Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

El forn L’Espiga d’Or de Terrassa

Mi hermano Francisco nació en Igualada en 1928 y cuando tenía ocho años estalló la Guerra Civil Española, que lo desquició todo. La madre, que ya había tenido cinco hijos, con una niña de meses, decía que la guerra coincidió cuando tenía la casa “arrancada”, en referencia a que tenían algunos animales domésticos, huerto y unos ingresos económicos pasables.

No nos detendremos a explicar cómo vivieron los padres aquel conflicto armado que se manifestaba también a nivel de ciudadanos de una misma villa. Lo grave que le puede suceder a un país es una guerra civil. Francisco con su hermanita a hombros caminaron en dirección a Terrassa para ir a casa a su tía María. No le pregunté a mi hermano cosas que ahora quisiera saber, pero sé que él vivió un hecho muy impresionante, que algunas veces nos lo había contado.

Decía que estábamos cansados ​​y hambrientos y entraron en un horno a pedir pan, pero la respuesta fue negativa. No sé cómo lo hicieron para llegar a Terrassa. Francisco siempre había pensado que un día compraría o él mismo haría, un pan de cinco kilos para ir a llevarlo a ese panadero. Quizás por eso o porque nunca más le faltara pan, no lo sé, el caso es que se hizo panadero de oficio. A pesar de saber dónde estaba ubicada aquella panadería tan poco caritativa que encontraron por el camino, su propósito inicial no lo llevó a cabo, posiblemente porque tenía cosas más imprescindibles que solucionar.

El horno donde fue a trabajar era La Espiga de Oro, de Terrassa, tienda de cierto renombre en la ciudad y hacía chaflán con las céntricas calles de Volta, Arquímedes y Grànius calle por donde entraba el género y se comunicaba con el obrador. Había ido alguna vez a ver cómo trabajaba y por eso lo recuerdo. Pan a casa no nos faltó, aunque durante unos años lo comimos negro; el blanco y la torta eran casi un capricho.

Estos días desde el día 13 de marzo de un forzado permanecer dentro en casa a causa de una ‘influenza’ gripal, he vuelto a ver unas fotografías antes pasadas de largo que ahora me han hecho recordar este hecho y, he considerado explicarlo y adjuntar algunas fotografías para que quién sabe si alguien puede reconocer a un familiar.

Una de ellas es en el obrador del horno de la Espiga de Oro donde está a la izquierda Francisco, José, -no es seguro-, y otro empleado y detrás de la imagen consta 27 de mayo de 1951 .

Las otras pertenecen a una celebración y como está el propietario de L’Espiga d’Or y otra persona conocida en Terrassa, pensamos que la imagen fue tomada durante dos celebraciones de panaderías: una en una zona ajardinada y otra en el interior de un local.

Años atrás existía la costumbre de que cada gremio de profesionales celebrase el día de su patrón, y el de los panaderos era Sant Honorat, el día 15 de mayo. He buscado en internet y no he sabido encontrar información ni imágenes de esta panadería, por lo que esta pequeña aportación puede ayudar a no dejar en el olvido un aspecto cotidiano de la vida terrassense.

Fiesta panaderos, primero a la derecha, Francesc Masana
Fiesta panaderos, primero a la derecha, Francesc Masana
Izquierda Masana, Argèmi, Josep ? y ?
Izquierda Masana, Argèmi, Josep ? y ?
Fiesta de los panaderos, primero a la izquierda Francesc Masana
Fiesta de los panaderos, primero a la izquierda Francesc Masana
-
A menudo sucede que cuando te interesas por algo posteriormente te llegue información complementaria de algún sitio inesperado.
Aquesta vegada mentre parlava amb Marià Masana, el meu nebot, que reconec recorda bastants fets d’abans de Terrassa, m’ha comentat que el propietari de l’Espiga d’Or no era el senyor que em pensava que era, el del mig de la fotografia de l’obrador. El propietari del forn era el senyor Berenguer, el que veiem a les celebracions que duu corbata i Francesc Masana està al  seu costat o al seu davant.
Un model de ràdio, imatge cedida per Núria Ventura
Un model de ràdio, imatge cedida per Núria Ventura

La filla del senyor Berenguer, Maria Lluïsa estava casada amb Josep Oriol Argemí que era el propietari d’una coneguda  floristeria de la ciutat,  empresa on hi va treballar Marià Masana i d’aquí que ara ell ens pugui  lliurar aquesta informació addicional.

Una altra de les casualitats ha estat que Marià ens explica que havia  ajudat  a família Argemí a retirar diversos objectes del immoble deshabitat que la família Berenguer tenia al carrer Volta. Li van dir a Marià: Te interessen aquests ràdios? si vols te’ls pots quedar.

Eren ràdios antics que necessitaven restauració, però ell  pensant amb la Núria, la seva cunyada que treballava a Catalunya Ràdio i feia col·lecció d’aquest aparelles retransmissors de veu, els va acceptar amb molt de grat pensant que podria fer contenta a la Núria.

Quan vaig a casa del Cisco i de la Núria,  observo els ràdios acuradament posats a una estanteria i  fins avui ignorava que alguns d’ells poguessin ser provinents de l’Espiga d’Or. Insòlita concatenació de fets ! Petites històries que omplen espais sociològics  de la vida terrassenca.
-
Amb  el forn l’Espiga d’Or anem de sorpresa en sorpresa perquè ahir dia 29 de maig del 2020, a una altre capsa vaig trobar una fotografia del forn que estava força deteriorada, però era d’interès poder recuperar-la i de fer-ho se n’ha ocupat Francesc Massana Torres  que,  com a art de màgia ara la imatge  és gairebé  normal.
Desconeixem a on transportaven la safata de fusta plena de talls de coca però,  una  de les referències podria ser el cartell que hi ha a la part del darrera on es pot llegir Veterinària, potser complert diria Serveis de Veterinària. Segons Marià Masana el recinte on els fleques porten la coca pertany  al sector dels veterinaris del Mercat de la Independència de la ciutat, ho recorda perquè havia portat a visitar el gos dels bombers.
Darrera de la fotografia hi consta la data 23 de maig de l’any 1951, per la qual cosa descartem que fos la festa dels veterinaris que és el dia 4 d’octubre.
Safata de coca de l'Espiga d'Or, dreta F. Masana, 1951
Safata de coca de l'Espiga d'Or, dreta F. Masana, 1951
-
L’immoble de la fleca l’Espiga d’Or que com em esmentat feia xamfrà  amb els carrers Volta, Arquimedes i Grànius  va esser enderrocat, desconec l’any, al seu lloc  van edificar-hi un bloc de pisos  que ara en podem presentar unes  imatges que ha fet i ens ha cedit  la Roser Segura.
Façana carrer Volta xamfrà amb  Arquimedes (Roser Segura)
Façana carrer Volta xamfrà amb Arquimedes (Roser Segura)
Arquímedes chaflán con Granius a la derecha (Roser Segura)
Arquímedes chaflán con Granius a la derecha (Roser Segura)

Leave a comment

name

email (not published)

website