Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Les escales de la xemeneia Almirall, les segones més boniques del món

 

 En el diari El País del dia 10 de maig de 2016, Andrea Nogueira va publicar un compendi arquitectònic d’escales singulars i dins la secció El Viajero del mateix diari es va proposar una votació entre els lectors per escollir les escales que consideressin més boniques del món.

La primera més votada va ser l’escala del temple de Chand Baori d’Abhaneri, a l’estat de Rajhastan (Índia), que circumda els murs d’un pou o estructura oberta amb forma d’embut. Els 3.500 esglaons de què disposa permeten baixar fins a la cisterna d’aigua que fa la funció de recollir l’aigua de la pluja per fer-ne ús durant els períodes de sequera. L’obra té mil anys d’antiguitat.

La segona escala més votada va ser la de la xemeneia de la bòbila Almirall de Terrassa, estructura edificada l’any 1956. Fa 63,25 metres d’alt i l’envolta una escala de cargol de 217 esglaons que s’enfilen fins a una plataforma superior amb vista panoràmica sobre la ciutat.

L’any 1991 la xemeneia va ser inscrita al Llibre Guinness dels Rècords com la xemeneia industrial amb escales de cargol més alta del món. Van intervenir en la construcció d’aquesta estructura el mestre d’obres Marià Masana Ribas i el seu equip de paletes format per Lucas Pérez Molina, José Fauquet Cons, Paulino Carbajal García i Francisco Gálvez Quesada. Podem consultar la notícia i veure les imatges a: El viajero, periodico El País. 

També al Diari de Terrassa del dia 31 d’agost de 2016. Adjuntem una fotografia de la publicació  de la notícia.

Des d’aquesta pàgina volem atorgar el mèrit i la nostra consideració al polifacètic artista i excel·lent fotògraf Antoni Arch per haver copsat i fet pública una imatge tan bonica de la xemeneia Almirall. Són les persones artístiques com ell les que sovint ens mostren quelcom de la bellesa amagada de coses que en ocasions ens passen desapercebudes, segurament perquè és la mirada de l’artista que l’ha millorat.

Per saber més d’Antoni Arch  feu clic  sobre el seu nom.

També es poden veure imatges artístiques de la xemeneia Almirall  a la pàgina de talens creatius Behance i el opuscle de Rosa M. Masana.

Imatge de la xemeneia Almirall feta pel fotògraf Antoni Arch, publicada al diari El País.
Imatge de la xemeneia Almirall feta pel fotògraf Antoni Arch, publicada al diari El País.

 

Article al Diari de Terrassa
Article al Diari de Terrassa

Fotografies d’amics

Modernisme i anys seixanta (RM)
Modernisme i anys seixanta (RM)
X.Almirall. Imatge Roser Segura
X.Almirall. Imatge Roser Segura

En ocasions he rebut de part d’algun amic una fotografia de la xemeneia Almirall i m’han dit que al fer-la pensaven amb tu i desprès mel’han lliurat. En principi els agria el detall d’aquest obsequi però, no pensava afegir-les al bloc. Fa poc una amiga m’ha dit  que havia anat expressament a la Avinguda Àngel Sallent per veure novament la xemeneia i he pensat que estaria bé mostrar-la per qui la vulgui veure en aquesta pàgina.

Autor: Antonio Fernández-Terrassa-
Autor: Antonio Fernández-Terrassa-
Almiral, imatge Joan Martí
Almiral, imatge Joan Martí
La xemeneia Almirall de nit, Paco Cantero
La xemeneia Almirall de nit, Paco Cantero

 

 

Autor: Antonio M. Fernández Flores (2021)
Autor: Antonio M. Fernández Flores (2021)
Rosa M. Masana
Rosa M. Masana
Part distal superior de la xemeneia Almirall (Rosa Masana)
Part distal superior de la xemeneia Almirall (Rosa Masana)

Leave a comment

name

email (not published)

website