Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Repasar roba interior, la Elena Francis i la Pietat Estany

De bastante joven a  veces escuchaba por la radio el programa ‘Queridas amigas’ del consultorio de Elena Francis, era la emisora ​​que mi madre solía sintonizar mientras trabajava  junto con una de mis cuñadas recortando  los sobrantes de tejido de prendas interiores de mujer  que confeccionaba una empresa de Terrassa. Este material recuerdo que lo íbamos a buscar a un almacén situado en una calle que comunicaba con la carreta de Moncada de Terrassa, mi madre decía que tenía que dedicar muchas horas trabajo para ganar muy poco, algunas veces la habia ayudado  para que pudiese entregar  los tejidos a tiempo, dado que daban un plazo de entrega.

Cuando hablaba Elena Francis, las personas que escuchabamos  el programa teniamos puesta toda nuestra  atención dado que con frequencia trataban temas de amores y desamores propios de aquellos  que  años  sesenta. El recuerdo de este episodio  de vida nos ha venido en el recuerdo al ver un vídeo  filmado durante  una comida en el café-restaurante el Fraternal de Palafrugell , evento organizado por la Asociación de Supor a la Mujer de Palafrugell y de inmediato recorde lo que me dijo una compañera de mesa :

- Estás sentada junto a Elena Francis.

Pensé que me gastaba una  broma, pero rapidamente añadió:

- Se trata de la Piedad Estany, la persona que  escribía las respuestas a las preguntas que las oyentes radiofónicas hacían a la  Elena Francis.

Desconozco el  porque,  pero resulta que me había imaginado a Elena Francis como a una persona real, de carne y hueso y que además  era una alta, rubia y que vestía muy bien , esta idea quizá me vino porque me recordaba a mi prima Elena Masana que vivía en Franci. Una vez que vino de visita  a todos  los familiares nos  dió la impresión que se trataba d’ una artista de cine  dado que además de su porte era muy guapa.

De más  mayor supe que la señora Francis había sido un personaje creado y que la voz  de la persona que daba consejos era el de una locutura de radio, pero lo que nunca me había imaginado fué que  un día tendría ocasión conocer a una de las personas que también escribian las respuestas a las cartas enviadas para intentar aliviar el malestar de algunas oyentes, la periodista Pietat Estany.

Transcurridos unos dias me interese de nuevo per la señora Elena Francis y encontre información muy valuosa  que hasta este momento desconocia y lo mas importante fué saber que la  supuesta señora Elena Francis fue el periodista  Juan Soto Viñola.  Añadimos un  recuadro  a título de síntesi del origen del programa Queridas amigas.

Retalls de diari
Retalls de diari
Dades a títol de síntesi
Dades a títol de síntesi

 

 

 

 

 

Notas

Para conocer algo más referente a la señora Piedad aconsejo ver el artículo de Lluís Molinas. Las mujeres silenciadas. Charla con Pietat Estany, colaboradora del Consultorio de la señora Elena Francis. Revista del Baix Empordà, núm. 38, pàg.8, 2012. está digitalizado y también en Wikipedia.
Ver también  Jose Soto https://www.rtve.es/noticias/20170212/muere-escritor-juan-soto-vinolo-verdadera-elena-francis/1489724.shtml

 

Compra d’una parcel·la l’any 1975.

Havia finalitzat els estudis d’infermeria i treballava a la Mútua de Terrassa, nosaltres llavors vivíem a prop de les Fonts de Terrassa i per desplaçar-me feia servir una Vespa 125 i havia de passar pel fred i les pluges d’hivern, per la qual cosa vaig decidir comprar-me un cotxe Seat 127.

A la sucursal del carrer Rasa on venien els cotxes Seat a comprar en dir-li que em quedava un Seat blanc que tenien exposat, em van preguntar:

Està casada?

No, els vaig respondre.

Disposeu d’alguna propietat?

No, només tinc una Vespa.

Doncs ja ens sap greu, no li podem vendre el cotxe perquè les lletres han d’estar avalades.

Decebut per la fallida de la compra en arribar a casa li vaig explicar el fet al meu germà Francesc, que era disset anys més gran que jo. I em va dir:

No us preocupeu, si és qüestió de disposar d’un aval i tu veus que pots pagar les lletres ja t’avalo jo.

Va ser un gest, aquell del meu germà, que sempre li vaig agrair.

Passat un temps de la compra del cotxe, un diumenge del mes de juliol de l’any 1975, vam anar amb la meva mare a fer una volta amb el cotxe . Anàvem per la carretera de Manresa i en arribar a la cruïlla amb Sant Vicent de Castellet ens desviem fins arribar al Pont de Vilomara que en veure un gran cartell que deia “Ven de parcel·les”, em vaig dirigir i em vaig aturar al lloc on hi havia una capseta de fusta amb un rètol que deia ‘Informació n ‘

El venedor ens va dir que una parcel·la de 400 m2 a aquella urbanització Marquet Paradís podia adquirir-se pagant 24 mensualitats de 3.134 pessetes cadascuna que feien un total de 75.216 pessetes. Vaig fer comptes ràpids sobre els meus ingressos i despeses considerant les guàrdies de més que podia fer a urgències de Mútua i arribava a cobrir la quantitat estipulada.

Li vaig dir a venedor: Me la quedo.

 

La primera letra de la compra del terreno en 1975 y la última del año 1977. Importe total de las 24 letras, 75.216 pesetas.

La meva mare reflexionava sobre la situació i em va dir:

Rosa, vols dir que això de comprar tant a la lleugera un terreny no ho hauries de comentar abans a Cisco? Cisco era el meu germà 18 anys més gran que jo.

Li va respondre que no calia, que ho podia fer.

Dilluns vaig explicar el fet a les companyes de Mútua i la notícia va córrer com un llamp. Em preguntaven:

Rosa, què dius que t’has comprat una parcel·la?

Sí, els deia, pagant 24 lletres.

No vaig trigar que fos titllada de capitalista, d’una terratinent, mai millor dit perquè es donava el cas que a Terrassa hi havia famílies nouvingudes que tenien dificultats econòmiques i nosaltres per poder ajudar fèiem tasques sanitàries de voluntarietat, especialment al barri de Can Anglada. Vivíem un moment

de molt posicionament anticapitalista reforçat per l’ajuda de diverses activitats culturals i manifestacions de caràcter polític atès que estàvem a les darreres acaballes del règim franquista.

Dir que el mossèn Daura de la parròquia de can Anglada va ser qui va promoure les diverses activitats obrers juvenils realitzades al barri, fèiem excursions, celebràvem misses a l’aire lliure, cantàvem i algunes vegades també algú va llegir un manifest, d’aquells que en escortar -ho ja sabien que d’aquí poc tindríem les furgonets dels grisos allà on érem, ens referim a la policia nacional i llavors, cames ajudeu-nos a córrer. Algunes de les persones que els grisos van detenir, durant la democràcia van exercir la política.

Existia també la (JOC) les ‘Juventuts Obres Catòliques’ amb la qual havia tingut relació com també frecuenté la (JIC) ‘Juventuts Independents Catòliques’, que agrupava joves residents al centre, no barriades i alguns eren estudiants.

Diria que donat el meu temperament mogut i encuriosit en ocasions havia passat per ser una dona comunista i d’altres per una capitalista, curiós que és dons en una mateixa persona el model de les dues tendències socials.

Doncs bé, tornant al tema, els meus companys més incrèduls volen saber on tenia el terreny i decidim anar-lo a veure. Cinc de nosaltres ens encabim dins el Seat 127, l’excess de pes no tenia importància per nosaltres.

En arribar a Marquet Paradís vaig donar diverses voltes de cotxe pels diversos carrers de la urbanització i no identificava el lloc on tenia la parcel·la.

Ens vindrem moltes ganes de riure, d’aquella manera que és impossible parar, tant que una de nosaltres va haver de baixar del cotxe. Les rialles anàvem en augment fins i tot també reia amb ganes, quan al fons estava preocupada.

Em deien:

Rosa, no ens diguis que no saps on tens la parcel·la.

No, els responia, penso que era aquí.

Però com potser aquí, si això és un carrer?

Entre la meva pensava, m’he volgut comprar un terreny perquè en el futur em pogués avalar a mi mateixa sense necessitat de casar-me i ara amb què quedarà tot.

Decidim anar a la caseta d’informació i preguntar. El venedor cerca entre el llistat de parcel·les i ens diu:

Ja sé el que ha succeït, han obert un carrer que agafa de ple la teva parcel·la. Anem que us l’ensenyaré.

En arribar parem el cotxe i vem una paret de terra altíssima que havia estat, escarpada amb ajut de maquinària.

Era aquí.

Vaig dir el venedor.

I ara que, no puc licitar ?

No és clar, va dir. Com veus ha quedat colgada, però no et preocupis, que te’n oferiré una altra. Quedem per un dia i ho arreglem.

L’endemà a la Mútua la dita era :

La Rosa s’ha comprat un terreny que per poder licitar s’ha d’emprar una escala de bombers.

Si a la primera parcel·la si havia de pujar fent escalada, a la segona era tan amunt de la muntanya que s’havia d’arribar amb un cotxe que portava reductora, el venedor va dir que la vista era fantàstica i que podia jugar amb el terreny que era escarbat i feia una forta pendent.

Ja sabem que succeïx, que si tens un terreny és gairebé obligat anar-hi a fer una paella, perquè des que no teníem la vinya les paelles a l’aire lliure eren més escasses.

Un dia agafarem la taula, les cadires, el butà, la paella, el sofregit, el brou, l´ensalada, les postres i el cafè dins un termos, amb tot anarem a fer la paella.

Sort de la corda que duia el meu germà al Land Rower perquè va ser molt útil per poder baixar fins a una petita esplanada la mare i la Júlia, la meva cunyada.

Lletres pagades per canalització de l’aigua potable fins el carrer a l’any 1978.  L’import del treball  l’any 1978 va costar  125.000 pessetes,  49.784 pessetes més que el terreny

La paella va sortir boníssima i la magnifica vista de la muntanya de Montserrat que teníem al davant ens invitava a quedar-nos a dormir allà però no anàvem preparats i tampoc hagues estat del tot encertat.

Pagades les 75.216 pessetes de les 24 mensualitats i només dos anys desprès el 1978, vaig signar 15 lletres per valor de 5.000 pessetes cada una per pagar la canalització de l’aigua fins el carrer que va tenir un import total 125.000 pessetes . Curiós que la canalització de l’aigua tingues un cost aproximat d’unes 50.000 pessetes més elevat que el propi terreny.

El terreny va quedar allà i encara hi és, quan algunes vegades he estat minvada de recursos econòmics, vaig posar a la venda el terreny però, sense èxit, ho he fet netejar tres vegades l’última aquest mes de gener del 2024 i és potser d’aquí que ara explico, el que anomeno una batalleta de la vida, que segur o molt possiblement ningú no comprarà, vull dir llegir à .

Amb cinc dits a cada mà.

Fa poc que he vist un vídeo de Delia Steinberg Guzmám que tractava el tema ’ El difícil arte de ser uno mismo ’ no la coneixia i en escoltar-la a més d’interessar-me pel tema vaig descobrir la seva facilitat de paraula i que em va agradar que incidís amb la importància que tenen les mans, del saber fer coses amb elles, fets necessaris per a nosaltres mateixos i també per ajudar als qui no disposin de les nostres habilitats i també evidentment, per ser ajudats. L’altra cosa que va esmentar va ser la condició de la mà com a símbol, però sense entrar en detalls.

Les mans, encara que no ho sembli, són basiques per estudiar.
Les mans, encara que no ho sembli, són basiques per estudiar.

Les mans, encara que no ho sembli, són bàsiques per estudiar.
Escoltant el seu discurs vaig recordar a la meva mare nascuda l’any 1902, i tot pel fet que més d’una vegada l’havia escoltat dir: Amb cinc dits a cada mà, es pot anar allà on vulguis, a més ho deia, diria, amb un punt d’orgull, millor dir de seguretat personal.

S’entenia que amb ganes de treballar i amb cinc dits a cada mà podíem tirar endavant a la vida, encara que alguna també l’havia sentit dir: Per la vida es perd la vida.

Dues frases que poden correspondre a dos moments vitals, el primer de quan ets jove i penses a menjar-te el món i l’altre és quan ens adonem que viure és també pagar un peatge, un delme, que de vegades és força costós i fa que s’emporti quelcom de vital en nosaltres.

Amb tot em quedo amb la primera frase, perquè encara que hàgim perdut part de l’energia inicial, amb les nostres mans podem manifestar-nos, fer d’altres coses més pausades i sempre, en tot moment, estendre-les vers algú que les necessiti. Ja ho diu la dita: Li vaig poder donar un cop de mà.

El Dr. Pere Miret Cuadras (1928-2023) Breus apunts

En ocasions quan pensem amb alguna cosa, succeeix com si féssim una trucada telefònica, al cap de poc ens arriba la resposta al que ens estàvem plantejant, fet que ens confirma l’existència del sincronisme.

Revista Gimbernat, 2023
Revista Gimbernat, 2023

El dia 16 de juliol llegia per xarxa l’editorial de la revista Gimbernat núm. 80 del juliol del 2023 escrita per Lluís Guerrero. Es tracta de la Revista d’Història de la Medicina i Ciències de la Salut que editada entre diverses entitats en especial la Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona.

La lectura se’m feia interessant degut a que donava dades referents a la covid-19, deia que aquesta pandèmia havia estat declarada per la OMS el dia 30 de gener de l’any 2020 i havia estat donada  per finalitzada el dia 5 de maig del 2023, en total van ser 1.221 dies els que  va estar vigent. Es calcula que van morir 20 milions de persones, 121.000 a Espanya i 30.000 a Catalunya.

De prompte em va aparèixer en ment la imatge del doctor Pere Miret, persona  amb qui vaig treballar a l’ Hospital de Tòrax de Terrassa, ell n’ era el director i  també ho va ser de la escola d’Ajudant Tècnic Sanitari que es va posar en funcionament, personalment vaig  ser contractada com a cap de l’Escola o directora tècnica de l’esmentada escola. D’aqui va venir la coneixença.

Tesi del doctor Miret
Tesi del doctor Miret

 El dia que llegia la revista  vaig recordar també que el doctor Miret hi havia publicat en  la seva tesi o discurs d’ingrés a la Acadèmia que duia per no : Història de la Ciudad Sanatorial de Terrassa (1952) [i]. En aquell moment vaig  pensar, que deu fer el doctor Miret ? degut que havia de tenir una edat avançada i no  n’havia sabut res des del dia que vaig plegar de  l’hospital del Tòrax l’any 1985.

L’endemà dia 17 de juliol, la Emma Bosch que havia estat la secretaria del doctor Miret i també col·laborava en tasques de correcció lingüística de documents de la Escola, es va posar en contacte per comunicar-me  la trista noticia que el doctor Miret havia mort i que el funeral el  feren  el dia 18 a Barcelona.

Donats els esdeveniments, és lògic que ens preguntem que va succeir el  dia 16 de juliol, es donà  una comunicació especial? el que sorprèn és que no tinc costum  de revisar la revista Gimbernat.

He considerat presentar  tot seguit  alguns dels treballs i publicacions que havia fet el doctor Miret.

Un metge al Marroc
Un metge al Marroc

Va exercir de metge al Marroc i va editar un llibre on explica la seva experiència, es titula: Crónica d’un metge al Marroc (1954-1958), Barcelona 2006.

 Hi ha publicada la tesi que va redactar i va  llegir presencialment  a la Acadèmia de Medicina de Barcelona, porta per nim: La Tuberculosi a Catalunya, des del segon terç del segle XIX, a la meitat del segle XX.  La lectura va ser feta el dia 8 de setembre de l’any 2011. La Acadèmia també disposa  publicat el  currículum professional del doctor Miret.

L’ any  2015 va publicar un article sobre les activitats del docror Seix i Miralda especialista en tisiologia,  publicat a la revista Gimbernat  núm. 63 pags. 211 a 220.

Manual de prevenció i control de la tuberculosi
Manual de prevenció i control de la tuberculosi

L’any 1981 el Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya va publicar el Manual de Prevenció i control de la tuberculosi , llibre que van crear els professionals de la medicia i especialistes en neumologia que treballaven als  principals centres antituberculos  i als serveis de neumologia dels principals hospitals  de la demarcació de Barcelona , entre els 28 experts que formaben la comisió hi havia el doctor P.Miret.

A l’apartat titulat Galeria de metges catalans i a la secció Memòria de la professió, hi podem llegir: Entrevista al Dr. Pere Miret Cuadras, aquesta va ser feta l’any 2022 i consta  de vuit pàgines que ens donen a conèixer  aspectes de la seva vida i de la seva professió.

El Dr. P. Miret a una entrevista al Diari de Terrassa, 17/10/1998
El Dr. P. Miret a una entrevista al Diari de Terrassa, 17/10/1998

Darrerament hem localitzat un retall del Diari de Terrassa  on hi ha una imatge del doctor, l’article està encapçalat amb el títol: En el hospital del Tòrax vivimos problemas de toda índole, publicat el dia 17 d’octubre del 1998. Encara que poc nítida adjuntem la imatge.

La Vanguardia del dia 17 de juliol del 2023 va publicar l’esquela que comunicava la defunció del doctor Pere Miret.

Jornada
Jornada

Presentem la portada  del quadern de la Jornada celebrada al Hospital de la Mancomunitat Sabadell-Terrassa el dia 14 de juny de l’any 1985 , a la Àrea de Gestió núm 7 ‘Centre’ per tractar  de l’Ànalisi i Programa de la tuberculosi.  A la imatge podem veure els facultatius que hi van intervindre.

Notes

[i] Miret i Cuadras, Pere. «Història de la ‘Ciutat Sanatorial de Terrassa’ (1952)». Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut, 2009, Vol. 51, p. 225-250,

Esmentar que en aquest treball es parla de l’obertura d’una Escola Universitària d’Infermeria (EUI) però en realitat els estudis que es  vàren impartir van ser els d’Ajudant Tècnic Sanitari, (ATS),en van sortir dues promocions del 1976 fins el 1980. Els primers estudis de DUI es van ser iniciats  el curs  1977-78, però l’escola del Tòrax no es va transfomar  per poder impartir diplomatura.

 Veure  Rosa M. Masana. La Escuela de Enfermeria del Hospital del Tórax de Terrassa, 1976-1980. Datos històricos del hospital, 1952-1986. 2016.