Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Venedores de mercat cobert a Palafrugell

El primer i segon volum del llibre  Dones emprenedores tracta breument de les venedores que posaven a la venda els seus productes a la zona  de la via publica que tenien assignada, que  sovint despatxaven productes com: verdures, conserves, ous i aviram.

 Fa poc, em localitzat un document signat per  venedores que disposaven d’una parada al interior del mercat municipal, a diferencia de les pageses  que feien mercat al carrer. El motiu de la circular era  sol·licitar al batlle que els hi fos instal·lada la llum elèctrica a les seves  respectives parades.[1]

 Argumentaven que la llum elèctrica era més sana que la que  estaven  utilitzan en aquell moment, no especificant el sistema que feien servir  però, podia ser que empressin llums d’oli, espelmes, llums de carburo o quinqués que funcionaven amb alcohol de cremar.

Signaven la petició Antonia Deulofeu, Catalina Forns, Lluïsa Piferer , Joana Costart i una altre venedora que va signar per ella en Joaquim Rubau. Palafrugell 23 de novembre de 1917

Models d'imatge de llanternes  obtinguda de: entredosamores.es.
Models d'imatge de llanternes obtinguda de: entredosamores.es.

 La llum elèctrica va arribar per primera vegada a Palafrugell l’any 1900 procedent del molí de Pals i disset anys més tard, l’any 1917 va ser  quan les venedores del medrcat de Palafrugell van sol·licitar que els hi fos instal·lada la llum elèctrica a les seves respectives parades.  Coincidia que en aquell moment la empresa d’Energia Eléctrica de Catalunya s’havia donat d’alta  a la Matricula de contribució  Industrial de Palafrugell, fent constar que disposava de dos motors de gas de  175 i 350 HP.

Notes


[1] Correspondència municipal del  23 de novembre de 1917 (AMP)

 

Leave a comment

name

email (not published)

website