Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

El Dr. Pere Miret Cuadras (1928-2023) Breus apunts

En ocasions quan pensem amb alguna cosa, succeeix com si féssim una trucada telefònica, al cap de poc ens arriba la resposta al que ens estàvem plantejant, fet que ens confirma l’existència del sincronisme.

Revista Gimbernat, 2023
Revista Gimbernat, 2023

El dia 16 de juliol llegia per xarxa l’editorial de la revista Gimbernat núm. 80 del juliol del 2023 escrita per Lluís Guerrero. Es tracta de la Revista d’Història de la Medicina i Ciències de la Salut que editada entre diverses entitats en especial la Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona.

La lectura se’m feia interessant degut a que donava dades referents a la covid-19, deia que aquesta pandèmia havia estat declarada per la OMS el dia 30 de gener de l’any 2020 i havia estat donada  per finalitzada el dia 5 de maig del 2023, en total van ser 1.221 dies els que  va estar vigent. Es calcula que van morir 20 milions de persones, 121.000 a Espanya i 30.000 a Catalunya.

De prompte em va aparèixer en ment la imatge del doctor Pere Miret, persona  amb qui vaig treballar a l’ Hospital de Tòrax de Terrassa, ell n’ era el director i  també ho va ser de la escola d’Ajudant Tècnic Sanitari que es va posar en funcionament, personalment vaig  ser contractada com a cap de l’Escola o directora tècnica de l’esmentada escola. D’aqui va venir la coneixença.

Tesi del doctor Miret
Tesi del doctor Miret

 El dia que llegia la revista  vaig recordar també que el doctor Miret hi havia publicat en  la seva tesi o discurs d’ingrés a la Acadèmia que duia per no : Història de la Ciudad Sanatorial de Terrassa (1952) [i]. En aquell moment vaig  pensar, que deu fer el doctor Miret ? degut que havia de tenir una edat avançada i no  n’havia sabut res des del dia que vaig plegar de  l’hospital del Tòrax l’any 1985.

L’endemà dia 17 de juliol, la Emma Bosch que havia estat la secretaria del doctor Miret i també col·laborava en tasques de correcció lingüística de documents de la Escola, es va posar en contacte per comunicar-me  la trista noticia que el doctor Miret havia mort i que el funeral el  feren  el dia 18 a Barcelona.

Donats els esdeveniments, és lògic que ens preguntem que va succeir el  dia 16 de juliol, es donà  una comunicació especial? el que sorprèn és que no tinc costum  de revisar la revista Gimbernat.

He considerat presentar  tot seguit  alguns dels treballs i publicacions que havia fet el doctor Miret.

Un metge al Marroc
Un metge al Marroc

Va exercir de metge al Marroc i va editar un llibre on explica la seva experiència, es titula: Crónica d’un metge al Marroc (1954-1958), Barcelona 2006.

 Hi ha publicada la tesi que va redactar i va  llegir presencialment  a la Acadèmia de Medicina de Barcelona, porta per nim: La Tuberculosi a Catalunya, des del segon terç del segle XIX, a la meitat del segle XX.  La lectura va ser feta el dia 8 de setembre de l’any 2011. La Acadèmia també disposa  publicat el  currículum professional del doctor Miret.

Manual de prevenció i control de la tuberculosi
Manual de prevenció i control de la tuberculosi

L’any 1981 el Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya va publicar el Manual de Prevenció i control de la tuberculosi , llibre que van crear els professionals de la medicia i especialistes en neumologia que treballaven als  principals centres antituberculos  i als serveis de neumologia dels principals hospitals  de la demarcació de Barcelona , entre els 28 experts que formaben la comisió hi havia el doctor P.Miret.

A l’apartat titulat Galeria de metges catalans i a la secció Memòria de la professió, hi podem llegir: Entrevista al Dr. Pere Miret Cuadras, aquesta va ser feta l’any 2022 i consta  de vuit pàgines que ens donen a conèixer  aspectes de la seva vida i de la seva professió.

El Dr. P. Miret a una entrevista al Diari de Terrassa, 17/10/1998
El Dr. P. Miret a una entrevista al Diari de Terrassa, 17/10/1998

Darrerament hem localitzat un retall del Diari de Terrassa  on hi ha una imatge del doctor, l’article està encapçalat amb el títol: En el hospital del Tòrax vivimos problemas de toda índole, publicat el dia 17 d’octubre del 1998. Encara que poc nítida adjuntem la imatge.

La Vanguardia del dia 17 de juliol del 2023 va publicar l’esquela que comunicava la defunció del doctor Pere Miret.

Notes

[i] Miret i Cuadras, Pere. «Història de la ‘Ciutat Sanatorial de Terrassa’ (1952)». Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut, 2009, Vol. 51, p. 225-250,

Esmentar que en aquest treball es parla de l’obertura d’una Escola Universitària d’Infermeria (EUI) però en realitat els estudis que es  vàren impartir van ser els d’Ajudant Tècnic Sanitari, (ATS),en van sortir dues promocions del 1976 fins el 1980. Els primers estudis de DUI es van ser iniciats  el curs  1977-78, però l’escola del Tòrax no es va transfomar  per poder impartir diplomatura.

 Veure  Rosa M. Masana. La Escuela de Enfermeria del Hospital del Tórax de Terrassa, 1976-1980. Datos històricos del hospital, 1952-1986. 2016.

Obsequi d’una rajola feta per Masó/Coromina 55/125

El Departament de Cultura de la Bisbal d’Empordà l’any 1991 ens va invitar a la metgessa Maria Pons i Rosa M. Masana  a que  fessim unes xerrades  per les persones grans que es reunien a les tardes a la Llar de la Caixa,  edifici que està situat a sota  Les Voltes de la Bisbal.  Vàrem tractar temes de salut en general i donar alguns consells sobre els  bons hàbits de salut.

Rajola amb Uròbor dissenyat per Rafael Masó i feta a la Coromina. Obsequi a Rosa M. Masana
Rajola amb Uròbor dissenyat per Rafael Masó i feta a la Coromina. Obsequi a Rosa M. Masana

 

En agraïment a la nostra aportació l’Ajuntament ens va obsequiar  amb una rajola de ceràmica que havia estat dissenyada per l’arquitecte  Rafel Masó l’any 1913 i la fabrica Coromina de La Bisbal en va fer diverses produccions. D’aquesta fabrica en poden saber més a: La Coronima de la Bisbal, tanca el 2007

A la dècada dels anys 2000  la Coromina va fer una nova reproducció de 125  rajoles  de les que hi havia  el disseny d’ un uròbor, animal que es mossega la cua formant un cercle amb el seu cos,  aquest signe més sovint es representat  en forma de serp, però  en Masó la va disenyar  simulant a un lleó , significant  així mateix la naturalesa cíclica de les coses, el retorn o la eternitat com generalment s’interpreta.

Personalment em va tocar la rajola on a la fitxa tècnica  que l’acompanyava hi constava el número 55 de la tirada de les 125 peces de ceràmica.

Degut que amb el pas dels temps  les lletres  de la fitxa tècnica s’han fet  poc clares, hem procedit a  transcriure’n una part del text.

Nom: Rajola

Matèries primeres: argila, engalbes i vernissos

Tècnica: motlle de guix

Motius decoratius: animal que es mossega la cua. Segons Alexandre Cirici és un tema popular de caràcter internacional , com els temes de l’euga i el pollí, ambdós dins el mateix conjunt de ceràmiques de la “Athenea” (1913), avui desaparegut, que es diuera una mena de sala d’actes culturals i de reunió de grups d’artistes noucentistes gironins.

Fitxa que acompanyava la rajola núm. 55/125
Fitxa que acompanyava la rajola núm. 55/125

Aquests ceràmiques són l’únic testimoni material que resta d’aquell  edifici i algunes de les peces de ceramica van ser  traslladades  a la sala d’exposicions de la Fontana d’Or de Girona, on estan actualment.

Autor: Peça elaborada en l’obrador dels germans Coromina durant els mesos de març i abril de l’any 1913 a partir d’un disseny realitzat per l’arquitecte noucentista gironí Rafel Masó.

 Hem adjuntat un imatge mig pintada que correspont al antic  edifici Societat “Athenea” en record a la deessa grega on es reunien alguns artistes.  La rajola que hem esmentat junts amb d’altres eren les que decoraban la entrada d’aquest centre, correspondrien  a les columnes on hi han uns marques de color groc.     Publicat 2-6-2023

Naftalè
Naftalè
August Kekulé l'any 1865 va observar que la molècula del benzé tenia una estructura tancada suggerent a una serp que es mossega la cua. Com un anell simétric
August Kekulé l'any 1865 va observar que la molècula del benzé tenia una estructura tancada suggerent a una serp que es mossega la cua. Com un anell simétric
Edifici "Athenea" any 1913 a Girona, ara inexistent
Edifici "Athenea" any 1913 a Girona, ara inexistent

La Casa de Socors o Centres Mèdics de Terrassa (1882-1960)

Pel que fa a les cases de Socors o Centres Mèdics se’n han fet algunes publicacions, van ser creats per atendre a les persones que tenien algun problema de salut o havien patit un accident quan encara el sistema sanitari públic estava poc desenvolupat.

Joaquim Verdaguer en el seu bloc explica que el primer Centre Mèdic que hi va haver a Terrassa  va ser creat per iniciativa d’alguns ciutats i dels metges Ullés, Aregall, Morera, Pous , Aymerich, Pujals i Calsina, el centre  estava situat al carrer de la Palla número 7 i va ser inaugurat el 15 de setembre de l’any 1882.

Aquests serveis podem dir que no van tenir estabilitat immobiliària perquè del carrer de la Palla va passar als baixos de l’ antic Ajuntament i també al nou recent construit, més tard el van traslladar als baixos del Mercat de la Independència, fins que va ser ubicat al edifici modernista contruit per seu un centre sanitari i estava  entre els carrers Sant Quirze i Baldrich, malauradament aquest edifici va ser enderrocat, el servei llavors va passar al hospital de sant Llàtzer, d’aquí va anar  a la clínica Maternal del carrer de la Uniói l’’any 1907 va fer una nova mudança aquesta vegada per allotjar-se  l’ Hospital-Clínica del Remei on hi va estar fins l’any 1960 aproximadament.

Presentem un  gràfic-esborrany, només per situar-nos  vers els llocs on van estar situades les Cases de Socors de la ciutat des del l’any 1882 fins el 1907, a partir d’aquest any no va fer cap més traspàs de lloc.

Esquema de Cases de Socors i Centres Mèdics de Terrassa 1882-1960. Anys no investigats
Esquema de Cases de Socors i Centres Mèdics de Terrassa 1882-1960. Anys no investigats

De fet, el motiu d’escriure aquesta crònica només era voler explicar una experiència personal viscuda al Centre Mèdic de la Clínica del Remei l’any 1953, quan tenia vuit anys.

De bastant petita em volia comprar una bicicleta però els diners dels versos de Nadal no donaven prou per acomplir aquell amibiciòs projecte, en Pinyol del carrer Arquímedes m’havia dit que una bicicleta valia 1000 pessetes,  curiosament fa poc que una senyora de la meva edat  esgarrifada comentava que una dotzena d’ous ecològics l’havien costat 1000 pessetes.

El meu germà Marià un dia em va donar una gran sorpresa, es va presentar a casa amb una flamat bicicleta. Amb ella anava a la vinya amb el meu pare, ell a peu, per la qual cosa feia un troç de camí d’anada i tornada repetides vegades.

 Un d’aquells dies, a nivell de  l’Hostal del Fum de Terrassa hi havia un carro aturat a la vorera, el vaig passar i just quan estava a nivell del coll del cavall, el carreter va estirar les rendes diguent-li  arri  i  cavall suposo que em va saber esquivar, però la bicicleta va quedar axafada i amb algun ferro em vaig  fer una ferida important a la part interna de la cuixa dreta.

Sagnava abundantment i una senyora va anar a buscar un llençol el va doblegat i em va comprimir la ferida donant varies voltes al maluc. Un senyor amb el seu cotxe  ens va portar al pare i a mi al Centre Mèdic de l’ Hospital de Sant Llàtzer.  El llençol  va arribar completament xop de sang.

El metge no va perdre el temps i em va suturar la ferida directament, vull dir sense anestesia, les pinces que usava se’m clavaven com ganivets i les puntades de la agulla junt amb el pas del fil per entremig de la carn em produïa un dolor difícil d’aguantar, plorava però també hem queien llàgrimes seques de dolor.

Esquema del tipus d'agullesper a sutures quirúrgiques
Esquema del tipus d'agullesper a sutures quirúrgiques

Em va posar sis punts o sigui que va haver de fer dotze punxades amb una agulla que no en absolut  de cirurgia estètica, al contrari la vaig veure i era enorme d’aquelles que el fil entra a presió i en passen dos cada vegada,  a més la ferida estava a una zona molt sensible. Em va sortir  un morat que s’ extengué cap a la pelvis i fins a mitja cama. Va ser terrible.

Alguna vegada havia pensat amb aquest incident i volia trobar una explicació del perquè el metge havia actuat d’aquella manera, arribant a la conclusió que podia ser degut a que  fos per la gravetat dels sagnat, perquè estava sol, no hi havia cap infermera, tamé podia ser que no disposes  d’injectables d’anestèsia local, no ho podem saber, però de normal aquella sitiació no ho era.

Com són  les sincronicitats, quan de gran  vaig reballar d’infermera al serccei d’urgències de la Mútua de Terrassa vaig coincidir amb el metge de la terrible sutura, que  era traumatòleg, Ell lògicament no em va reconèixer, havien passat molts anys però, jo si que el recordava  i vaig saber que havia treballat a Centre Médic.  No li vaig fer cap comentari al respecte, era un fet passat.  Sí que és  curiós que ara hagi volgut explicar aquell incident.

 

Clínica Ntra. Senyora del Remei a la dreta , torre de l'aigua al mig i a la  dreta l'edifici on hi havia el servei de Rehabilitació
Clínica Ntra. Senyora del Remei a la dreta , torre de l'aigua al mig i a la dreta l'edifici on hi havia el servei de Rehabilitació

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antinc i 9

                                                                                      Les antiguitats representent tot allò en qué
                                                                                              el passat sempre tindrà futur .
                                                                                                                   Antoni Escubedo
L'Antoni mostrant un objecte
L'Antoni mostrant un objecte

Com són les coses, si una persona m’ha sorprès en la vida, com si es tractés d’un flaix lluminós, va ser el científic Antoni Escubedo posant-me al davant tota una sèrie d’aparells antics, tant mecànics com elèctrics, i explicant-me’n el funcionament. La meva fascinació va anar en augment a mesura que anàvem passant davant tot aquell reguitzell d’aparells tecnològics. Aquella experiència va ser gràcies a Joan Martí, que ens va invitar a un grup d’amics a anar al Museu Escubedo de Palol de Revardit, que era d’un empresari bon amic seu.

Ens hi vam reunir un dotzena de persones. D’entrada hi anava un xic influenciada per les paraules empresari i negoci, un prejudici com qualsevol altre, però en el fons estava tranquil·la per l’aval d’en Joan, en qui confio plenament. La sorpresa va ser gran quan vam conèixer l’Antoni i la seva muller Assumpta, dues persones d’una gran cordialitat que desprenien caliu humà. Després de la benvinguda, l’Antoni ens va fer de guia dins del museu i ens anava donant explicacions sobre el funcionament dels aparells, ens els deixava tocar i experimentar-hi, també li encantava que li féssim preguntes i si bé moltes eren de profans en la matèria, totes tenien la seva importància.

El llibre que l'Antoni ens va regalar
El llibre que l'Antoni ens va regalar

Desconeixem si al món hi ha algun altre museu semblant al de l’Antoni, però el que de segur seria difícil és tenir de guia la mateixa persona que va comprar els aparells, els va restaurar i els va fer funcionar a partir dels catàlegs de fàbrica i fins i tot fent les peces, ara introbables. Al seu museu i en la visita, no hi havia cap objecte sense vida, tots funcionaven bé: gramòfons, manubris, ràdios, tocadiscos, càmeres fotogràfiques, de cinema, telescopis i màquines amb funcions per a nosaltres desconegudes.

La secció o sala destinada a l’electricitat va ser també molt interessant perquè ens mostrava formes de generar energia passant per Ericson, Tesla i d’altres. Com a anècdota, durant les demostracions elèctriques que ens feia, l’Assumpció l’avisava dient-li: “Antoni, ves amb compte!” Era evident que l’Assun coneixia bé el seu marit i la seva intrepidesa en voler sempre descobrir el comportament de l’electricitat.

Antoni fent-nos demostracions pràctiques
Antoni fent-nos demostracions pràctiques

Va ser de gran interès veure el laboratori i com tot podia ser analitzat amb profunditat. El que més em va sorprendre va ser veure la manera de crear un holograma, veure com un porquet que estava a la base d’un concavitat es projecta en l’aire. T’invitava a tocar-lo però al fer-ho era inconsistent; no el podies agafar. Aquest fet em va fer reflexionar i preguntar-me si tot el que veiem existeix realment. La biblioteca era una altra de les dependències a què caldria destinar molt de temps per donar un cop d’ull als llibres, alguns dels quals són gairebé únics.

El temps va córrer ràpid i a més havíem d’anar tots plegats i amb l’Antoni i l’Assun al restaurant. Ens van regalar un fantàstic llibre que havia escrit l’Antoni aquell mateix any (2019) titulat: Sensacions a l’entorn de la ciència. Va ser un dia fantàstic, d’aquells que sempre recordes també perquè en tenim les imatges d’un vídeo d’on ara hem tret algun fotograma per adjuntar-lo al text.

Hem volgut escriure aquestes quatre ratlles perquè ahir, 29 d’abril del 2023, al Museu Terracotta de la Bisbal, es va fer un homenatge a Lluís Pla. En Lluís, que ara tindria 100 anys, era una persona experta a fer carboneres i gràcies a ell que va ser un bon instructor, junt amb d’altres persones i amb el cineasta Antoni Martí, s’ha pogut recuperar la pràctica de fer carboneres i des de fa 30 anys que Sant Climent de Peralta cada any celebra l’encesa d’una carbonera.

L'Antoni posant en funcionament tots el aparells
L'Antoni posant en funcionament tots el aparells

Va ser ahir, durant la reproducció del film d’Antoni Martí en record a Lluís Pla en què també sortien en pantalla altres persones, quan vam observar el nom d’Antoni Escubedo amb la data del seu decés. La notícia em va causar un gran impacte i vaig experimentar quelcom especialment difícil d’expressar, potser també hi va influir l’entorn en què estàvem, de nit i en una zona de cel obert. Feia poc que havia començat a caure un petit plugim, i molts de nosaltres miràvem al cel per veure si s’aclariria.

Vaig recordar les preguntes que em van quedar pendents de fer a l’Antoni el dia que ens tornéssim a veure, ara la veritat és que no sabria a qui preguntar-li el que voldria saber.

La cerimònia de comiat de l’Antoni es va fer a Girona el dia 13 de desembre de l’any 2022, ara fa encara no cinc mesos.

Adjuntem alguns enllaços d’entrevistes que li havien fet.

“Antoni Escubedo, un apassionat de la ciència”, 16-11-2019

“Personatges: vides apassionants”