera restaria un vuit de la parcel·la històrica dels  serveis d’infermeria de l’hospital comarcal del Baix Empordà.

Les roques de l’entorn del castell de Sant Esteve de Palamós

No soc arqueòloga ni mestre d’obres, però si que m’agrada fixar-me l’ aspecte que presenten algunes edificacions  d’anys enrere, potser aquesta  tendència en ve de meu germà Marià Masana que ell sí era mestre d’obres.

La passada tardor vàrem fer una passejada pel camí de mar des de Palamós  a S’alguer i a la zona del castell de Sant Esteve vaig fer-hi  algunes fotografies i en especial a les roques, tot  perquè em van suggerir que eren roques treballades amb  tall molt fi i bastant rectilini  i molt ben engalzades les unes amb les altres, tot i el seu desgasts , en especial las que estan mig submergides al mar i reben les empentes de les ones marines.

Dona la impressió que  pertanyen a possibles edificacions fetes amb un sistema semblant al de pedra seca perquè no s’observa  la presencia d’argamassa entre les juntes d’unió i com també  l’encaix tan mesurat de les unes amb les altres.

Presentem un breu Power Point amb imatges  de les esmentades roques  de les rodalies  del Castell de Sant Esteve de Palamós  fetes  el mes d’octubre del 2019.

Restes-d’ edificacions (PowerPoint)

 

 

 

 

La gestió dels serveis de infermeria de l’hospital de Palamós (1985-1986)

 

 

Llibre: Gestió dels serveis d'infermeria
Llibre: Gestió dels serveis d'infermeria

 

Urgències (imatge Rosa M. Masana)
Urgències (imatge Rosa M. Masana)

Per llegir el llibre clicar a:

 Gestió d’nfermeria Hospital-Palamós       

Es de considerar que durant els anys 1985 i 1986 van ser els més intensos que va viure  el nou edifici del hospital de Palamós , la dedicació dels professionals per fer possible la posada en marxa dels 20 primers llits de l’hospital va necessitar de moltes hores de dedicació.

Pel que fa a la direcció d’infermeria va ser necessari:

Preveure la contractació d’infermeres i auxiliars de clínica per la nova obertura de l’hospital, es van fer 200 entrevistes personals. Hi va haver alguna  infermera que va renunciar  a ser contractada a causa de  la retribució que se’ls oferia, 60.000 pessetes/mes = l’equivalent a l’actualitat  vindrien a ser 3.700 pessetes al mes, sabem que no és el mateix però,  ens pot orientar.

Gestionar una part de la compra de material, amb tres pressupostos de diferents empreses, la direcció era qui desprès escollia.

Organitzar la formació per les auxiliars de clínica que treballaven al hospital i no disposaven de certificació pel treball que desenvolupaven i, també per preparar a les persones que havien sol·licitar treballa al hospital com a auxiliars de clínica però no en tenien coneixements.    ’El Ministerio del Trabajo’ hi constava com a docent per d’altres cursos fets a dos hospitals de Terrassa,  va facilitat  la gestió de petició per impartir un curs d’ Auxiliars sanitàries,  ens va finançar la docència aportant  al hospital un milió de pessetes, cinc centes mil  van ser per la compra de material per habilitar una aula i la resta havia de anar destinades  a retribuir a les infermeria que havien impartit docència.

 Crear  la planificació dels equips assistencials dels tres torns d’infermeria i guàrdies,  

Ocupar-nos de la organització d’infermeria i de l’atenció  d’infermeria que havien de rebre les persones grans ingressades al geriàtric.

La directora d’infermeria tenia la responsabilitat també de gestionar l’ingrés  de pacients al  hospital geriàtric,  hi havien moltes peticions i poca disponibilitat de llits , vàrem  necessitar  també moltes hores de  dedicació  i de treball per  fer les millores necessàries, l’equip de manteniment va ser de gran ajut.

Ocupar-nos del servei de consultes externes.

Fer els llits i equipar de material d’infermeria per la primera unitat assistencial  de 20 llits que s’havia d’obrir.

Assistir a diverses reunions, etc.

Consideració:

La tasca d’infermeria  considerada dins l’ àmbit de la  gestió,  de  la docència i  de les pròpies  activitats  professionals assistencials, amb freqüència és desconeguda i  especialment obviada a gairebé tots els  anals de la història i, fins i tot  a l’actualitat, al segle XXI. 

                                                                                                   

 

Finestres de la zona dels despatxos  de direcció metge, d'infermeria i administrativa
Finestres de la zona dels despatxos de direcció metge, d'infermeria i administrativa
Interior de l'hospital (imatge Rosa M. Masana)
Interior de l'hospital (imatge Rosa M. Masana)

Te poca qualitat, amb tot adjuntem l’organigrama del departament d’infermeria que hem localitzat a una carpeta de casa,  era un esborrany que calia consensuar i  passar-lo  a net.

Esborrany d'organigrama dels serveis d'infermeria
Esborrany d'organigrama dels serveis d'infermeria