Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Presentació dels llibres Martina, un amor etern i Dones emprenedores (1857-1914)

Cartell informatiu
Cartell informatiu

El dia 15 de març d’aquest any 2022 al Consell de la Gent Gran de Palafrugell , centre que va ser posats en funcionament l’any 1996 i des de l’any 2018 disposa d’un nou local a la plaça del 11 de setembre número 11 de Palafrugell.

L’acte va tenir lloc a les sis de la tarda i les autores Clotilde Martínez i Rosa M. Masana van presentar: Martina, un amor etern i Dones emprenedores de Palafrugell (1857-1914) respectivament.

Van assistir a la esdeveniment les persones que habitualment es trobem al centre i d’ altres que estàvem motivades pel tema que es tractava.

 La regidora de Benestar Social senyora Roser Masseguer va presentar a les autores dels llibres i la senyora Joaqui Beleña, consellera de l’Ajuntament de Mont-ras va gestionar també aspectes relacionats amb la organització de l’acte.

Les autores dels llibres
Les autores dels llibres

Les autores del llibres desprès de fer una breu presentació personal van explicar el motiu del perquè van escriure els esmentats  llibres i en acabar exposició es va fer el sorteig d’un parell de volums.

Dones emprenedores, presentació llibres

Entrevista ràdioPalafrugell
Entrevista ràdioPalafrugell

El passat dijous dia 10 de febrer del 2022, a la Biblioteca Municipal de Palafrugell a les sis de la tarda, la autora Rosa M. Masana Ribas va presenta dos llibres titulats: Dones emprenedores (1856-1914) volum I i Dones Emprenedores (1856-1914) volum II.

La primera edició està  en format paper que va ser presentat junt amb la visió en pantalla d’un  PowerPoint, llibre que després va ser obsequiat als assistents, el segon exemplar fet amb format digital està incorporat a xarxa i se’n vàrem  observar també algunes pàgines a la pantalla de la sala d’actes de la biblioteca i  comentar el seu contingut.

Cartell Biblioteca Palafrugell
Cartell Biblioteca Palafrugell

Es va comentar que aquest segon llibre posat a xarxa, hi ha qui l’afegit al seu bloc, encara que sense imatges i al temps va procedir a posar veu al text,  possiblement perquè el puguin escoltar algunes persones sense o amb poca visió per la lectura.

L’acte va tenir bona acceptació i públic, Joan Soler director de la Biblioteca va presentar un breu currículum de l’autora, Paquita Téllez de l’Arxiu Municipal de Palafrugell va dirigir unes paraules de reconeixent i va comentar el temps que l’autora havia dedicat a la recollida de dades al Arxiu ide Palafrugell  a diversos  mitjans, Josep Salvatella tercer Tinent d’Alcalde del municipi va lliurar també paraules de reconeixement i de suport a l’autora, es va obrir un col·loqui fent que l’acte finalitzes a les vuit del vespre.

LLibres
LLibres

Pasqui Téllez ens va comunicar que a la direcció de Revista de Palafrugell l’havia demanat  que  esmentes quelcom de l’acte de  presentació dels llibres esmentats, va col·laborar presentant el text del seu parlament que va  ser publicat  a la Revista de Palafrugell número 339 del mes de març del 2022. També va demanar si  autorització per poder-lo  adjuntar  en aquesta pàgina, fet que els estem molt agraïts.

Presentem el text en format PDF  article-parlament-pasqui-tellez

Durant la presentació
Durant la presentació

Els dos llibre sobre les Dones Emprenedores que vàrem editar l’any 2013 i el 2016, presenten  una relació de  dones que van gestionar  un negoci  que estava inscrit  al seu seu nom a la Matricula Industrial i de Comerç de Palafrugell,  documents que estan disponibles al Arxiu Municipal de Palafrugell.

Els volums tracten del periode 1857  quan s’inicia el registre mercantil i fins l’any 1914 , 57 anys, quan vàrem deixar d’investigar degut que entravem en la franja de la protecció de dades.   Per tant  si calculem que les dones que han rebut el reconeixement per la seva empreniduria  a Palafrugell des de fa posem, 30 anys , la crònica diu de més de 25, estem davant d’  una franja no investigarda d’uns 78 anys que correspondría al  periòde 1915 – 1993,  a partir d’aquest any es  disposa de  informació directe de les tretze dones que actualment  estan al front d’ un negoci a Palafrugell, tot que n’hi podria haver alguna altra.

Referència del  article  publicar a la  RdP
Acte de reconeixement D.E. article de Lluís Poch director de la Revista de Palafrugell  i publicat  a l'abril 2023
Acte de reconeixement D.E. article de Lluís Poch director de la Revista de Palafrugell i publicat a l'abril 2023

Presentació del llibre Llevadores i infermeres del Baix Empordà

S'ha escrit un llibre
S'ha escrit un llibre

El dia 6 de novembre d’aquest any 2021 van ser presentats dos  dels llibres que havia auto editat l’any 2014 i duien per nom: Llevadores i infermeres gironines Volum I El Baix Empordà i Volum II que feia un recull d’informació d’altres professionals de diverses poblacions gironines que només en vàrem fer una breu introducció, presentació que es va fer a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal.

Biblioteca Lluïsa Duran  de La Bisbal d'Empordà
Biblioteca Lluïsa Duran de La Bisbal d'Empordà

L’acte va anar acompanyat per la infermera i llevadora Josefina Martell Cals de la Bisbal qui ens va explicar un fragment de la seva vida professional a la vila, l’interès també de la seva presencia  era de ser la darrera llevadora del municipi que havia  exercit assistint a parteres al seu propi domicili i  també per haver lliurat atencions a les embarassades  durant el puerperi i el post part a la seva consulta privada.

Josefina Martell i Rosa M. Masana a la biblioteca de la Bisbal, 2021
Josefina Martell i Rosa M. Masana a la biblioteca de la Bisbal, 2021

En aquesta ocasió el primer volum de l’esmentat llibre vàrem decidir  obsequiar-lo als assistents, vàrem tenir la grata sorpresa de poder conversar amb familiars de les llevadores Emília Hortal i Maria Rosa Güell que van assistir a la presentació.

Presentem un curt vídeo de 2,40 minuts  corresponen a la presentació en un dia de forta tramuntana.  Per veure’l clicar a:   llevadores

També es poden veure algunes de les imatges que hi ha al llibre que correspon al volum número número I, clicar a llevadores-2-mitj

He vist que quan ens hem fet fotografies  amb la Josefina Martell sempre ens han agafat rien, de fet és agradable que així sigui, tot que entre una i l’altra de les que presentem han transcorregut trenta anys.

La Josefina Martell i la Rosa M. Masana amb ulleres durant el sopar d'acomiadament de tres companys del consultori de Torre Maria de la Bisbal. La Josefina va ser qui em va lliurar  el regal, 1991
La Josefina Martell i la Rosa M. Masana amb ulleres durant el sopar d'acomiadament de tres companys del consultori de Torre Maria de la Bisbal. La Josefina va ser qui em va lliurar el regal, 1991

Algunes publicacions sobre llevadores

Presentem un llistat d’articles  que he localitzat  escrits en un foli  possiblement per recordar que havia deixat les tevistes originals a la llevadora fets Encarna Gascón Navarro l’any 2004 quan ens vàrem coneixer per demanar-me si li podia deixar les revistes on  havia publicat per poder-les escanejar.

Fa poc he trobar l’esmentada llista on hi constent divuit publicacions i a on van ser editades les revistes, n’he fet un resum.

Les edicions sobre llevadores (1990-2003) eren les següents:

No vaig apuntar el títol només el lloc on vaig publicar el text. Posteriorment n’he fet d’altres que no constant aquí.

-         Butlletí Crònica, publicació del’ Arxiu Municipal de Llagostera. Breu història de l’infermeria a Llagostera

-          número 3, 1990.

-         Butlletí Torre de les hores de Pals, números 3, 7 i 10 . Ajuntament de Pals .

-         El Drac de la Bisbal, números 36 i 45. Ajuntament de la Bisbal.  137 any d’historia de les llevadores de la Bisbal

-         Elles terrassenques del segle XX, coautora del llibre aportant la biografia de la Llevadora Francesca Llonch

-         Revista El Mercadal números 12, 14 i 15 , 2002 .Ajuntament de Corçà. Llevadores i llevaneres de Corçà

-         Revista La Llera del Ter, número 29 . Ajuntament de Celrà. Llevadores de Celrà

-         Revista Les Gavarres número, 4 2003, pag.46 a 51. Quan es naixia a casa .Edita AMDG SL, Cassà de la Selva.

-         Revista Pols a Pols número 25 , 2001 .Col·legi d’infermeres de Girona. La ablación genital femenina

Dones amb nom propi, col·lecció de llibres.

l mes de febrero de este año 2020 en la página Web el Archivo Municipal de Palafrugell   fueron incorporados en formato PDF los cinco libros que la Asociación de Apoyo a la Mujer de Palafrugell había editado en un período de tiempo 2005 hasta 2016. La entidad fue fundada en 1997 con sede en la calle Botines número 26, durante su permanencia había desarrollado diversas tareas de carácter social. Debido a que preservaba el Boletín número 7 que editaba la Asociación anualmente, he considerado hacer una fotocopia y añadirla al final de esta nota porque nos informa de las actividades que desarrolló en 2004. La última presidenta fue Mercè Amoroso.

Presentamos en formato tabla las cinco ediciones que la Asociación a lo largo de estos años publicó y los libros como mencionaban pueden ser consultados en    Colección Mujeres con nombre propio

 

Autora Título Año
Mª Assumpció Soler i Font El Elegido 2005
Rosa Mª Masana y Ribas Comadronas de Palafrugell,165 años de historia 2006
Carme Ramilo y Martínez Mª Assumpció Soler i Font (1913-2004). Maestro y escritora 2007
Concepción Saurí y Ros (1) Ángela Clos Batlle. La primera concejala 2012
Sandra Obispo y Luis Cuando en todas las casas se trabajaba el corcho. Palafrugell, Mont-ras y Begur (1990-1940) 2016
Libro comadronas de Palafrugell
Libro comadronas de Palafrugell
Boletín A. Sopor Mujer núm. 7
Boletín A. Sopor Mujer núm. 7
Archivo M. Palafrugell
Archivo M. Palafrugell
(1) Concha Saurí. Entrevista
Editorial 'Mujeres con nombre propio'
Editorial 'Mujeres con nombre propio'

La Asociación Apoyo a la Mujer impulsó el proyecto editorial de “Mujeres con nombre propio”

con el objetivo de dar visibilidad a todas las mujeres que no habían tenido la oportunidad de darse a conocer debido a algunas de sus actividades desarrolladas. Adjuntamos el recorte del boletín.
Notas
(1) Conxa Saurí i Ros,   Entrevista.   También finalista en un premio de Microrelatos