Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Compra d’una parcel·la l’any 1975.

Havia finalitzat els estudis d’infermeria i treballava a la Mútua de Terrassa, nosaltres llavors vivíem a prop de les Fonts de Terrassa i per desplaçar-me feia servir una Vespa 125 i havia de passar pel fred i les pluges d’hivern, per la qual cosa vaig decidir comprar-me un cotxe Seat 127.

A la sucursal del carrer Rasa on venien els cotxes Seat a comprar en dir-li que em quedava un Seat blanc que tenien exposat, em van preguntar:

Està casada?

No, els vaig respondre.

Disposeu d’alguna propietat?

No, només tinc una Vespa.

Doncs ja ens sap greu, no li podem vendre el cotxe perquè les lletres han d’estar avalades.

Decebut per la fallida de la compra en arribar a casa li vaig explicar el fet al meu germà Francesc, que era disset anys més gran que jo. I em va dir:

No us preocupeu, si és qüestió de disposar d’un aval i tu veus que pots pagar les lletres ja t’avalo jo.

Va ser un gest, aquell del meu germà, que sempre li vaig agrair.

Passat un temps de la compra del cotxe, un diumenge del mes de juliol de l’any 1975, vam anar amb la meva mare a fer una volta amb el cotxe . Anàvem per la carretera de Manresa i en arribar a la cruïlla amb Sant Vicent de Castellet ens desviem fins arribar al Pont de Vilomara que en veure un gran cartell que deia “Ven de parcel·les”, em vaig dirigir i em vaig aturar al lloc on hi havia una capseta de fusta amb un rètol que deia ‘Informació n ‘

El venedor ens va dir que una parcel·la de 400 m2 a aquella urbanització Marquet Paradís podia adquirir-se pagant 24 mensualitats de 3.134 pessetes cadascuna que feien un total de 75.216 pessetes. Vaig fer comptes ràpids sobre els meus ingressos i despeses considerant les guàrdies de més que podia fer a urgències de Mútua i arribava a cobrir la quantitat estipulada.

Li vaig dir a venedor: Me la quedo.

 

La primera letra de la compra del terreno en 1975 y la última del año 1977. Importe total de las 24 letras, 75.216 pesetas.

La meva mare reflexionava sobre la situació i em va dir:

Rosa, vols dir que això de comprar tant a la lleugera un terreny no ho hauries de comentar abans a Cisco? Cisco era el meu germà 18 anys més gran que jo.

Li va respondre que no calia, que ho podia fer.

Dilluns vaig explicar el fet a les companyes de Mútua i la notícia va córrer com un llamp. Em preguntaven:

Rosa, què dius que t’has comprat una parcel·la?

Sí, els deia, pagant 24 lletres.

No vaig trigar que fos titllada de capitalista, d’una terratinent, mai millor dit perquè es donava el cas que a Terrassa hi havia famílies nouvingudes que tenien dificultats econòmiques i nosaltres per poder ajudar fèiem tasques sanitàries de voluntarietat, especialment al barri de Can Anglada. Vivíem un moment

de molt posicionament anticapitalista reforçat per l’ajuda de diverses activitats culturals i manifestacions de caràcter polític atès que estàvem a les darreres acaballes del règim franquista.

Dir que el mossèn Daura de la parròquia de can Anglada va ser qui va promoure les diverses activitats obrers juvenils realitzades al barri, fèiem excursions, celebràvem misses a l’aire lliure, cantàvem i algunes vegades també algú va llegir un manifest, d’aquells que en escortar -ho ja sabien que d’aquí poc tindríem les furgonets dels grisos allà on érem, ens referim a la policia nacional i llavors, cames ajudeu-nos a córrer. Algunes de les persones que els grisos van detenir, durant la democràcia van exercir la política.

Existia també la (JOC) les ‘Juventuts Obres Catòliques’ amb la qual havia tingut relació com també frecuenté la (JIC) ‘Juventuts Independents Catòliques’, que agrupava joves residents al centre, no barriades i alguns eren estudiants.

Diria que donat el meu temperament mogut i encuriosit en ocasions havia passat per ser una dona comunista i d’altres per una capitalista, curiós que és dons en una mateixa persona el model de les dues tendències socials.

Doncs bé, tornant al tema, els meus companys més incrèduls volen saber on tenia el terreny i decidim anar-lo a veure. Cinc de nosaltres ens encabim dins el Seat 127, l’excess de pes no tenia importància per nosaltres.

En arribar a Marquet Paradís vaig donar diverses voltes de cotxe pels diversos carrers de la urbanització i no identificava el lloc on tenia la parcel·la.

Ens vindrem moltes ganes de riure, d’aquella manera que és impossible parar, tant que una de nosaltres va haver de baixar del cotxe. Les rialles anàvem en augment fins i tot també reia amb ganes, quan al fons estava preocupada.

Em deien:

Rosa, no ens diguis que no saps on tens la parcel·la.

No, els responia, penso que era aquí.

Però com potser aquí, si això és un carrer?

Entre la meva pensava, m’he volgut comprar un terreny perquè en el futur em pogués avalar a mi mateixa sense necessitat de casar-me i ara amb què quedarà tot.

Decidim anar a la caseta d’informació i preguntar. El venedor cerca entre el llistat de parcel·les i ens diu:

Ja sé el que ha succeït, han obert un carrer que agafa de ple la teva parcel·la. Anem que us l’ensenyaré.

En arribar parem el cotxe i vem una paret de terra altíssima que havia estat, escarpada amb ajut de maquinària.

Era aquí.

Vaig dir el venedor.

I ara que, no puc licitar ?

No és clar, va dir. Com veus ha quedat colgada, però no et preocupis, que te’n oferiré una altra. Quedem per un dia i ho arreglem.

L’endemà a la Mútua la dita era :

La Rosa s’ha comprat un terreny que per poder licitar s’ha d’emprar una escala de bombers.

Si a la primera parcel·la si havia de pujar fent escalada, a la segona era tan amunt de la muntanya que s’havia d’arribar amb un cotxe que portava reductora, el venedor va dir que la vista era fantàstica i que podia jugar amb el terreny que era escarbat i feia una forta pendent.

Ja sabem que succeïx, que si tens un terreny és gairebé obligat anar-hi a fer una paella, perquè des que no teníem la vinya les paelles a l’aire lliure eren més escasses.

Un dia agafarem la taula, les cadires, el butà, la paella, el sofregit, el brou, l´ensalada, les postres i el cafè dins un termos, amb tot anarem a fer la paella.

Sort de la corda que duia el meu germà al Land Rower perquè va ser molt útil per poder baixar fins a una petita esplanada la mare i la Júlia, la meva cunyada.

Lletres pagades per canalització de l’aigua potable fins el carrer a l’any 1978.  L’import del treball  l’any 1978 va costar  125.000 pessetes,  49.784 pessetes més que el terreny

La paella va sortir boníssima i la magnifica vista de la muntanya de Montserrat que teníem al davant ens invitava a quedar-nos a dormir allà però no anàvem preparats i tampoc hagues estat del tot encertat.

Pagades les 75.216 pessetes de les 24 mensualitats i només dos anys desprès el 1978, vaig signar 15 lletres per valor de 5.000 pessetes cada una per pagar la canalització de l’aigua fins el carrer que va tenir un import total 125.000 pessetes . Curiós que la canalització de l’aigua tingues un cost aproximat d’unes 50.000 pessetes més elevat que el propi terreny.

El terreny va quedar allà i encara hi és, quan algunes vegades he estat minvada de recursos econòmics, vaig posar a la venda el terreny però, sense èxit, ho he fet netejar tres vegades l’última aquest mes de gener del 2024 i és potser d’aquí que ara explico, el que anomeno una batalleta de la vida, que segur o molt possiblement ningú no comprarà, vull dir llegir à .

Un antic vídeo en record a Jordi Frigola Arpa

Jordi Frigola comunicant-se amb el públic
Jordi Frigola comunicant-se amb el públic

El dia 4 d’abril de l’any 2010, Jordi Frigola  va dirigir una visita guiada per distintes zones de La Bisbal a fi de recordar la anomenada Guerra del Francès  per haver entrat a la península les tropes napoleòniques., guerra que va durar del 1908 al 1914.  En Jordi ens va deixar aquest més de gener del 2024 , la Bisbal a tingut una gran pèrdua en quan a la recerca de dades històriques locals que  tanta habilitat en tenia  en Jordi en saber-les localitzar per desprès poder ser publicades.

Hem pogut obrir un disc dur d’aquells que trobem a  dins d’un calaix que no recordaven  i ens ha sortit aquest  que presentem  mitjançant l’enllaç adjunt.   Podrem veure en Jordi Frigola com explica els fets històrics de l’esmentada època napoleònica.

                                                                                                                                                                                                                Veure vídeo , temps 5′

El fotògraf Domenico Salvo Saglietto ‘Lux’ (1892-1968)

 

Domenico Salvo Saglietto
Domenico Salvo Saglietto

A la revista del Baix Empordà número 32 del març del 2011, pàg. 111, hi vàrem publicar un article que parlava del retratista Salvo, però sovint era nomenat Lux i tot perquè havia treballat a un estudi fotogràfic de Girona de nom Fotolux.
Va néixer a Gènova -Itàlia- l’any 1892 i va morir a la Bisbal on hi està enterrat l’any 1968.
Durant els més de quaranta anys que va exercir d’ fotògraf, especialment a la Bisbal i  van ser nombroses les imatges  captades  la seva càmera .
Lux era un personatge  força peculiar,  motiu pel que aconsellem veure quelcom més d’ell  a l’esmentada revista format digitalitzat.

Converses amb Imma Raset

L’any 1991 treballava en qualitat d’infermera d’Assistència Pública Domiciliària (APD) a la vila de Llagostera, feina que consistia a fer el treball de la consulta, els domicilis i la resta d’hores del dia havies d’estar localitzada per si es generava alguna urgència. Lliuràvem dos dissabtes i dos diumenges al mes i ens havíem de suplir mútuament amb la infermera APD del partit sanitari més proper i fer el treball duplicat.

S’havia de fer d’aquesta manera perquè encara no estava actiu el desplegament del mapa sanitari de les Àrees Bàsiques de Salut. Una feina que les infermeres d’aquell temps vàrem viure com a procés de transició assistencial en el sentit d’haver de conviure la forta demanda  de la d’administració d’injectables, alguns d’ells, pocs, d’aplicació cada vuit hores, junt amb la manca de l’existencia de serveis d’urgències nocturs. 

Un dissabte que estava de guàrdia, eren aproximadament les vuit del vespre, vaig anar a administrar un injectable a la senyora Imma, persona  que encara no havia tingut ocasió de conèixer.

Varen conversar una estona i quan anava a marxar, no sé com va ser que iniciàvem novament una conversa molt interessant i en veure que el diàleg s’allargava vaig demanar que en deixes avisar  a la policia municipal per dir-los que si hi havia alguna urgència m’abissessin al número de que els hi vaig donar. En aquell temps no disposàvem de telèfons mòbils i eren els municipals qui ens venien a buscar a casa per fer els serveis nocturns.

Còmodament assegudes vàrem  seguir conversant i un tema ens duia a l’altre. No és d’estranyar perquè l’Imma era una persona culta i amb mundologia,  encara que ella no s’atorgava aquesta facultat, al contrari de vegades deia: Bé això és alquè considero , puc estar equivocada.

Sense adonar-nos-en se’ns van fer les tres de la matinada i el més curiós era que no vàrem pensar a menjar ni beure. Quan  vàrem mirar el rellotge pensavem que s’havia avançat  i no, ens era l’hora real, vàrem conceptualitzar aquella trobada com a quelcom absolutament atípic, com a una mena de  fenomen 

L’Imma vivia a una casa que traspuava solera, guardava l’encant que ens provoquen alguns elements de caràcter modernista i el que més m’agradava era la seva biblioteca  d’estil anglès. 

 

Imma i Rosa M. al pati de casa la Imma(imatge Mari Carmen. Cabo)
Imma i Rosa M. al pati de casa la Imma(imatge Mari Carmen. Cabo)


Va explicar que era vídua i tenia un fill i una filla casats i també va comentar,  encara amb amb il·lusió, la manera  com va coneixer al qui seria el seu marit i el viatge que va fer per arribar fins a un lloc del  continent Sud americà amb vaixell  on hi havia  el seu promes que  l’estava esperant a peu de port.

Tot el que deia m’ho anava imaginant i  em semblava que experimentava la sensació d’aquella vivència d’ autèntica història d’amor i d’aventura on tot fluia.  

Més endavant vaig saber que l’Imma a més del català i el castellà sabia el francès l’angles , l’alemany i tenia coneixents de l’italià. També algú  m’havia comentat que a casa seva era un estil  de Consolat  perque diversos estranger residents al municipi quan rebien algun comunicat oficial que no comprenien s’adreçamen a l’Imma. 

En una altre ocasió que també varem fer una llarga conversa, no com la primera, em  va explicar que durant la República va decidir anar a la Generalitat de Catalunya a demanar fer treballs  d’administrativa. La persona que la va atendre, des de l’ull de l’escala va fer un crit molt fort,   una veu vinguda des de dalt va respondre: Què vols?  Ves que aquí a baix hi  tinc una mossa que diu saber el francès, l’anglès i l’alemany. La veu de dalt va dir: Re-carai! per no dir una frase més contundent i popular. No la deixis pas marxar a aquesta xicota, espera que vinc.

No varen parlar del temps que va estar a la Generalitat, possiblement  era entre el 1931 al 1934. Si que va explicar que en alguna ocasió fent les funcions de secretaria havia acompanyat al president  amb el cotxe oficial. No li vaig preguntar si era Francesc Macià o el president del Parlament Lluís Companys que posteriorment també va ser president de la Generalitat. Seria interessantíssim que ara poguessim localitzar algun  document amb el nom d’Imma Raset.

Quan alguna vegada he comentat el fenomen d’un diàleg de set hores,  m’han preguntat: I que parlàveu? De tot els deia perquè amb l’Imma  no s’acabava mai la conversa, era molt culta i tenia facilitat de paraula, però el més interessant per a mi era la seva singurar experiència de vida i com es situava en el mon que ens tocava viure . També en fascinava la seva  encantadora personalitat.

Hem parlat d’aquest tema perquè fa poc que mentre  feia endreça de llibres en va sortit un de titulat  ‘Las fuerzas del espiritu‘  escrit l’any 1951 per Eduardo Feuchtersleben encara que la edició era del 1970, consta que l’ havia comprat a la llibreria El Cau Ple de Lletres de Terrassa. 
A dins hi havia  la còpia d’un escrit que havia fet  junt amb el retall d’un diari que parlava de la  conferència que  va donar a Barcelona el científic en física de partícules i Premi Nobel,  Sheldon Glashow. [i]  Recordo que l’escrit el vaig fer perquè l’Imma m’el havia demanat. Aquest escrit estava fet perquè l’Imma m’havia demanat  i tot perque sintonitzava amb el que havia explicat  el científic Glashom.

Imma i M.Carmen
Imma i M.Carmen

Estava relacionat amb el tema de que era sabut que l’univers tenia 11 dimensions i que nosaltres estàvem a la sisena, regida per 48 lleis igual que coincidia amb el nombre de cromosomes que te el nostra organisme. Li vaig explicar perque m’havia interessat amb el tema de les onze dimensions que casa una d’elles tenia un nombre de lleis i anava des de zero a  la que tenia 1.536 lleis que era la més densa , sumades totes ens donava la xifra 3.069 lleis. No li vaig poder donar més detalls, només que estar d’acord amb S. Glashow.
Aquest és només un exemple d’algunes de les converses que vàrem tenir, encara que no totes eren de temes complicats com aquest que hem explicat, parlàvem  també de coses quotidianes i de la nostra visió del  món  i de la imaginació, era fabulós, sempre més he recordat aquell diàleg tant fluit i lliure de perjudicis i valoracions del que podia dir l’una o l’altre, tot era comprès i mutuament enriquidor, el que deiem un fenòmen.  

 

Retall de diari El Periodico, 14-7-1991
Retall de diari El Periodico, 14-7-1991

L’Imma guardava un munt d’ apunts i retalls de periòdics, un dia ens els va ensenyar a la Maria del Carme, una amiga de Terrassa  que va venir a veure’m i a mi, va ser la M. Carme  qui ens va fer aquest fotografia que presentem. 

Va succeir que Sanitat va convocar un examen per fer que les places d’infermeres en qualitat d’interinatge poguessin passar a ser oficials.  Com mai m’havia succeit dins els estudis d’infermeria, vaig suspendre el examen, tot i respondre les preguntes, vaig  demanar la  revisióde l’examen per saber on havia fallat, la sorpresa va ser veure’l sense cap correcció, no van saber que dir-me i no hi va haver res a fer, continuar en condició d’interinatge a d’altres llocs de la provincia de Girona i fins dos anys abans de finalitzar la meva etapa professional.  També un fet fora del normal.  

A partir de llavors poques vegades ens vàrem veure amb l’Imma , encara que de tant en tant anava a fer-li una visita que sempre anava acompanyada d’una forta i llarga abraçada d’afecte.

El darrer dia que vaig anar a fer-li una viita, quan va obrir la porta es va mantenir quieta i sense dir el Rosssa , quina il·lusió, res, aquesta vegada res ni tampoc  ens vàrem fer la sentida   abraçada. Li vaig dir:  Imma, soc la Rosa, va respondre, sí, i tot seguit diu passa entra.
Vaig veure que no m’havia conegut, em sentia confusa i desolada i no sabia què fer amb aquella situació, per acabar de donar més càrrega emotiva a aquell fred encontra,  l’Imma hem diu: Penso que tu i jo seríem bones amigues.
En aquell moment va arribar el seu fill i em diu: Ja ho deus haver vist, poc que t’ha conegut.

Va ser terrible una de les meves millors amigues  tot i la seva presencia era com si no hi fos , vaig experimentar quelcom de mai viscut,  donava una sensació d’irrealitat , d’haver, potser traspasat a una altre dimensió desconeguda .  La paradoxa de la vida, si va ser el dialeg, la comunicació verbal la que tant ens havia unit i sintonitzat, va ser la ausencia d’aquest qui ho va trencar tot.  

Entremig dels llibres que ara penso donar-ne alguns, avui dia 20-9-2023 he trobat unes pagines de la Vanguardia del dia 19 d’octubre de l’any 1991 que duia per nom: ‘En busca de la causa fundamental que explique todo el universo‘ crónica basada en la conferencia que Sheldon Lee Glashow , Nobel de Física va donar a Barcelona. No ho puc assegurar però penso que potser vaig guardar l’article per parlar-ne amb la Imma. Ara ja no el seguiré guardant.

Nota

[i] Sheldon Glashow. La importancia de conocer la materia. Article d’Alfred Montserrat publicat a El Periodico del dia 14-7-1991, pag. 27