Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

La Comissió de Bioètica del Col·legi de Diplomats en Infermeria de Girona.

La Comissió de Bioètica del Col·legi de Diplomats en Infermeria de Girona (CODIGI) amb col·laboració amb el Consell de infermeres i infermers de Catalunya va organitzar el dia 28 de juny de l’any 2000 a la casa de la Cultura Tomàs de Lorenzana una taula rodona per parlar del tema: Formació en ètica i desenvolupament professional.

La esmentada presentació va ser deguda que a  principis del mes de juny de l’any 2000 es va celebrat a Gijón -Astúries- el Primer  Congrés Mundial de Bioètica  promogut per la recent creada ‘Sociedad ‘Internacional de Bioética‘  (SIBI) amb seu a  Astúrias’,  projecte que va ser impulsat pel metge Marcelo Palacios  creada a Gijón el dia 5 de desembre del 1997 rebren el nom de ‘Comité Científico de la Societat Internacional de Bioética’.  Un dels conceptes exposats en aquest primer congrés va ser dir que :  La ciència i la tecnologia havien de tenir en consideració l’interès general.

El Ajuntament de Gijón l’any 2000 va celebrar el 25e aniversari de la creació de dita  Societat que  pel seu treball fet en el decurs d’ aquests anys, s’havia  guanyat el mèrit que Astúries sigui considerada la capital europea de la Bioètica.

El  Col·legi infermeria de Girona va crear també una Comissió de Bioètica formada per diverses infermeres/ers que en aquest moment no poden donar dades exactes del dia de la seva formació, si que podem dir que una de les persones que encapçalava les tasques de la Comissió era la infermera Isabel Fernàndez, persona molt activa i responsable en les seves tasques d’infermeria. Amb la Isabel  ens coneixem perquè vàrem treballat juntes  fent d’instructores a la Mútua de Terrassa i sempre hem mantingut la amistat , motiu pel  que em va proposar  si volia formar part de la Comissió de Bioètica del Col·legi d’infermeria de Girona.

Aquesta Comissió  no va tenir una llarga continuïtat dins el Col·legi,  en part degut que es considerava  que les persones que la formaven havíem de disposar d’estudis acadèmics especialitzats en bioètica , tot que durant la carrera d’infermeria, encara que no es del tot el mateix, havíem estudiat la assignatura de Moral professional  on hi eren tractades qüestions vers la bona praxis  professional  i també incidint  amb la necessitat  respecte als malalts i companys de feina, es parlava també de preservar el secret professional.

Durant el temps que va estar activa la secció la de Bioètica del Col·legi, algunes infermeres  ens van alertar d’alguna d’incidències puntuals produïdes en un centre  sanitari i si bé escoltaven el problema,  no teniem la potestat de resoldre’l  només  el  de lliurar sopor i assessorament.

Actualment i desprès d’haver transcorregut  més d’una vintena d’anys dels fets esmentats, comentar que en una carpeta  hem localitzat un text que fa referencia a la Comissió de Bioètica del Col·legi de Girona, tema publicat a la revista Pols a Pols  número 23 d’ agost de l’any  2000, tres pàgines. Tracta del  I Congres de Bioètica  de Gijón  i el  tema va ser  exposat per la doctora Maria Casado i Montserrat Busquets màster en bioètica el moderador va ser  Antoni Soriano diplomat en infermeria i membre també de la Comissió de Bioètica de Girona.

Hem considerat adjuntar les fotocopies de l’article on hi poden llegit també  la ‘Declaración de Bioética feta a  Gijon’.

Pàg.31
Pàg.31
Pàg.34
Pàg.34
Pàg.32
Pàg.32

 

Publicat el 11-9-2023

Bibliografia

 

Declaración bioètica de Gijón . I Congreso Mundial de Bioética.

Codi d’Ética de les infermeres i infermers de Catalunya el setembre

María Sánchez Vilanova. Bioética en los tribunales. Revista de 

El sujeto de derecho a reivindicar: la Humanidad. La dignidad humana frente al patentamiento de la información genética humana.

Avui dia 20-9-2023 hen localitzat aquests quaderns que en presentem una imatge que tracten d’ Ética professional , estant destinats a marxar junt amb un grup d’altres llibres.

Quaderns d'Ética professional
Quaderns d'Ética professional

D’altres que també teniem guardats.

Les inicial AEED volen dir: Asociación Española de Enfermeria Docente editat l’any 1973 i els del Col·legi d’Infermeria de Barcelona va ser editat l’any 1986 amb orientacións del codi d’Ètica europeu.

Dos quaderns més d' Ètica professional
Dos quaderns més d' Ètica professional

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

name

email (not published)

website