Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Esteve Fà i Tolsanes, mostra el seu disseny de bolets

Esteva va néixer a Llançà l’any 1935 i va morir a Llagostera l’any 1997, era persona autodidacta que va adquirir coneixements d’arqueologia mitjançant diverses lectures  i especialment recorrent diversos boscos i, sempre mirant que li suggerient les pedres. Temps enrera havia localitzat uns documents que m’havia regalat en vaig fer un breu resum titulat El ferro dins la història de Llagostera, vaig esmentat també que Esteve havia fet una exposició de bolets  a Llagostera però disposava en aquell moment de més referencies .

Esteva Fa a l'exposició de bolets a Llagostera, 1991 (Rosa M.Masana)
Esteva Fa a l'exposició de bolets a Llagostera, 1991 (Rosa M.Masana)

 A estat ara que en un altre arxiu he trobat més informació de Esteve, de segur que me l’havia donat un d’aquells dies que vaig anar a casa seva per fer-li alguna cura d’infermeria.

He localitzat informació de les dues altres exposicions de bolets que havia fet anteriors a la de Llagostera i algun altre document que també presentarem.

 La primera exposició que en tenim constància  la va fer a Lloret de Mar l’octubre de l’any 1988 i l’altre a Puigcerdà el maig del 1991, la de Llagostera també la va fet el mateix any 1991.

Segons el cataleg de Puigcerdà consta que tenia feta una col·lecció de 92 classes de bolets, encara que he llegit que en total n’havia modelar   molts més emprant la tècnica del guix que desprès pintava, la barreja de colors que li donava era molt escaient i  aconseguia que  semblessin  naturals.

Aquest material que ara hem localitzat  a més de fer-ne una breu crónica  li volfriem donar el destí de portar-los a l’Arxiu Municipal de Llagostera, potser que alguns d’ells els tinguin, però  ens en voldriem assegurar  perquè Esteva quan me’ls va ofertir ho feia amb goix i s’intuia  que  ell  possiblement pensava  serien preservats.

Mostrem una pàgina del  diari de Girona del 15 de maig de l’any 1991 que parlava de la Festa Major de Llagostera i dels bolets d’escaiola d’Esteve Fa.

Circular informativa de l'exposició a Lloret de Mar
Circular informativa de l'exposició a Lloret de Mar
Text del interior de la circular
Text del interior de la circular

 

 

 

 

 

 

       Exposició: Els bolets de la

comarca

Lloret de Mar 1988

 

 

 Exposició:  Els nostres bolets,Puigcerdà, 1991

Pinatell
Pinatell
Triptic de la exposició a Puigcerdà
Triptic de la exposició a Puigcerdà
Text del triptic
Text del triptic
Retall de diari
Retall de diari
Tot seguit presentarem les imatges d’unes de les targetes postals que hem agrupat de tres en tres on hi han representats alguns dels bolets que havia fet l’ Esteva, desconeixem  sí havia fet d’altres fotografies individuals de cada cada un d’ell, possiblemet sí. Com hem esmental, en total escultoricament en va arribar a representar un total  92 especies .
Un dels valors que també te aquest treball d’en Esteve Fa és  va identificar, com es pot veure en el catàlec, cada un del bolets  amb el seu nom  popular i el cientific,  descripció que hem de considerar de gran valua.
Relació d' algunes de les especies de bolets
Relació d' algunes de les especies de bolets

 

Grup 1
Grup 1
Grup, 3
Grup, 3
Grup 2
Grup 2

Leave a comment

name

email (not published)

website