Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

La rierada de 1962 a les Fonts de Terrassa

La riuada de Terrassa del 1962, a la dreta  el bomber Josep Masana
La riuada de Terrassa del 1962, a la dreta el bomber Josep Masana

 

Des d’aquí podeu accedir al text en PDF.

A la pàgina número 2 d’ aquest text , s’explica que un grup de treballadors que venien caminat per la carretera que anava  de Terrassa  a Les  Fonts  i en veure  que la riuada no els  deixava  passar,   els hi diguérem que podien   passar la nit a un local  de la empresa Veyga S.A. que estava situat al segons pis per sobre de la nostra vivenda, espai que   destinat  a fer-hi un  menjador per els treballadors.  Darrerament entre els àlbums  he localitzat aquesta  imatge que  adjunto, es  el menjador que parlem  un any desprès  dels incidents quan  estava en funcionament.

Menjador de la fabrica Veyga, al fons a la esquerra Antonio Manrique, cuiner de la empresa.
Menjador de la fabrica Veyga, al fons a la esquerra Antonio Manrique, cuiner de la empresa.

 

L’edifici que va resistir l’impacte de la riuada

Façana interior del edifici de serveis
Façana interior del edifici de serveis

L’edifici de tres plantes de la fabricà Veyga S.A. que feia llindar amb la carretera de Rubí o de les Fonts de Terrassa oficialment dita carretera de Gràcia Manresa , aquest immoble de dos pisos estava destinat a: Planta baixa oficina de la porteria i taller mecànic, el primer pis habitatge dels responsables de la porteria i el tercer pis per menjador dels treballadors i menjador privat per a les reunions d’empresa.

Jaume Almirall amb el ganivet i Francesc Masana
Jaume Almirall amb el ganivet i Francesc Masana

Edifici que va ser edificat juntament amb les altres seccions fabrils per la elaboració de bigues de formigó armat, jàsseres i encavallades , pel mestre d’obres Marià Masana Ribas i els seus treballadors. La possibilitat de sofrir danys durant la riuada era alta, degut el enderroc de la nau principals que va produir efecte dic , tot que l’aigua va arribar fins arran del primer pis.

A la fàbrica,Rosa M.
A la fàbrica,Rosa M.

He localitzat unes imatges que mostren part d’aquest edifici i una del menjador de la empresa amb Jaume Almirall fent el gest de tallar un gelat, que podria significar una bigueta i gairebé de segur que l’havia fet Antonio Manrique, el cuiner de l’empresa,  a la imatge també hi ha Francesc Masana preparant quelcom.  Desconec si  es tractava  alguna celebració dels treballadors o per un dinar de treball amb clients.

Al fons un camió de 'Forjados Veyga S.A.'
Al fons un camió de 'Forjados Veyga S.A.'
El Land Rower emprat pel transport dels treballadors
El Land Rower emprat pel transport dels treballadors
Rosa M. al costat de la porta d'entrada a Veyga
Rosa M. al costat de la porta d'entrada a Veyga

Façana interior, Veyga S.A. 1952
Entrada de la fabrica
Entrada de la fabrica

Leave a comment

name

email (not published)

website