Les roques de l’entorn del castell de Sant Esteve de Palamós
No soc arqueòloga ni mestre d’obres, però si que m’agrada fixar-me l’ aspecte que presenten algunes edificacions d’anys enrere, potser aquesta tendència en ve de meu germà Marià Masana que ell sí era mestre d’obres.
La passada tardor vàrem fer una passejada pel camí de mar des de Palamós a S’alguer i a la zona del castell de Sant Esteve vaig fer-hi algunes fotografies i en especial a les roques, tot perquè em van suggerir que eren roques treballades amb tall molt fi i bastant rectilini i molt ben engalzades les unes amb les altres, tot i el seu desgasts , en especial las que estan mig submergides al mar i reben les empentes de les ones marines.
Dona la impressió que pertanyen a possibles edificacions fetes amb un sistema semblant al de pedra seca perquè no s’observa la presencia d’argamassa entre les juntes d’unió i com també l’encaix tan mesurat de les unes amb les altres.
Presentem un breu Power Point amb imatges de les esmentades roques de les rodalies del Castell de Sant Esteve de Palamós fetes el mes d’octubre del 2019.
Restes-d’ edificacions (PowerPoint)
La gestió dels serveis de infermeria de l’hospital de Palamós (1985-1986)


Per llegir el contingut clicar a: Infermeria Hospital-Palamós

Disposava d’un breu article fet per Joan Serra Coll que va publicar a la revista de Palafrugell número 257 del mes de març de 2015 on parlava de l’hospital de Palamós, he considerat adjuntar-lo a aquesta pàgina perquè ens amplia la informació envers l’hospital. Per llegir-lo clicar a: hospital-palamos-joan-serra
Vestits i balls de festa major
Aquest article va ser publicat a la Revista del Baix Empordà número 45 del mes de setembre del 2014
Per llegir-lo:
Les llevadores de Palamós Margarita Adroher, M. Rosa Moliner i Matilde Ribas
Presentem una entrevista que vàrem fer a Margarita Adroher publicada a la Revista del Baix Empordà número 16, pagina 47 del mes de març de l’any 2007. Es pot llegir clicant a : margarita-adroher
Margarita va néixer a Besalú l’any 1935, va estudiar infermeria a l’Hospital Clínic de Barcelona i posteriorment motivada per l’admiració professional que li va saber transmetre la Dolors Mateu, llevadora de Besalú, va decidir estudiar la especialitat d’obstetrícia a la Maternitat de Barcelona, obtenint el títol l’any 1956.
El primer poble que va exercir de llevadora titular va ser de Calonge i quan la Rosa Moliner es va jubilar va sol·licitar el trasllat a Palamós. Havia conegut a Josep M. Ribas Poch, fill del veterinari de Pals i el mes de novembre de l’any 1959 es casaven a Besalú.
Fins el dia de la seva jubilació va exercir de llevadora a la Seguretat Social atenen a les parteres del municipi de Palamós, però també disposava de consulta privada. La Margarita ha estat una professional molt volguda i considerada per a tothom i han sigut moltíssims els palamosins que han nascut a les seves mans.
Desprès d’haver fet la entrevista a Margarita Adroher, vàrem considerar parlar també amb les llevadores Maria Rosa Moliner Baltà i Matilde Ribas Peix també de Palamós, entrevistes van ser publicades a la Revista del Baix Empordà num. 26-Any VII- del setembre 2009 amb el títol : Llevadores de Palmós a mitjans del segle XX, per llegir-les clicar a: llevadores-palamos
Matilde Ribas havia treballat amb el metge ginecòleg Joan Sabrià

Llevaneres i llevadores palamosines (del s. XVI al XX)
Amb aquest títol es va fer una publicació a la Revista del Baix Empordà núm .38, Any X del desembre del 2012, pag. 56 on parlaven de les llevaneres, nom que em donat a les dones que atenien a les parteres i que havien après a donar atencions a les parteres al costat d’una altre llavanera que sovint formaven part d’una mateixa família, es pot trobar informació al respecte a Rosa M. Masana, 165 anys de història de les llevadores de Palafrugell.
Adjunten l’article en format PDF que es pot llegir a : levadores-llevaneres palamosines.