Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Símbols i inscripcions de les llindes de Pals

Presentem en format PDF un  primer recull d’alguns símbols i inscripcions que hem vist a Pals a façanes i també a algunes llindes de portes i finestres, pensem que la seva observació  ens pot motivar per seguir  buscant d’altres elements que ben  de segur no els tenim a primera vista.

Vista de Pals des del carrer I. Algarra
Vista de Pals des del carrer I. Algarra

Per llegir l’article clicar a:   simbols-pals-2

Notes

Adjuntem alguns enllaços d’aquesta mateixa pàgina que estan relacionats amb quelcom descrit en el text o bé que ens poden aportar informació complementaria  del tema que tractem.

Llindes i esgrafiats que parlen (Torrent s. XVI al XVIII )

La Torre de les Hores de Pals, informació complementaria

Hem consultat algun text d’ heràldica i no hem sabut trobar el significat del corro que hi a la part superior de l’ escut que presentem. Una imatge que ens pot recordar un rul·lo modern per modelar el cabell que actualment també s’utilitzen d’altres aparell per fer tirabuixons.

Aquest  feix cilíndric, corró i  també diguem-ne rodell  està representat de manera que  es doblega sobre si mateix,  semblant a quan  abans de les maquines de rentar  feien per  escorre una tovallola o un llençol sortit del safareig, si la peça era gran havien de ser  dues persones per esprémer l’aigua  agafant-lo cada una  d’elles per una punta.   Segarra al comte 310 diu: li van esprémer el suc de la alegria, citat a Alcover-Moll a esprémer.

Corró de l'escut de Mont Aspre del segle XVIII
Corró de l'escut de Mont Aspre del segle XVIII

 El suggeriment que ens facilita la paraula esprémer consistent amb treure d’una cosa tot el profit possible,  cap la possibilitat que el corró doblegat de l’escut de Mont Aspre no vulgui venir a significar aquesta idea sinó una altre cosa, seria massa gosat  expressar-ho tant obertament.  Es per aquest motiu que  si algú conèixer el significat reial  del seu significat heràldic  seria  d’interès disposar del concepte.

Escut de Pals
Escut de Pals

Leave a comment

name

email (not published)

website