Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Entrevista a Mariano Masana Torras

Presentación
Presentación

Con motivo de la celebración del IV Congreso de Bomberos de Empresa celebrado en Salou (Tarragona) los días 15 y 16 de octubre de 2022 hemos conversado con el presidente de la Asociación de Bomberos de Empresa, Mariano Masana, sobre dicha asociación de profesionales.

Los servicios de prevención, extinción de incendios y de salvamento están regulados por la Ley 5/1994, de 4 de mayo, cuyo título quinto trata de los bomberos de empresa. La norma establece que cualquier tipo de empresa y en especial las químicas, petroquímicas y farmacéuticas puedan dotarse de un cuerpo de bomberos propio para su inmediata actuación.

Una de las primeras actividades que organizó la asociación fueron las Primeras Jornadas Técnicas Nacionales de Bomberos de Empresa, celebradas en Lloret de Mar en 2012, evento que abrió la puerta a futuros encuentros profesionales. Dos años después, en 2014, se celebró el primer Congreso Nacional de Bomberos de Empresa con el lema ‘El bombero de empresa es profesionalidad, seguridad y efectividad’. Desde entonces y hasta el presente se han celebrado cuatro congresos que han puesto en común experiencias laborales, avances tecnológicos aplicados a la extinción de incendios, recursos prácticos disponibles, así como temas de prevención y de protección personal.

Acto de presentación del Congreso (Cristobal Castro)
Acto de presentación del Congreso (Cristobal Castro)

—Buenos días, Mariano. ¿Puedo tutearte?

Por supuesto.

Como presidente de la Asociación Professional de Bomberos de Empresa, ¿nos podrías explicar cómo surgió esta iniciativa?

La Asociación Profesional de Bomberos de Empresa fue creada en 2011 por iniciativa de un grupo de profesionales. Nació con la clara intención de contribuir a la mejora del desarrollo laboral y atender las inquietudes surgidas del colectivo, tales como la necesidad de formación, la seguridad en el trabajo, el reconocimiento social de este tipo de trabajo, aspectos legales y jurídicos y su representación a nivel estatal y europeo.

¿Las empresas están equipadas para prevenir y resolver cualquier tipo de ignición?

Los bomberos de cada empresa están formados, equipados y organizados de forma específica para hacer frente a las contingencias propias de las materias y productos químicos que puedan utilizar. Cada empresa tiene su propia singularidad en cuanto a morfología, tipo de productos que utiliza, sistemas de almacenamiento y prácticas de manipulación. También procura conocer cuáles son los recursos óptimos para ser utilizados en caso de necesidad, conforme al grado de peligrosidad de los productos que se manejan, sean corrosivos, explosivos, inflamables o de otra naturaleza.

¿Los bomberos de empresa hacen labores de prevención?

Es parte fundamental de su trabajo para evitar incidentes antes que estos aparezcan. Los bomberos de cada turno de guardia, en empresas que así lo requieren, deben supervisar el estado físico de sus dependencias e infraestructuras, estar al corriente de las reparaciones que se realicen, observar las posibles averías de dispositivos básicos, prestar atención a las posibles paradas técnicas de la empresa y a los imprevistos del día a día. También es importante que el bombero o el equipo de bomberos estén presentes en la supervisión antes, durante y después de cualquier trabajo que se realice en la empresa y que pueda comportar un riesgo, por mínimo que este sea para así evitar que se desencadene una emergencia o siniestro importante.

Intervencion del cuerpo de bomberos (cedida Marià Masana)
Intervencion del cuerpo de bomberos (cedida Marià Masana)

¿Qué temas son tratados en sus congresos?

En los congresos bianuales de carácter nacional a excepción del año 2020, que debido a la pandemia no se celebró, hemos desarrollado ponencias de carácter muy diverso, aunque todas ligadas directa o indirectamente al trabajo de los bomberos de empresa o industrial. La diversidad de conocimientos que comporta este oficio es una de las particularidades y prioridades a valorar en el momento de escoger los temas que serán presentados en el congreso. Decir que los monográficos de actualidad, conforman un hándicap de intereses para la mayoría de participantes, así como el hecho de tener en consideración que para organizar un congreso nacional es necesario contar con la participación de sus patrocinadores, dado que sin esta colaboración sería del todo inviable su celebración.

¿Cuántos asociados sois? ¿Hay presencia de mujeres en vuestra entidad?

Actualmente la asociación está formada por unos 200 asociados, de los cuales 21 son mujeres. Vemos que la mujer cada vez más se va incorporando al mundo laboral como bombera y son bastantes las empresas en las que las mujeres forman parte del equipo.

Poner en marcha eventos de este tipo exige mucha dedicación. ¿Desde cuándo desempeñas el cargo de presidente?

Cuando se creó la asociación en su primera Junta directiva fui el vicepresidente y a inicios de 2015 al ser renovada la Junta acepté ocupar el cargo de presidente. Como dices, es verdad que la organización de congresos nacionales requiere horas de trabajo, conlleva diversas pautas a seguir y persistencia para lograr que los objetivos previstos satisfagan a congresistas, patrocinadores y colaboradores y que la asociación salga fortalecida. Como toda entidad contamos con presidente, vicepresidente, secretario y tesorero, también tenemos el apoyo de algunos socios, de comisiones específicas y de los responsables de la organización de eventos.

Durante una ponencia (Cristobal Castro)
Durante una ponencia (Cristobal Castro)

¿En la directiva existen vocales de otras autonomías?

De momento no, pero no nos cerramos a posibles incorporaciones ya sea como vocales o de delegaciones.

Fuiste bombero de la Generalitat. ¿Por qué el trabajo de empresa?

Cuando me jubilé de bombero activo ingresé como bombero voluntario en la sección de veteranos, hecho que hace te sientas, aunque sea simbólicamente, unido al cuerpo de bomberos al que pertenecí, de la Generalitat de Catalunya. Mi motivación por los bomberos de empresa fue a raíz de una experiencia que viví durante la intervención en un siniestro en una empresa química. Allí pude comprobar la labor que realizan los equipos de bomberos de empresa o industriales, cerciorándome de que esta actividad profesional era poco conocida para la mayoría de los bomberos de oficio. Tras la experiencia entablé conversaciones con varios bomberos que ejercían en empresas y surgió la iniciativa de crear una asociación de bomberos. Así fue como me introduje en este mundillo profesional tan heterogéneo.

Podemos decir que eres un bombero que ama el oficio. 

Productos químicos, experiéncia práctica (CC)
Productos químicos, experiéncia práctica (CC)

Bien, sí, tienes algo de razón. Lo viví desde pequeño. Mi padre, Josep Masana, era bombero del parque de bomberos de Terrassa cuando aún estaba situado en la calle Gaudí y con frecuencia me llevaba al parque y me permitía subir en algún camión. Supongo que estas experiencias me influyeron. Mi hijo Oriol también es bombero.

Una clara tradición familiar. ¿Desde que ejerció tu padre hasta el presente como ves la evolución del oficio?

Evidentemente la tecnología que se aplica actualmente en el ámbito de las emergencias en general ha avanzado muchísimo y si nos centramos en el tema de los bomberos vemos que se ha producido un cambio muy significativo, no tan solo en referencia al tipo de vehículos, trajes y materiales, sino también en la aplicación de las nuevas tecnologías que vamos incorporando, bien sean en materia de prevención y extinción como de salvamentos.

¿Cómo ha evolucionado tu trayectoria como bombero?

Entré a formar parte del cuerpo de bomberos de Terrassa en calidad de voluntario el 16 de abril de 1974, hice oposiciones y en 1987 ingresé en el cuerpo de bomberos funcionarios con destino al parque de bomberos de Sabadell. Pasados dos años pude acceder a una plaza de bombero en mi localidad de Terrassa. Allí estuve hasta 2001, para pasar a incorporarme a la sede de la Región de Emergencias Metropolitana Norte, en cuya área de formación fui coordinador y docente, adscrita al Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). En 2016 me jubilé y en la actualidad estoy agregado como bombero de la sección de veteranos del Parque de bomberos de Viladecavalls, localidad en la que resido. Hasta hoy son más de 48 años los dedicados a ejercer en el ámbito de la extinción de incendios y de las emergencias.

Detalle en consideración a su entrega (Cristobal Castro)
Detalle en consideración a su entrega (Cristobal Castro)

Mariano, muchas gracias por aportarnos esta abundante información que nos era desconocida.

Gracias a ti por el interés.

Muchas gracias también por concedernos el Power Point  referente a la formació de  los Bomberos de Empresa

Bomberos de Empresa - Powert Point

 

 

Premio

 

 

Entrega 'Espardenya
Entrega 'Espardenya

Entrega de  medalles a los bomberos de la Generalitat de Catalunya.

El dia 14 de este mes de abril del 2023, la Generalitat de Catalunya en la población de La Ràpida, Montsià -Tarragona- hizo la entrega de medallas  a los bomberos en reconocimiento al trabajo efectuado que segun los años de actividad en el cuerpo de bomberos podian recibir:  La medalla de oro por una dedicación de 35  o  30 años, de plata por 25 años y de cobre  por 20 años en el servicio.

Mariano Masana Torres recibió la medalla de Oro.  Por este motivo  queremos felicitarle y también  porque sabemos  su  entrega personal que siempre  ha mostrado hacia la profesió  prolongada hasta mas de tres décadas. También por la participación docente que ha desarrollado en  diversos  equipos  de bomberos hayan sido estos profesionales, estudiantes o bién voluntarios.

En base a su experiencia profesional vivida en parte des dé muy  pequeño transmitida por su padre Josep Masana, bombero de profesión, ha podido ser el también trasmisor de conocimientos prácticos y teoricos a las nuevas generaciones motivadas  en  ejercer la profesión de bombero no exenta de un cierto grado de vocación.  És el bombero veterano que mediante su práctica  diaria, las conclusiones obtenidas en cada uno de los incidentes no deseados mas la formación  continuada  en especial de las nuevas  tecnologias aplicadas a los incendios  y accidentes  le confieren una experiencia que debemos considerar.

Viendo la trayectoria  personal y profesional de Mariano es lógico pensar que el hecho de ser bombero  puede  considerarse como a  una forma de ser y de estar en la vida, algo que la persona  experimenta y lleva  siempre consigo .

Darrerament ens hem assebentat  d’un projecte que l’ADF de Vacarisses ha engegat per facilitar que una varietat d’insectes trobin refugi en els dies més crus de l’hivern i a la vegada els faciliti la reproducció, consisteix en crear unes estructures de fusta que serveixen de refugi  que reben el nom  de d’hotels per insectes, podem escolta radio Vacasisses on s’explica el projecte.  (març, 2024)

També hem vist publicat a Youtube un acte de formació impartit per Marià, en ell hi van assistir  diversos estudiants motivats  per la preservació de la natura,  procedien de  diversos municipis que disposen d’amplients extencions boscoses del Vallès Occidental. Podem veure el documental a : Federació ADF, Formació, Valles Occidental 17-3-2024

Marià es voluntari de fa diversos anys de l’Agrupació de Defensa Forestal  (ADF) de l’Ajuntament de Vacarisses  que degut a  la seva llarga experiencia com a bomber de la Generalitat  amb  dedicació també a la docència, imparteix formació als voluntaris forestals del municipis que demanen la seva participició.   Podem consultar el bloc que disposa  l’ADF de Vacarisses  on veien les activitats que realitzen l’equip de voluntaris.

Entrega de la medalla de Oro, 14-4-2023
Entrega de la medalla de Oro, 14-4-2023
Medalla de Oro, por los 35 años de servicio
Medalla de Oro, por los 35 años de servicio

Dones emprenedores, presentació llibres

Entrevista ràdioPalafrugell
Entrevista ràdioPalafrugell

El passat dijous dia 10 de febrer del 2022, a la Biblioteca Municipal de Palafrugell a les sis de la tarda, la autora Rosa M. Masana Ribas va presenta dos llibres titulats: Dones emprenedores (1856-1914) volum I i Dones Emprenedores (1856-1914) volum II.

La primera edició està  en format paper que va ser presentat junt amb la visió en pantalla d’un  PowerPoint, llibre que després va ser obsequiat als assistents, el segon exemplar fet amb format digital està incorporat a xarxa i se’n vàrem  observar també algunes pàgines a la pantalla de la sala d’actes de la biblioteca i  comentar el seu contingut.

Cartell Biblioteca Palafrugell
Cartell Biblioteca Palafrugell

Es va comentar que aquest segon llibre posat a xarxa, hi ha qui l’afegit al seu bloc, encara que sense imatges i al temps va procedir a posar veu al text,  possiblement perquè el puguin escoltar algunes persones sense o amb poca visió per la lectura.

L’acte va tenir bona acceptació i públic, Joan Soler director de la Biblioteca va presentar un breu currículum de l’autora, Paquita Téllez de l’Arxiu Municipal de Palafrugell va dirigir unes paraules de reconeixent i va comentar el temps que l’autora havia dedicat a la recollida de dades al Arxiu ide Palafrugell  a diversos  mitjans, Josep Salvatella tercer Tinent d’Alcalde del municipi va lliurar també paraules de reconeixement i de suport a l’autora, es va obrir un col·loqui fent que l’acte finalitzes a les vuit del vespre.

LLibres
LLibres

Pasqui Téllez ens va comunicar que a la direcció de Revista de Palafrugell l’havia demanat  que  esmentes quelcom de l’acte de  presentació dels llibres esmentats, va col·laborar presentant el text del seu parlament que va  ser publicat  a la Revista de Palafrugell número 339 del mes de març del 2022. També va demanar si  autorització per poder-lo  adjuntar  en aquesta pàgina, fet que els estem molt agraïts.

Presentem el text en format PDF  article-parlament-pasqui-tellez

Durant la presentació
Durant la presentació

Els dos llibre sobre les Dones Emprenedores que vàrem editar l’any 2013 i el 2016, presenten  una relació de  dones que van gestionar  un negoci  que estava inscrit  al seu seu nom a la Matricula Industrial i de Comerç de Palafrugell,  documents que estan disponibles al Arxiu Municipal de Palafrugell.

Els volums tracten del periode 1857  quan s’inicia el registre mercantil i fins l’any 1914 , 57 anys, quan vàrem deixar d’investigar degut que entravem en la franja de la protecció de dades.   Per tant  si calculem que les dones que han rebut el reconeixement per la seva empreniduria  a Palafrugell des de fa posem, 30 anys , la crònica diu de més de 25, estem davant d’  una franja no investigarda d’uns 78 anys que correspondría al  periòde 1915 – 1993,  a partir d’aquest any es  disposa de  informació directe de les tretze dones que actualment  estan al front d’ un negoci a Palafrugell, tot que n’hi podria haver alguna altra.

Referència del  article  publicar a la  RdP
Acte de reconeixement D.E. article de Lluís Poch director de la Revista de Palafrugell  i publicat  a l'abril 2023
Acte de reconeixement D.E. article de Lluís Poch director de la Revista de Palafrugell i publicat a l'abril 2023

La argila de La Bisbal guarda secrets

El dissabte dia 3 de maig del 2019 al teatre Mundial de la Bisbal Alba Solés i Isaac Rufí van presenta una conferència titulada El mastodont que s’amagava a Vacamorta  tematica relacionada en àmbit de la paleontologia. El motiu de la conferencia era explicar un fet que si bé data  del període  del miocè superior de  milions d’anys enrere,  a la vegada  ha estat motiu de tornar-ne a parlar degut a un fòssil  que anys enrera s’havia localitzar a una zona del  peu de les Gavarres.

Tot va venir perquè un particular va cedir a ajuntament de la Bisbal un queixal que guardava des de feia 50 anys  localitzat per aquestes contrades. Desprès que els experts analitzessin la peça junt també amb d’ altres elements coneguts ja  disponibles, se’n han pogut fer representacions gràfiques fins arribar a un concents entre experts,  es tracta d’un  queixal  que pertany a l’espècie Tetralophodon longirostris.

Al Museu Terracotta de la Bisbal tenen exposat aquest  queixal i algun altre element del cos d’aquesta espècie, tot que a  la vitrina d’exposició hi  consta el  nom de Deinotherium giganteum, en català anomenat Deino. Ambdues especies poden tenir algun tipus de morfologia que els faci quelcom de diferents.

Deinotheium giganteum (Imatge Terracotta Museo de la Bisbal Empordà
Deinotheium giganteum (Imatge Terracotta Museo de la Bisbal Empordà
Tetralophodon longirostris (catàleg Ajuntament de la Bisbial, dibuix Mauricio Antón)
Tetralophodon longirostris (catàleg Ajuntament de la Bisbial, dibuix Mauricio Antón)

 

 

 

 

 

 

 

 

Els conferenciants van animar a les persones que disposessin d’ elements fòssils o que poguessin ser localitzats en un futur, que el mostressin per poder-los analitzar i datar-los en el temps. Sembla que les argiles de la Bisbal, com les d’altres zones geològiques, poden preservar elements fossilitzats en bones condicions i tenen el seu interès perquè ens permeten conèixer amb detall com era abans la geografia de la zona, el clima, la vegetació, el tipus d’ especies animals que convivien plegats, els seus  hàbits i qui sap si fins i tot se’n pot trobar la resta de humans.

Els conferenciants van parlar també d’alguns paleontòlegs  destacats per  les  aportacions que han fet en aquests camp científic, entre ells  valoraven els treballs del  doctor Miquel Crusafon i Pairó.

Deino, Museu Terracotta de la Bisbal, 2019
Deino, Museu Terracotta de la Bisbal, 2019

Jornades sobre xemeneies industrials (1997)

MUSEU DE LA CIÈNCIA I DE LA TÈCNICA DE CATALUNYA

LES XEMENEIES INDUSTRIALS  8 i 9 de maig de 1997

 

He considerat adient recuperar el programa de les Jornades que referent a xemeneies industrials es va fer a Terrassa l’any 1997,  perquè ens permet recordar el temes que es van tractar i les persones que hi van intervenir.

 

El cicle del vapor s’iniciava a les calderes, on s’escalfava aigua mitjançant la combustió de carbó. Les xemeneies de gran alçada, símbols dels vapors, afavorien el tiratge i facilitaven l’extracció de fums.

Amb l’intent de continuar presentant diferents aspectes temàtics relacionats amb el Patrimoni Industrial i Tècnic, tant de Catalunya com d’arreu del món, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, juntament amb els Amics de les Xemeneies, organitza aquestes jornades dedicades a l’estudi i anàlisi d’un dels elements físics i visuals més emblemàtics de la nova societat sorgida a partir de l’anomenada Revolució Industrial. L’objectiu d’aquestes Jornades és, doncs, el de poder agrupar els diferents estudiosos i grups de treball que investiguen i s’interessen per qualsevol dels aspectes relacionats amb aquestes simbòliques i efectives construccions conegudes com a xemeneies industrials. Conèixer els diferents sistemes i tècniques constructives, la seva importància com a element d ‘estudi del patrimoni industrial, quantificar-ne les existents, fer-ne una valoració del seu estat de conservació i estudiar-ne els sistemes de protecció, són elements a tenir en compte de cara a futures intervencions i investigacions que, esperem, puguin començar-se a plantejar des d’ara a partir d’aquesta primera trobada d’estudiosos.

Xemeneia Almirall abans de restaurar. Imatge del programa i feta per Teresa Llordés
Xemeneia Almirall abans de restaurar. Imatge del programa i feta per Teresa Llordés

                                         Programa

 

                           Dijous, 8 de maig de 1997

Benvinguda i presentació de les Jornades Sr. Eusebi Casanelles i Rahola, Director del mNACTEC

Lectura de les comunicacions del BLOC I

Història i evolució de les construccions de xemeneies.

Síntesi històrica de les xemeneies industrials. Sr. Carles Pereira Castro

Situació de la xemeneia i la seva relació amb les industries tèxtils del segle XIX. Sr. Ramon Gumà

Les bastides de fusta, una estructura singular. Sr. Domingo Carreras – Sr. Anàstasi Pérez

La monumentalización de los restos fabriles en Barcelona. Sr Manuel Delgado Ruiz

 Lectura de les comunicacions del BLOC 2

Catalogació de les xemeneies. Inventari                                                    

Xemeneia Aymerich, Amat i Jove, feta de metall que estava inclosa al programa.
Xemeneia Aymerich, Amat i Jove, feta de metall que estava inclosa al programa.

La fabrià de Louça “massarelos”. Porto. Sr. José Manuel López Cordeiro.

Les xemeneies de Sabadell en imatges. Sr. José Antonio Carmona – Sr Simón Saura

Els constructors de la xemeneia Almirall.  Sra. Rosa M Masana.

Les xemeneies de l’ ‘Hospitalet. Sr. Josep Bonastre i Bacardit.

Presentació publica i constitució dels Amics de les Xemeneies.

Itinerari i visita per diferents xemeneies industrials

Divendres 9 de maig de 1997

Lectura i comunicacions del BLOC 3.

Rehabilitació i conservació.

Taula rodona: Legislació i protecció de les xemeneies industrials. Sr. Pere Montaña (Ajuntament de Terrassa),  Sr. Jordi Rogent (Ajuntament de Barcelona) i Sr. James Douet (Historiador del patrimoni anglès).

Visita i clausura de l’exposició “Xemeneies de Terrassa”

Lectura i comunicació del BLOC 4

Les xemeneies com a mostres d’art i d’imatge.

Clausura.

 

Nota:

Referent a la Xemeneia Almirall es poden consultar els articles publicat a la Revista Terme núm.    i núm.

Els constructors de la xemeneia de la bóbila Almirall de Terrassa. 

La xemeneia Almirall de Terrassa. Noves aportacions

Soldats torroellencs morts a la guerra de Cuba 1895-1898

Power Point presentat per Rosa M. Masana  al II Fòrum de Recerca del Baix Ter celebrat a Ca la Pruna de Pals el dia 15 de novembre de 2014. Jornada organitzada pel Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, emmarcada dins el programa Cultura Viva.

El Centre de Documentació del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter es va crear per iniciativa de Can Quintana Museu de la Mediterrània i l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona. Te com a objectiu la recerca, la gestió del territori del Massís del Montgrí, la plana del Baix Ter i les Illes Medes.

La jornada tenia com a objectiu donar a conèixer directament a les comunitats que han estat objecte d’estudi els resultats de les recerques realitzades en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic.

 POWER CUBA Soldats morts