Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

La capçalera del llit.

En motiu d’un fet que m’ha succeït fa poc, n’he recordat un altre que com aquest estava relacionat amb un fenomen  d’aquells que sovint diem quina casualitat ! Fenomens que de vegades passen el psicòleg Carl G. Jung (1876-1961) després de dur a terme diverses investigacions sobre la ment humana els va posar el nom de sincronicitat, ho sigui que dos fets separats l’un de l’altre inclús per quilometres de distància havien pogut estats observats  de manera  que es podia dir, havia estat  ha una casualitat, al contrari segons C. Jung  es tractaria d’una manifestació  sincronitzada amb un altre esdeveniment.

El que explicarem no podem dir que sigui del tot un fet que estigui lligat a un altre com seria uns sintonia d’esdenioments, però, si una similitut  amb altres de més evidents que també podríem explicar.

Comentar que una meva amiga, la  Maria del Carme sabia de coses que m’havien succeït , degut que soc molt donada a compartir experiències, a més ella  escoltava el que li deia i sense haver de fer cap esforç perquè fos creïble, ho entenia  degut que en alguna ocasió ens havia  succeït quelcom d’inverosìmil.

Comentar que la  M. Carmen era una persona de grans valors humans, els seus amics deien que era intel·ligent, elegant, esplèndida i un  gran cor. S’havia comprat un piset i el tenia decorat per ella mateixa amb  molt de gust, un dia una amiga que teníem en comú em va comentar que havia anat a casa la M. del Carme i que n’havia quedat encisada del bonic que era,  semblava una caixa de bombons, va dir.

Doncs bé un dia va anar a casa seva el tapisser per posar-li el capsal del llit que havia  forrat amb un teixit adient i molt bonic.  L’operari va procedir a fer dos forats a la paret, amb l’ensurt que al primer intent, tot i tractar-se d’una edificació de nova construcció era de l’any 2006, al fer pressió amb l’aparell de perforar se l’va ensorrar  l’enguixat de la paret deixant un forat vuit.  El senyor va demanar-li disculpes i li diguè que hauria d’avisar un paleta , perquè el forat era massa gran e per tapar-lo amb pasta i tampoc aguantaria el pes de la capçalera.

El divendres  d’aquella  setmana quan plegava de treballar al migdia havia de baixar a Terrassa, vaig anar  de seguida a casa de la M. del Carme  i sí, allò  que m’havia  explicar per telefòn referent a la trencadissa d’un tros de paret  era una cosa que no s’arregla amb de plis, plas , era una feina de paleta o de manobre.

Li dic: Anem a comprar una bossa de ciment a cal Armengol i a buscar un totxo.

Fent una tasca de paleta
Fent una tasca de paleta

Va respondre: El ciment bé però, el totxo d’on el vols  treure  ?

De can Anglada, allà sempre hi ha llocs on hi fan  obres, li vaig dir.

Després de donar una volta amb el cotxe,  observem que a un terreny estaven fent una edificació, quina casualitat que a l’entrada mateix de l’obra hi havia un tros de totxo i a més era d’aquells que tenen forats, que són fàcils de trencar.

Una vegada a casa,  amb un martell vàrem trencar a trossos petits el totxo i els vàrem submergir amb aigua , com feia el meu germà Marià que era paleta. La M. del Carmen tenia una caixa amb eines i també un taladrador que havia sigut d’un altre  meu germà  i quan va faltar li vaig donar a ella,  jo ja en tenia un.

Vaig fer la pasta de ciment i a l’interior del forat i anava introduint petits fragments d’obra que amb ajut d’un estri pressionava  barrejant-lo  amb el morter,  fins que va quedar ña cavitat  plena del tot,  després amb un drap humit vàrem allisar la superfície.

Vàrem deixar reposar l’obra i el diumenge decidim fer els forats , sense saber si l’altre de més enlla  del primer succeidira que la pret també es trecaria, per sort no va ser així.

M. del Carme va prendre les mides al mil·límetre perquè el capçal restes recte del tot,  varem fer els dos forats  amb una broca  que tenia el mateix pas dels tacs que anaven a la paret. Seguidament  varem collar els claus  previstos d’un  ganxo  i vàrem penjar per el capçal.

Acabada la feina, durant uns moments ens vàrem mirar la feina feta.  Estàvem cofoies de com havia quedat i la Carmeta, com sovint l’anomenava,  va ser presa d’un impuls d’espontaneïtat i amb va abraçar fort tot diguem-me : Que maca que ets !

Potser ve al cas dir que una vegada durant un dinar d’amics, va sortir a la conversa que digués:

De fet, la vida de vagades  te  moments fascinants !

La persona que tenia al davant  em va preguntar, amb un punt de  mitg dubte.

 Com què ?

No recordo l’ exemple  que li vaig dir però, penso garebé de segur havia de ser quelcom d’element, com  el que ara  hem  explicat.

Mes de mig segle fent cinema (1969-2024) Antoni Martí i Dolors Fuster

Antoni i Dolors, fent una composició al seu despaig (Rosa M. Masana)
Antoni i Dolors, fent una composició al seu despaig (Rosa M. Masana)

El dia 7 de juny d’aquest 2024 en motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Empordà va organitzar un acte consistent amb presentar la producció cinematografia feta durant un període de 55 anys per Antoni Martí i  la Dolors Sabater, la seva muller que feia els treballs interns que requeria la productora Videoplay  de la Bisbal d’Empordà.

Antoni Martí, al arxiu de les seves produccions cinematogràfiques, 2023( Rosa M. Masana)
Antoni Martí, al arxiu de les seves produccions cinematogràfiques, 2023( Rosa M. Masana)

L’acte es va celebrar al cinema-teatre del Mundial amb força concurrència de públic, una centenar aproximat de persones que algunes d’elles estàvem molt relacionades amb la producció d’audiovisual de tot arreu de Catalunya i també hi vàrem assistir una bona quantitat d’amics.

Van ser projectats a la pantalla del cinema petits fragments de moltes de les produccions fetes en el decurs d’aquests anys, alguns d’aquests documentals estaven  estretament vinculats al paisatge, fets i a la vida de persones  del Baix Empordà. Dolors Sabater va adreçar  unes paraules al públic i per finalitzar  l’acte va ser projectat el documentat en record  del cineasta afeccionat Pere Comellas de Corçà de manera que van intercalar part de les seves  filmacions amb cinta de 35 mm amb blanc i negre, amb entrevistes a persones que el recordaven, entre ells la seva filla.

El material de Pere Comelles que fins a la dècada de l’any 2000 havia estat dins les seves respectives caixes metàl·liques al lloc on ell hi feia les projeccions, va ser cedir a la Filmoteca de Catalunya on resta preservada la seva integritat documental. De Pere Comelles Pons, se’n pot consultar un article publicat a la Revista Baix Empordà núm.60 de l’any 2018, pag. 70

 Antoni publicada a la Revista Baix Empordà número 83 del desembre de l’any 2023, pag. 19, també hi ha publicada  una entrevista  feta a Antoni Martí que de moment encara no esta inclosa a la  xarxa, però si que la podem trobar amb format paper.  Podem veure a Antoni a un breu vídeo fet en motiu de la carbonera de  Sant Climent -Vulpellac- del que ell n’ha estat també propulsor de la  tasca de voler recuperar la tècnica de com es feien abans les carboneres i fer-ne una representació anual.

 

Cartell d'un dels curmetratges fets per A.Martí, La Trobada guió  de Núria Esponellà
Cartell d'un dels curmetratges fets per A.Martí, La Trobada guió de Núria Esponellà
Setmana Internacional dels Arxius. Produccions de Antoni Martí i Dolors Fuster
Setmana Internacional dels Arxius. Produccions de Antoni Martí i Dolors Fuster

La industria surera de Palafrugell l’ any 1919. Recerques de Sandra Bisbe i de Oriol Vila

Pot succeir, com m’ha succeït personalment fa poc , que en ocasions l’atzar et porta  a conèixer mitjançant documents antics algun tema amb el que no hi pensaves i ens motiva a prendre’n algunes notes per desprès dir-ne quelcom. En concret ens referim a la revisió dels documents que pertanyen a la Correspondència Municipal de Palafrugell de l’any 1919 que està dipositada al Arxiu Municipal de Palafrugell (AMP)

Varen enregistrar dades referent a:

- Tipus de treballs i horaris laborals que feien els treballadors del suro.

- Recollida de dades algunes que mostraven un major nombre de dones treballant a les fabriques que no pas homes

- Relació de sous dels empleats , sense especificar el gènera, que incloïa una franja de salaris bastant àmplia i en ocasions comptats per nombre de jornals.

- Algunes de les accions o moviments d’unió de treballador i sindicats en defensa dels seus drets

- La  contra resposta dels empresaris.

- Les posteriors accions de la administració  per facilitar  ajuts socials i també de la ciutadania.

Un aspecte que ens va  semblar curiós, va ser que per referir-se al tancament de les fabriques fos usada la paraula  anglesa ‘Lock-out’, com a forma de fer o de model americà.

Vist a posteriori els treballs  en aquesta línia fets fets  per la investigadora Sandra Bisbe Lluís, l’any 2012  en el seu article titulat ‘Dona-Suro’: surar és cosa de dones (1) i  posteriorment  el llibre que va escriure  l’any 2016 titulat Quant a totes les cases es treballava el suro (2) que podem llegir  en línia  a la pàgina de l’Arxiu Municipal de Palafrugell.

La dona a la industria suro tapera
La dona a la industria suro tapera

També  vist l’acurat  treball  fet per l’ investigador en Oriol Vila Casademunt titulat El ‘Lockout’ Patronal de la industria suro tapera a la ciutat de Palafrugell l’any 1919: Un exemple de la lluita de classes al Baix Empordà a través del periòdic ‘Acción Social Obrera’ (3)  ens han fet veure que aquest era un tema  força tractat  i considerant  també  bibliografia aportada, només  ens resta que assenyalar la tasca de recerca d’aquests dos i altres investigadors.

Adjuntem una imatge que  haviem pensat fer servir  per il·lustrar  el text que voliem editar amb el nom de:  La dona un puntal per la industria surera basant-nos amb  dades obtingudes del Arxiu Municipal de Palafrugell. Fons Correspondència  on hi vàrem localitzar  documents de: La fàbrica de taps Josep Torres Jonama  de Palafrugell datada el 3 de gener de l’any 1920, en ell  s’informava del nombre d’operaris que treballaven a la fàbrica desprès del primer “look-out” o tancament de fàbriques i dades del seu sou.  L’altre document pertany a la fabrica de suro Genis i Cia. de Palafrugell  també del 3 de gener del 1920  i en aquest i constaven  el nombre d’operaris acomiadats i el sou que cobraven.

Agraïments.

Volem agrair la bona disponibilitat i ajut  que ens ofereixen els professionals  de l’Arxiu Municipal de Palafrugell i en aquesta ocasió  per  indicar-nos també el treball  que havia fet   Oriol Vila sobre el  tancament de fàbriques. 

 

Notes

(1) Sandra Bisbe. Revista del Baix Empordà (Ed.).Palamós. Núm. 38, del mes de setembre del 2012, p. 28 a 32. També (2)  Quan a totes les cases es treballava el suro .Editat per la Associació de Suport a la Dona. Palafrugell 2016.

(2) Oriol Vila. Institut d’Estudis del Baix Empordà. Sant Feliu de Guíxols, 2020. Núm. 39, p. 209 a 277

 

Treballadora del suro a una empresa de Llagostera ( Imarge Rosa M. Masana)
Treballadora del suro a una empresa de Llagostera ( Imarge Rosa M. Masana)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un botiguer educador

 A la dècada dels anys seixanta a la Rambla d’Ègara de Terrassa per sobre del carrer Torrella i gairebé al davant de l’antic cinema la Rambla, hi havia una botiga que venien màquines d’escriure, si ho recordem bé penso que eren de la marca Olivetti.

A l’aparador i com a reclam hi tenien instal·lat un mecanisme elèctric amb què es podia fer moure un titella sostingut amb quatre fils. La idea era que des de fora se li pogués donar vida fent-lo voltejar fins  aconseguir posar-lo dempeus a sobre d’una plataforma i sense passar del temps establert.

Esquema d’un titella


De vegades quan sortien de l’escola anàvem en aquell aparador per posar a prova les nostres habilitats i també per veure si ens seria possible rebre un premi , com ho deia a un rètol que hi havia al aparador. Encara que sabíem que era extremadament difícil col·locar el titella a sobre d’aquella plataforma com es demanava que haviem de fer, inclús era dificil de fer per les persones adultes.

Un dia junt amb una amiga de l’escola ens vàrem aturar a l’aparador com havíem fet d’altres vegades i en aquesta ocasió no sabem com, vaig fer que el titella, com si tingués vida, es va mantindre dret a sobre del pedestal.

La sorpresa va ser tan gran que totes dues emocionades vàrem entrar a la botiga a dir-li al senyor que haviem fet aguantar  el titella a sobre de la plataforma.

El senyor abans de dir-nos res, ens va preguntar: – Que es diu quan s’entra a un lloc?

- Li vàrem respondre: Deu-vos guard.

- Doncs vosaltres no ho heu dit. Per tant, no hi ha premi.

Vàrem sortir al carrer des sabudes, ens sentíem enganyades i poc considerades per haver-nos tractat de maleducades.

A partir d’aquell dia si passàvem per davant de l’establiment de les màquines d’escriure no ens hi aturàvem.

Una cosa que potser sí que ens va ensenyar el senyor de la casa Olivetti, va ser fer-nos adonar que el comerç és el comerç i s’ha de mirar pel negoci encara que s’hagin de deixar de banda les possibles habilitats i potser sí,  el masa entusiasme dels escolars que poden fer et saltis una norma basica com es la de saludar.  les persones.

Les primeres llevadores documentades de Mataró

Imatges del Arxiu de Mataró i poster dels 175 anys de la linia de tren Barcelona-Mataró
Imatges del Arxiu de Mataró i poster dels 175 anys de la linia de tren Barcelona-Mataró

Presentem amb format Power Point i a títol d’esborrany, algunes  dades de les quatre primeres llevadores mataronines  que  hem localizat  pel fet que a  principis del segle XX pagaven impostos per exercir la professió. Documents  que es poden consultar al Arxiu Municipal de Mataró.

A partir d’aquesta informació  ens ha estat possible  completar algunes  dades  acadèmiques de cada una d’elles encara que el nostre  objectiu  era el d’intentar coneixer el nom del seu marit,  data imprescindivble per si volen trobar familiars. Les consultes han estat fetes  presencialment  a l’ Arxiu de la Universitat de Barcelona i  per línia amb petició de fotocòpies de documents  al Arxiu Nacional de Catalunya.

El propòsit de presentar aquestes dades  es la de proporcionar informació de les llevadores localitzades  que pot ser útil  per estirar el fil  i complementar les biografies de dones pioneres  en temes sanitaris. Les llevadores de les que n’hem obtingut informació són de:  Juana Rosa, Montserrat Plans, Josefa Marlés i Dolors Carlos, tot que de segur en hi han d’anteriors  a elles , de les que en diem  ‘comares’  en el supòsit de no tenir formació académica i  tambe d’altres de temps més avançat.

Seria interessant que futures investigadores/rs  continuesin indagan en aquesta línia, perquè sovint provoca  satisfacció als familiars  de les protagonistes  i a la vegada enriquim una part de la historia local, que  ajuda a donar personalitat i de vegades també singularitats inesperades.

Degut que visc a la Bisbal d’Empordà i perquè  també he decidit  afluixar una mica el ritme d’ activitats, deixo aquesta cerca a mans de qui  el pugui motivar per seguir investigant.

Comentar que en base a d’altres  investigacions fetes, hem vist que les llevadores de Mataró també han  seguit el model  d’agrupar-se formant nissagues familiars, fet deduït per la repetició de cognoms.[1]

Per veure l’esborrany del Powuer Point clicar  a sobre del nom.

juana-rosa Herrero, 1851 —   montserrat-plans  Costa, 1864 —     josefa-marles  Pallás , 1886  i  dolors-carlos Galés, 1888

Notes


[1] Rosa M. Masana. 165 anys d’història de les llevadores de Palafrugell, el llibre  és de lectura lliure   a:  https://www.palafrugell.cat/serveis-ciutadania/llevadores-de-palafrugell