Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Estudis d’Ajudant Tècnic Sanitari (ATS) a Diplomat Universitari en Infermeria (DUI).

A finals del segle XV a Espanya es va crear el Tribunal del Real Medicato, organisme encarregat de regular els estudis sanitaris, gairebé seixanta anys més tard, el dia 9 de setembre de l’any 1857 sortí publicada la Ley de Bases coneguda també per la Llei Moyano on entre d’altres van ser creats  els estudis de Practicant que coexistien amb els d’Infermeria i  el de Matrona.

Manifestació a la entrada del Hospital Clínic de Barcelona,. 25-1-1979
Manifestació a la entrada del Hospital Clínic de Barcelona,. 25-1-1979

El dia 27 de juliol de l’any 1952 mitjançant un Decret van restar unificats els esmentats estudis de practicant, matrona i infermera sota  una sola titulació anomenada Ajudant Tècnic Sanitari (ATS)

L’any 1977 un nou Decret datat el 23 de juliol establia que el estudis d’ATS podien passar a ser considerats Diplomats Universitaris en Infermera prèvia convalidació dels mateixos. L’equiparació era necessària degut que en aquell moment per accedir a la carrera d’infermeria es demanava  posseir els estudis del batxillerat unificat polivalent (BUP) i també el  curs d’orientació universitària (COU). A diferencia dels anteriors d’ATS que es  podien cursar disposant de quart de batxiller i revàlida.

Durant aquest impàs de temps, els professionals de la infermeria que teniem anys d’experiència professional ens vàrem mobilitzar i també vàrem redactar  les corresponents al·legacions al Ministerio de Educación y Ciencia i fer algunes manifestacions públiques per demanar que la convalidació dels estudis teòrics fos justa.

 D’aquests esdeveniments  en disposaven d’algunes imatges que ara les podem presentar, corresponent a un manifest i una marxa que les infermeres de Terrassa  que en unió amb d’altres de barcelonines vàrem fer caminant des de l’hospital Clínic de Barcelona fins la delegació del Ministerio de Educación y Ciencia el día 25 de gener de l’any 1979.

Finalment una Ordre Ministerial del dia 15 de juliol de 1980, (BOE, 23-7-1980) publicava les bases que havien de regir el Pla de convalidació dels estudis d’ATS pels de Diplomat Universitari en Infermeria (DUI).

 Va ser la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) la entitat responsable de desenvolupar els programes docents  i dur a terme els exàmens, que especialment incloïen assignatures que en el seu moment no estaven presents al programa d’estudis d’ATS, però sí que algunes escoles d’infermeria les impartien sota el condicionant d’assignatures voluntàries com  va ser  l’escola de l’Hospital del Tòrax de Terrassa, pag. núm. 14 i 15.

Delegació del MEC, algunes infermeres de Terrassa amb una pancarta, 25-1-1979
Delegació del MEC, algunes infermeres de Terrassa amb una pancarta, 25-1-1979

Leave a comment

name

email (not published)

website