Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Venedores de mercat cobert a Palafrugell

El primer i segon volum del llibre  Dones emprenedores tracta breument de les venedores que posaven a la venda els seus productes a la zona  de la via publica que tenien assignada, que  sovint despatxaven productes com: verdures, conserves, ous i aviram.

 Fa poc, em localitzat un document signat per  venedores que disposaven d’una parada al interior del mercat municipal, a diferencia de les pageses  que feien mercat al carrer. El motiu de la circular era  sol·licitar al batlle que els hi fos instal·lada la llum elèctrica a les seves  respectives parades.[1]

 Argumentaven que la llum elèctrica era més sana que la que  estaven  utilitzan en aquell moment, no especificant el sistema que feien servir  però, podia ser que empressin llums d’oli, espelmes, llums de carburo o quinqués que funcionaven amb alcohol de cremar.

Signaven la petició Antonia Deulofeu, Catalina Forns, Lluïsa Piferer , Joana Costart i una altre venedora que va signar per ella en Joaquim Rubau. Palafrugell 23 de novembre de 1917

Imatge de llanternes de: entredosamores.es.
Imatge de llanternes de: entredosamores.es.

 La llum elèctrica va arribar per primera vegada a Palafrugell l’any 1900 procedent del molí de Pals i disset anys més tard, l’any 1917 quan les venedores van sol·licitar instal·lar llum elèctrica a les seves parades, va coincidir que empresa Energia Eléctrica de Catalunya que disposava de dos motors de gas de 175-350 HP per fer llum, també constava  que s’havia donat d’alta  a la Matricula Industria de Palafrugell.

Notes


[1] Correspondència municipal del  23 de novembre de 1917 (AMP)

 

Leave a comment

name

email (not published)

website