Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Dones emprenedores, presentació llibres

Entrevista ràdioPalafrugell
Entrevista ràdioPalafrugell

El passat dijous dia 10 de febrer del 2022, a la Biblioteca Municipal de Palafrugell a les sis de la tarda, la autora Rosa M. Masana Ribas va presenta dos llibres titulats: Dones emprenedores (1856-1914) volum I i Dones Emprenedores (1856-1914) volum II.

La primera edició està  en format paper que va ser presentat junt amb la visió en pantalla d’un  PowerPoint, llibre que després va ser obsequiat als assistents, el segon exemplar fet amb format digital està incorporat a xarxa i se’n vàrem  observar també algunes pàgines a la pantalla de la sala d’actes de la biblioteca i  comentar el seu contingut.

Cartell Biblioteca Palafrugell
Cartell Biblioteca Palafrugell

Es va comentar que aquest segon llibre posat a xarxa, hi ha qui l’afegit al seu bloc, encara que sense imatges i al temps va procedir a posar veu al text,  possiblement perquè el puguin escoltar algunes persones sense o amb poca visió per la lectura.

L’acte va tenir bona acceptació i públic, Joan Soler director de la Biblioteca va presentar un breu currículum de l’autora, Paquita Téllez de l’Arxiu Municipal de Palafrugell va dirigir unes paraules de reconeixent i va comentar el temps que l’autora havia dedicat a la recollida de dades al Arxiu ide Palafrugell  a diversos  mitjans, Josep Salvatella tercer Tinent d’Alcalde del municipi va lliurar també paraules de reconeixement i de suport a l’autora, es va obrir un col·loqui fent que l’acte finalitzes a les vuit del vespre.

LLibres
LLibres

Pasqui Téllez ens va comunicar que a la direcció de Revista de Palafrugell l’havia demanat  que  esmentes quelcom de l’acte de  presentació dels llibres esmentats, va col·laborar presentant el text del seu parlament que va  ser publicat  a la Revista de Palafrugell número 339 del mes de març del 2022. També va demanar si  autorització per poder-lo  adjuntar  en aquesta pàgina, fet que els estem molt agraïts.

Presentem el text en format PDF  article-parlament-pasqui-tellez

Durant la presentació
Durant la presentació

Els dos llibre sobre les Dones Emprenedores que vàrem editar l’any 2013 i el 2016, presenten  una relació de  dones que van gestionar  un negoci  que estava inscrit  al seu seu nom a la Matricula Industrial i de Comerç de Palafrugell,  documents que estan disponibles al Arxiu Municipal de Palafrugell.

Els volums tracten del periode 1857  quan s’inicia el registre mercantil i fins l’any 1914 , 57 anys, quan vàrem deixar d’investigar degut que entravem en la franja de la protecció de dades.   Per tant  si calculem que les dones que han rebut el reconeixement per la seva empreniduria  a Palafrugell des de fa posem, 30 anys , la crònica diu de més de 25, estem davant d’  una franja no investigarda d’uns 78 anys que correspondría al  periòde 1915 – 1993,  a partir d’aquest any es  disposa de  informació directe de les tretze dones que actualment  estan al front d’ un negoci a Palafrugell, tot que n’hi podria haver alguna altra.

Referència del  article  publicar a la  RdP
Acte de reconeixement D.E. article de Lluís Poch director de la Revista de Palafrugell  i publicat  a l'abril 2023
Acte de reconeixement D.E. article de Lluís Poch director de la Revista de Palafrugell i publicat a l'abril 2023

Leave a comment

name

email (not published)

website