Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Un antic vídeo en record a Jordi Frigola Arpa

Jordi Frigola comunicant-se amb el públic
Jordi Frigola comunicant-se amb el públic

El dia 4 d’abril de l’any 2010, Jordi Frigola  va dirigir una visita guiada per distintes zones de La Bisbal a fi de recordar la anomenada Guerra del Francès  per haver entrat a la península les tropes napoleòniques., guerra que va durar del 1908 al 1914.  En Jordi ens va deixar aquest més de gener del 2024 , la Bisbal a tingut una gran pèrdua en quan a la recerca de dades històriques locals que  tanta habilitat en tenia  en Jordi en saber-les localitzar per desprès poder ser publicades.

Hem pogut obrir un disc dur d’aquells que trobem a  dins d’un calaix que no recordaven  i ens ha sortit aquest  que presentem  mitjançant l’enllaç adjunt.   Podrem veure en Jordi Frigola com explica els fets històrics de l’esmentada època napoleònica.

                                                                                                                                                                                                                Veure vídeo , temps 5′

Les altres vides i la casa Vayreda de Girona

L’any 1980 vaig assistir a un taller de tècniques d’anàlisi transaccional útil per al coneixement d’una mateixa i també per a la docència en infermeria.

Els professors del curs ens van comentar que quan acabessin el nostre taller anirien a Bèlgica per fer un seminari titulat Les altres vides. La curiositat va ser gran entre nosaltres i l’endemà vam demanar-los si ens en podien fer una pràctica.

Estirats a terra, acompanyats de música i força relaxats, els professors ens van fer el que en deien sondatges. La tècnica consistia a imaginar que ens elevàvem cap a l’espai veient que la terra donava voltes, després d’una estona tornàvem a baixar i el primer que havíem de mirar eren els peus al tocar el terra i tot seguit el cos per saber si érem una dona o un home.

Una vegada sortits d’aquell estat espacial, els professors van dir-nos que expliquéssim la nostra experiència. La majoria de nosaltres vam considerar que havia estat satisfactòria, excepte una noia que es va veure com a un guerrer prehistòric que havia de manar executar a unes persones però, sentia que no ho podia fer.

Ens van demanar si trobàvem bé que treballessin per resoldre aquell estat d’angoixa de la nostra companya. Val a dir que veure com van desenvolupar aquella teràpia va ser una experiència que sempre he recordat.

Respecte als meus sondatges, en tocar de peus a terra la sorpresa va ser veure que duia espardenyes de pagès bastant plenes de terra i les meves cames eren molsudes i amb presència de pells de descamació. Era una dona bastant madura i vestia de negre amb un mocador al cap, el clima era molt agradable i em vaig imaginar que estàvem a la província de Tarragona, en una vinya on els ceps tenien un verd exuberant, a pocs metres hi havia el meu marit treballant i al fons una casa de pagès que vaig pensar era la nostra. En aquell moment sentia una gran calma i també satisfacció, curiosament provocada pel fet de saber que tenia la feina feta.

 En el segon sondatge, i aquest és el que em porta a explicar-lo, duia unes sabates blanques impecables i anava vestida de comunió, sortia d’una casa en què les escales donaven a un pati o entrada interior i hi havia un test de fulles verdes que reben el nom d’aspidistra.

Foto actual del pati d'una de les  cases Vayreda amb la planta d'aspidistra afegida perquè actualment no hi és
Foto actual del pati d'una de les cases Vayreda amb la planta d'aspidistra afegida perquè actualment no hi és

Caminava agafada de les mans dels qui suposava eren els meus pares per un carrer de llambordes i en aquell moment tocaven les campanes. En aquesta situació no tenia cap sensació anímica, només sabia que anava a fer la primera comunió.

Si bé no havia pensat mai més en aquells exercicis, passats bastants anys i un dia que vaig anar a Girona i baixava pel carrer de la Força, em vaig aturar a l’entrada d’una casa que tenia una gran portalada feta de dovelles.

Immediatament em va venir la imatge d’aquella visió de l’esmentat exercici sobre les altres vides. No m’ho podia creure! Era tot igual, fins i tot el test d’aspidistra; només mancaven els meus pares i el so de les campanes.

El que no coincidia era que per anar a l’església anéssim carrer de la Força avall, ja que la catedral era en sentit contrari. Dies més tard vaig pensar que potser anàvem al temple expiatori del Sagrat Cor, que està situat al carrer Albereda.

Actualment aquestes dues cases, de configuració semblant, del carrer de la Força tenen els números 13 i 15 i ens centra la nostra atenció les portalades fetes de grans dovelles. Una d’aquestes cases disposa d’una doble entrada que no deixa veure l’interior i l’altra es preserva igual com devia ser en principi. Al defora hi ha una placa que diu allà hi nasqué Joaquim Vayreda i Vila (1843-1894) pintor, fundador de l’escola d’Olot.

Insòlit, tot plegat!

La placa que hi ha a la façana
La placa que hi ha a la façana

 

Presentació dels llibres Martina, un amor etern i Dones emprenedores (1857-1914)

Cartell informatiu
Cartell informatiu

El dia 15 de març d’aquest any 2022 al Consell de la Gent Gran de Palafrugell , centre que va ser posats en funcionament l’any 1996 i des de l’any 2018 disposa d’un nou local a la plaça del 11 de setembre número 11 de Palafrugell.

L’acte va tenir lloc a les sis de la tarda i les autores Clotilde Martínez i Rosa M. Masana van presentar: Martina, un amor etern i Dones emprenedores de Palafrugell (1857-1914) respectivament.

Van assistir a la esdeveniment les persones que habitualment es trobem al centre i d’ altres que estàvem motivades pel tema que es tractava.

 La regidora de Benestar Social senyora Roser Masseguer va presentar a les autores dels llibres i la senyora Joaqui Beleña, consellera de l’Ajuntament de Mont-ras va gestionar també aspectes relacionats amb la organització de l’acte.

Les autores dels llibres
Les autores dels llibres

Les autores del llibres desprès de fer una breu presentació personal van explicar el motiu del perquè van escriure els esmentats  llibres i en acabar exposició es va fer el sorteig d’un parell de volums.

Carmen Suñén Hernández, metge especialista homeòpata

Carmen Suñén era llicenciada amb medicina  que exercí  a la Bisbal d’Empordà i també a la seva consulta privada en funció d’  especialista  homeòpata.

L’any 2019 a partir d’una votació publica va ser escollida Bisbalenca de l’Any,  honor que li van concedir  els bisbalencs per la seva activitat  dins l’àmbit sanitari i per formar part del Grup de les Dones de la Bisbal que en era una gran animadora. Es premi el van rebre els seus fils en nom d’ella degut que la Carme malauradament ens havia deixat el dia 20 d’octubre d’aquest mateix any 2019. La seguim recordant.

Poden llegir en format PDF una crònica que parla d’ella i va ser publicada  a la Revista del Baix Empordà número 68 -Any II del mes de març del 2020- Per llegir-la clicar a :   Carmen-suñén

Carmen Suñén al consultori de Torre Maria de La Bisbal (1991)
Carmen Suñén al consultori de Torre Maria de La Bisbal (1991)