Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Llagostera vol dedicar el nom de les Llevadores a un carrer

Parc de la Torre, amb Dani Daunís, Marta Sagué i Rosa M. Masana, Llagostera(Imatge Aniol Vinyoles)
Parc de la Torre, amb Dani Daunís, Marta Sagué i Rosa M. Masana, Llagostera(Imatge Aniol Vinyoles)

El passat dia 28 de junt del 2024,  un equip de regidors de l’Ajuntament de Llagostera  format per Dani Daunís, Eduard Díaz i Aniol Vinyoles i col·laboradores van organitzar un acte públic adreçat a parlar de les antigues llevadores i infermeres de la vila i també exposar les activitats que actualment realitzen les llevadores de l’assistència pública extensibles  a la fase de la pubertat  o menarquia i menopausa.

Al  acte hi vàrem ser  invitades Marta Saguer i  Rosa M. Masana que inicia l’exposició com a antiga infermera de Llagostera  (1988-1991) autora d’una edició municipal de nom Crònica amb el títol:  Breu història de la infermeria a LLagostera, 1991 que intentava  recuperar la memòria d’algunes de les antigues llevadores titulades , la primera llevadora  titulada va vàrem poder localitzar havia obtingut el títol l’any 1895  i també  a d’altres de l’època de la Guerra Civil Espanyola així com algun practicant i infermeres , també  a persones que havien desenvolupat tasques assistencials de caràcter altruista.

La llevadora Marta Saguer va explicar les diverses activitats que actualment desenvolupen les llevadores, de manera que amplien la seva funció  assistencial als distints  períodes de la sexualitat femenina, la gestació i aspectes  evolutius pels que transita la dona, una professió que ella mateixa  va manifestar  n’havia tingut contacte des de molt jove degut que la seva mare ajudava en algunes tasques a una llevadora titulada.

Cartell publicitari

L’acte es va realitzar en un entorn natural com és el Parc del Castell, lloc on també hi ha un monòlit  dedicat a la llevadora Manuela Izquierdo  que també és conegut amb aquest nom , es tracta d’un parc  ric amb vegetació que ofereix un ambient fresc i càlid a la vegada degut que per aquest acte el van ambientar amb molt de gust i especialment pel caliu que donava la convivència generacional  creanda pel contacte  entre quatre generacions i tot perquè  entre el públic  hi havia  les  Dones sàvies de Llagostera, algunes amb més de noranta anys que tenien la ment clara i facilitat de diàleg,  feia goix veure aquella interacció  generacional espontània i  fluida.

Dones sàvies de Llagostera
Dones sàvies de Llagostera

El públic va participar explicant algunes  de les  seves vivències de quan van ser mares, fet  que va enriquir i complementar la exposició  de les dues ponents de la taula  rodona, no van mancar tampoc les anècdotes succeides anys enrere  fet que va ajudar a conèixer alguns dels tarannàs de persones força conegudes a la vila que ara ja no estant entre nosaltres i es va  destacar el sentit de l’humor que algunes disposàvem.  Un acte que recordarem amb goix i satisfacció.

El diari El Punt Avui hi ha un article fet per Anna Penya  el dia 2 de juliol del 2024 que hem considerat adjuntar el retall on hi ha la publicació, perque ajuda a ampliar el coneixement de l’esdeveniment.

Article fet per Joanna Penya , 2-7-2024
Article fet per Joanna Penya , 2-7-2024

Leave a comment

name

email (not published)

website